Financial auditor analyzing company financial report concept of accounting, accountancy and tax form cimlapi

Nagy változás jöhet a bankolásban: ezt most nem szabad elfelejtenie az ügyfeleknek, nagy a tét

2021. október 27. 18:02

November 1-je és 20-a között jelenthetik be a vállalkozások, hogy csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni. A csoportos adóalanyiság feltétele a tulajdonosi összefonódás, de ha ez adott megérheti meglépni, mert számos előnnyel jár.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

November 1-je és 20-a között jelenthetik be a vállalkozások, hogy csoportos társasági adóalannyá szeretnének válni. „E forma választása számos előnnyel járhat, például a veszteség csoporton belüli megosztásával adót lehet megtakarítani, és csökkenthetők a transzferárazással járó adminisztrációs költségek is. Ráadásul bizonyos esetekben az adókedvezményeket is jobban ki lehet használni.” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Kik hozhatnak létre csoportos adóalanyiságot?

A csoportos társasági adóalanyiság a NAV engedélyével jön létre, és kapcsolt vállalkozások választhatják. A csoport megalakítását valamennyi leendő csoporttagnak közösen írásban kell kérelmeznie. Új csoporttag a későbbiekben is csatlakozhat, ha azt a csoportképviselő és a csatlakozni kívánó adózó közösen, írásban kérelmezik.

A csoportos adóalanyiság feltétele a tulajdonosi összefonódás. A résztvevő csoporttagoknak legalább 75%-os arányú szavazati jogon alapuló kapcsolt vállalkozási viszonyban kell lenniük. Egy kell esnie mérlegforduló napjuknak, és ugyanabban a pénznemben kell könyveiket vezetniük. E mellett minden egyes csoporttagnak a beszámolóját vagy a magyar számvitel vagy az IFRS szerint kell készítenie.

Hogy működik a csoportos adóalanyiság?

Az adóhatóság előtt a társasági adócsoportot a csoportképviselő testesíti meg, aki külön csoportazonosító számot kap. A csoportképviselő speciális nyilvántartást köteles majd vezetni, a csoportos adószámítás részleteiről. Az adóhatósághoz mind a csoporttagoknak, mind a csoportképviselőnek be kell majd jelentkeznie. Az egyes csoporttagoknak továbbra is különálló adólevezetést kell készíteniük, melyet az adóbevallással egyenértékű nyilatkozatban az adóhatóságnak meg is kell küldeni. Az adóalap levezetését azonban a csoportképviselőnek is át kell adni, aki az így összegyűjtött adatokról elkészíti a csoport adóbevallását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miért éri meg?

  • megosztható a veszteség felhasználása

A csoport adóévi fizetendő társasági adóját a csoporttagok között az egyedileg megállapított pozitív adóalapok arányában kell majd felosztani. Ha van negatív adóalappal rendelkező csoporttag is, úgy ez a negatívum bizonyos korlátozások mellett csökkenteni tudja a csoport szintű társasági adóalapot és így az egyes csoporttagokra jutó fizetendő adót is. A csoportképviselő az egyes csoporttagokra jutó fizetendő adót a csoportos társasági adóbevallásában jelenti be az adóhatóságnak.

  • A tagok közötti belföldi kapcsolt ügyletekre nem kell transzferár-nyilvántartást készíteni.
  • Az adókedvezmények, különösen a fejlesztési adókedvezmény sokkal jobban kihasználható.

Ha a veszteséget termelő, fejlesztési adókedvezménnyel rendelkező adóalany egy olyan csoportos társasági adóalany tagja, amely többi leányvállalata nyereséges, akkor a nyereséges tagok felhasználhatják a veszteségét a csoport pozitív társasági adóalapjának 50%-áig. Így a beruházó társaságnak nem kell veszteséget elhatárolnia, és a nyereséges éveiben már nem lesz olyan elhatárolt vesztesége, amely szűkítené a kedvezmény felhasználását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?