21 °C Budapest

Védekezik a minisztérium: ők szóltak a boltosoknak...

MTI
2013. október 14. 17:32

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a jogszabályba iktatott türelmi időnek köszönhetően a szeptember hónap állt a vállalkozások rendelkezésére, hogy megtalálják és megrendeljék az igényeiknek megfelelő pénztárgépet. Ha a kereskedő az előírt feladatokat határidőre elvégzi, nem kell büntetéstől tartania, és régi készülékét mindaddig jogszerűen használhatja, amíg a forgalmazótól meg nem kapja új gépét - közölte a tárca az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy a kereskedelmi szövetség méltányos elbánást kért a kasszacserével érintett kereskedők részére.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a múlt héten azt kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM), illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), hogy vizsgálják felül az online kasszák ellenőrzési gyakorlatát, és méltányosan járjanak el a kereskedőkkel szemben, mivel a bírságolás lassítja és drágítja az online átállást. Az érdekvédelmi szervezet szerint a kereskedők "megütközéssel" fogadták, hogy a NAV több milliós bírságot szabott ki azokra a kisvállalkozásokra, akik semmit sem tehetnek arról, hogy az online pénztárgépek gyártása és üzembe helyezése még nem indult meg.

Bővebben: Dühöngenek a magyar boltosok: nem erről volt szó


Az adóhatóság korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az adóellenőrök hetek óta ellenőrzik azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online pénztárgéprendszerbe történő bejelentkezés feltételeit. A revizorok a jogszabályban előírtak betartását ellenőrzik, így azt vizsgálják, hogy az érintetteknek van-e üzembe helyezési kódjuk, és rendelkeznek-e a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel, a forgalmazó által visszaigazolt megrendeléssel.

Az NGM hétfői közleménye emlékeztet, hogy a tárca és az állami adóhatóság augusztusban - az akkori piaci elégtelenségekre tekintettel - a kétfázisú ellenőrzési gyakorlat kialakításával 30 napos türelmi időt adott a pénztárgépcserével érintett vállalkozások számára. Az elmúlt időszakban a tárca számos alkalommal hívta fel az érintettek figyelmét arra, hogy augusztus 31-ig minden kiskassza-cserére kötelezett vállalkozásnak rendelkeznie kell üzembehelyezési kóddal, szeptember 30-ig pedig a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel, illetőleg a pénztárgép forgalmazója által visszaigazolt megrendeléssel.

Kiemelték: a jogszabályba iktatott türelmi időnek köszönhetően szeptember hónap állt a vállalkozások rendelkezésére, hogy informálódjanak a piacon, az igényeiknek megfelelő pénztárgépet megtalálják és megrendeljék. Ezt megerősítve a vállalkozások megnyugtatása érdekében a tárca akként módosította a vonatkozó jogszabályt, hogy az online pénztárgép üzembe helyezéséig a vállalkozók hagyományos kiskasszáikkal is eleget tehessenek nyugtaadási kötelezettségüknek. Feltételként csupán - a fenti határidőkkel - az üzembehelyezési kód meglétét, valamint az új készülék beszerzéséről szóló szerződés megkötését, a visszaigazolt megrendeléssel való rendelkezést írta elő. Ha a kereskedő ezeket a feladatokat határidőre elvégzi, nem kell büntetéstől tartania, és régi készülékét mindaddig jogszerűen használhatja, amíg a forgalmazótól meg nem kapja új gépét - erősítette meg az NGM.

Kiemelték: a pénztárgépcsere-ellenőrzéseknél továbbra sem cél a bírságolás, azonban az adóhatóság kötelessége a jogszabályi előírások betartatása. A gépek sorozatgyártásának pedig elengedhetetlen feltétele a megrendelések leadása, így az ellenőrzések elkezdését nem lehetett tovább halogatni.

Szeptemberben, számos kiadott közlemény mellett az adóhatóság revizorai segítő jelleggel mind a 733 elvégzett ellenőrzés során felhívták az online pénztárgéppel nyugtaadásra kötelezettek figyelmét, hogy pótolják az esetleges hiányosságokat, és teljes körű tájékoztatást adtak a kötelezettségek teljesítésének lehetőségeiről - közölte az NGM.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tájékoztatásuk szerint október elseje óta 100 ellenőrzésnél már nem csupán figyelemfelhívó jelleggel léptek fel az adóellenőrök, hanem tételesen vizsgálták az üzembe helyezési kód, valamint a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződés, visszaigazolt megrendelés meglétét, ez utóbbiak 21 százalékánál tapasztaltak valamilyen hiányosságot a megrendelések és a szerződések kapcsán. Az adóhatóság valamennyi rendelkezésre álló körülmény figyelembevételével több mint egymillió forint mulasztási bírságot szabott ki. A kirótt bírságok mértékét alapvetően a mulasztás súlya befolyásolta: volt, akit 25 ezer forintra, de volt, akit 500 ezer forintra bírságolt a hatóság. Ez utóbbi esetben sem szerződéssel, sem visszaigazolt megrendeléssel, sem üzembehelyezési kóddal nem rendelkezett az adózó.

Az online pénztárgépek mielőbbi beüzemelése az állam és a vállalkozások közös érdeke, az online kapcsolat jogkövető magatartásra szoríthatja az adóelkerüléssel tisztességtelen versenyelőnyhöz jutó vállalkozásokat, fehéríti a gazdaságot, egyidejűleg kiválthatja a tisztességesen adózó vállalkozások versenyhelyzetének javulását - olvasható az NGM közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem