8 °C Budapest
Solar panel on roof of building on large industrial factory,Photovoltaic solar cell innovation of renewable and sustainable energy.

A vállalati szféra a zöldáram forradalom élén: ezt mindenki megérzi majd Magyarországon

2021. szeptember 27. 11:01

A visegrádi országokban, vagyis Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában a vállalatok nyitottak arra, hogy áramigényüket megújuló energiaforrásokból fedezzék, azonban míg a vállalati szereplők már felismerték a megújuló energiában rejlő gazdasági lehetőségeket, a régió kormányainak fel kell zárkózniuk mind a célok kitűzését, mint a megvalósítást tekintve - derült ki az német E3G által vezetett V4+ Renewable Energy Platform projekt kutatásából, melyben az Energiaklub a V4 régió nemzetei közül Magyarországot képviselve vett részt.

Az Európai Unió célja, hogy 2050-ig elérje a karbonsemlegességet, ez viszont a kibocsátások azonnali és drasztikus csökkentését követeli az üvegházhatású gázemisszióért egyik leginkább felelős ágazatban, az energia szektorban. A cél elérése kizárólag a szereplők közös felelősségvállalásával lehetséges: a kormányok mellett elengedhetetlen, hogy a privát szféra szereplői is kivegyék részüket a bolygónk megmentéséért folytatott harcban. Az Európai Unióban az ipar önmagában a végső energiafogyasztás 26%-áért, a szolgáltatási ágazat pedig mintegy 14%-áért felel. Egyértelműen látszik tehát, hogy a vállalatoknak központi szerep jut az energiaágazat dekarbonizációjában.

Vállalatok és zöld energia

A Visegrád+ Megújuló Energia Platform részvevői a projekt kutatása során azt vizsgálták, hogy a visegrádi régió vállalatai mennyire nyitottak a megújuló energia alapú villamos energiahasznosításra, illetve milyen korlátozó tényezők merülnek fel áramellátásuk zöldítése során. A kutatás egy kérdőíves felméréssel kezdődött, amit 36 visegrádi régióban működő vállalat töltött ki. Ezután a projekt visegrádi országokat képviselő szervezői 18 vállalattal mélyinterjúkat is készítettek annak érdekében, hogy még inkább megismerjék motivációikat, a felmerülő akadályozó tényezőket és a támogatási igényeiket a kutatási területen.

Az E3G a V4 országok partnerintézményeinek támogatásával kidolgozta a projekt kutatásának összefoglaló riportját, bemutatva a kérdőívek és interjúk eredményeit. Majd ezekre építve a V4-ek kormányai számára olyan szakpolitikai javaslatokat fogalmaztak meg, melyek a projektben résztvevő szakértők szerint a vállalatok növekvő szerepvállalását tenné lehetővé a villamos energia rendszer dekarbonizációja során.

De mit is tehetnek a vállalatok a karbonmentes áramellátásukért? Lehetőségük van egyrészt saját energiatermelő rendszert telepítve, áramellátásukat közvetlenül zöld árammal biztosítani. Amennyiben erre nincs lehetőség vagy hajlandóság, a származási garanciával igazolt zöldáram beszerzése lehet egy másik opció. Ami pedig ugyan nem a közvetlen hasznosításban játszik szerepet, de kiemelten fontos, hogy lobbizhatnak és követelhetik kormányaiktól a minél ambiciózusabb megújuló energia hasznosítási célok kitűzését egy kellően támogató szabályozási és ösztönző rendszer kidolgozásával.

A kutatás fő következetése a visegrádi régió vállalataira vonatkozóan:

Nagy a vállalati érdeklődés a megújuló alapú villamos energia iránt

Az online kérdőív során megkérdezett vállalatok a visegrádi nemzetek mindegyikében nyitottak arra, hogy áramellátásukat megújuló energia alapon biztosítsák; történjen ez zöldáram beszerzésével vagy saját rendszerrel történő energiatermeléssel. Pár kivételtől eltekintve, a felmérésben résztvevő vállalatok azt tervezik, hogy 2050-re villamos energia igényüket kizárólag megújuló energiaforrásokból látják el, sokan közülük pedig arra törekszenek, hogy ezt a célt már 2030-ra vagy még ezelőtt elérjék.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók ugyan minden típusú megújuló energiaforrás hasznosítására nyitottak lennének, de lehetőség szerint a napelemes rendszereket részesítik előnyben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vállalatokat elsősorban gazdasági okok és a jó hírnév vezérli

A mélyinterjúk során arra is választ kerestek a kutatás vezetői, hogy mi is a gazdasági szereplők fő motivációja a megújuló alapú villamos energiahasznosításra. Fő következtetés, hogy a vállalatokat nem a kormányok megújulókra vonatkozó céljainak való megfelelés ösztönzi, sokkal inkább az, hogy felismerték a zöldáramban rejlő gazdasági és egyéb járulékos előnyöket. Az interjúk során a vállalatok a következő ösztönző tényezőket említették leggyakrabban:

  • Pénzügyi megtakarítások, költségcsökkentés – azáltal, hogy a megújuló energia alapú villamos energiához alacsonyabb és kevésbé ingadozó áron jutnak hozzá.
  • A jó hírnév – mivel a megújuló energiaforrások hasznosításához egy társadalmi és környezeti felelősséget vállaló cég pozitív márkaképe társul.
  • Az anyavállalat által kitűzött klímacélok – az anyavállalatok a régióban jelenlévő leányvállalatok számára kötelezően teljesítendő célokat határoznak meg a megújuló alapú villamos energia használatára, melyek szintén ösztönző erővel hatnak.
  • A fosszilis alapú energiaellátástól és az országos hálózattól való függetlenedés, hosszú távú villamos energiavásárlási szerződésekkel – ezzel elsősorban az a költségvetési kockázat csökkenthető, melyet a hazai villamosenergia-ár ingadozása okoz.
  • Kiszorulhatnak a nemzetközi ellátási láncokból, amennyiben nem veszik fel a versenyt a megújuló hasznosításban – ha az olyan nemzetközi autógyártó vállalatok, mint a Daimler vagy a Volkswagen elkötelezik magukat tevékenységük klímasemlegességére, a V4 országok beszállítói a piacról való kiszorulást kockáztatják azzal, ha nem növelik megújuló energiahasznosításukat.

A gyakorlati megvalósítás továbbra is kihívást jelent

A vállalatok a V4-ek mindegyikében fő akadályként nevezték meg a kormányok támogatásának és a megújuló energiaforrásokat érintő, stabil szabályozási keretrendszer hiányát. Kiszámítható szabályozási környezet hiányában a vállalati szereplők energiaellátásukat, árambeszerzésüket nem képesek hosszú távra tervezni, ami pedig működésük és költségvetésük szempontjából kulcsfontosságú.

A visegrádi országok kormányai felnőni látszanak a feladathoz és igyekeznek stratégiáikban és terveikben növelni megújulókra kitűzött célkitűzéseiket, és már jelenleg is támogatják ennek elérésben az egyes szereplőket. A jelenlegi erőfeszítések azonban korántsem elegendők a klímacélok eléréséhez és a térségben nemzeti szinten továbbra is jelentős kihasználatlan megújuló energiaforrás potenciál mutatkozik.

A szabályozási környezet stabilitásának hiánya mellett a kormányok további korlátozó intézkedésekkel nehezítik a megújulók térnyerését. Lengyelországban és Magyarországon például a jelenleg érvényben lévő szabályozások ellehetetlenítik a szárazföldi szélturbinák telepítését. Különbség a két ország között, hogy míg a lengyel szélenergia hasznosításra vonatkozó távolsági szabály jelenleg felülvizsgálat alatt van, Magyarország egyáltalán nem tervezi ennek módosítását és szélenergia hasznosításának bővítését.

Ambiciózus célok, stabil szakpolitikai keretrendszer és a vállalatok támogatása

A vállalatokkal készített interjúk és az Energiaklub szakértőinek meglátásai alapján az alábbi szakpolitikai javaslatokat fogalmaztuk meg, melyek véleményünk szerint elősegítené, hogy hazánkban a vállalatok nagyobb szerepet vállaljanak az áramellátás karbonsemlegesítésében.

  • Magyarország növelje 2030-ra kitűzött 20%-os megújuló alapú áramtermelésre vonatkozó célját legalább 30%-ra. Emellett javasoljuk a 2050-re kitűzött karbonsemlegesség eléréshez egy olyan ütemterv kialakítását, melyben a megújulók részaránya a villamos energiatermelésben progresszív módon növekszik, 2050-ig az évek során reális ütemben.
  • A jelenleg túlságosan napenergia alapú megújuló energiahasznosítás diverzifikálását javasoljuk, egyéb megújuló erőforrásoknak is szerepet adva. A különböző technológiákat integrálva olyan energiatermelési rendszer alakítható ki, melyben az egyes technológiák szinergikus működése mérsékelheti a rendszerek időjárástól való függőségét. Ez a vállalatokat is arra ösztönözheti, hogy a napenergián túl egyéb energiaforrásokkal tervezzenek.
  • Javasoljuk, hogy módosítsák a szélerőművek beépítési korlátozását a jelenleg hatályos rendeletben, hogy lehetővé váljon új szélturbinák telepítése hazánkban.
  • A Nemzeti Energia és Klímatervben véleményünk szerint nem jut elég szerep a biogáz alapú villamos energiatermelésnek, mely megfelelő szabályozási, támogatási környezet kialakításával és az erőművek telepítési helyszínének körültekintő kijelölésével fontos eleme lehetne a hazai villamos energiatermelésnek.
  • Olyan energiaközösségek létrehozását javasoljuk, mely a privát szféra szereplői közül elsősorban a KKV-knak új lehetőséget kínál a megújuló energia alapú villamos energia beszerzésére, illetve zöldbefektetésre.
  • Olyan pénzügyi ösztönzők kialakítását javasoljuk a vállalati szféra szereplői számára, mely elősegíti a megújuló energia alapú rendszertelepítésüket és zöldenergia beszerzésüket. Ez lehet közvetlen pénzügyi támogatás, mely csökkenti a rendszerek befektetésének megtérülési idejét, vagy akár adókedvezmény, például helyi iparűzési adó elengedése (részben) olyan vállalatok esetében, melyek megújuló energia alapon termelik/szerzik be villamos energiájukat. Szintén megfontolandó egy olyan kvótarendszer bevezetése a vállalatok villamos energia díjszabásába, mely a legmagasabb megújuló részaránnyal rendelkezőnek a legalacsonyabb, míg a legalacsonyabb aránnyal bírónak a legmagasabb áramdíjat ajánlaná.
  • A megújuló energia villamos energia piaci integrációjának elősegítésében fontos szerepet tölthet be a vállalatok ösztönzése, hogy saját megújuló energiarendszereikkel minél inkább önellátásra törekedjenek. Ez csökkentené a villamos energia átviteli hálózat terhelését, illetve az átvitel során fellépő energiaveszteség mennyiségét.

*Győri Kata, szakértő, Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm