Védekezik a minisztérium: ők szóltak a boltosoknak...

MTI
2013. október 14. 17:32

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a jogszabályba iktatott türelmi időnek köszönhetően a szeptember hónap állt a vállalkozások rendelkezésére, hogy megtalálják és megrendeljék az igényeiknek megfelelő pénztárgépet. Ha a kereskedő az előírt feladatokat határidőre elvégzi, nem kell büntetéstől tartania, és régi készülékét mindaddig jogszerűen használhatja, amíg a forgalmazótól meg nem kapja új gépét - közölte a tárca az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy a kereskedelmi szövetség méltányos elbánást kért a kasszacserével érintett kereskedők részére.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) a múlt héten azt kérte a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM), illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), hogy vizsgálják felül az online kasszák ellenőrzési gyakorlatát, és méltányosan járjanak el a kereskedőkkel szemben, mivel a bírságolás lassítja és drágítja az online átállást. Az érdekvédelmi szervezet szerint a kereskedők "megütközéssel" fogadták, hogy a NAV több milliós bírságot szabott ki azokra a kisvállalkozásokra, akik semmit sem tehetnek arról, hogy az online pénztárgépek gyártása és üzembe helyezése még nem indult meg.

Bővebben: Dühöngenek a magyar boltosok: nem erről volt szó


Az adóhatóság korábban azt közölte az MTI-vel, hogy az adóellenőrök hetek óta ellenőrzik azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online pénztárgéprendszerbe történő bejelentkezés feltételeit. A revizorok a jogszabályban előírtak betartását ellenőrzik, így azt vizsgálják, hogy az érintetteknek van-e üzembe helyezési kódjuk, és rendelkeznek-e a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel, a forgalmazó által visszaigazolt megrendeléssel.

Az NGM hétfői közleménye emlékeztet, hogy a tárca és az állami adóhatóság augusztusban - az akkori piaci elégtelenségekre tekintettel - a kétfázisú ellenőrzési gyakorlat kialakításával 30 napos türelmi időt adott a pénztárgépcserével érintett vállalkozások számára. Az elmúlt időszakban a tárca számos alkalommal hívta fel az érintettek figyelmét arra, hogy augusztus 31-ig minden kiskassza-cserére kötelezett vállalkozásnak rendelkeznie kell üzembehelyezési kóddal, szeptember 30-ig pedig a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel, illetőleg a pénztárgép forgalmazója által visszaigazolt megrendeléssel.

Kiemelték: a jogszabályba iktatott türelmi időnek köszönhetően szeptember hónap állt a vállalkozások rendelkezésére, hogy informálódjanak a piacon, az igényeiknek megfelelő pénztárgépet megtalálják és megrendeljék. Ezt megerősítve a vállalkozások megnyugtatása érdekében a tárca akként módosította a vonatkozó jogszabályt, hogy az online pénztárgép üzembe helyezéséig a vállalkozók hagyományos kiskasszáikkal is eleget tehessenek nyugtaadási kötelezettségüknek. Feltételként csupán - a fenti határidőkkel - az üzembehelyezési kód meglétét, valamint az új készülék beszerzéséről szóló szerződés megkötését, a visszaigazolt megrendeléssel való rendelkezést írta elő. Ha a kereskedő ezeket a feladatokat határidőre elvégzi, nem kell büntetéstől tartania, és régi készülékét mindaddig jogszerűen használhatja, amíg a forgalmazótól meg nem kapja új gépét - erősítette meg az NGM.

Kiemelték: a pénztárgépcsere-ellenőrzéseknél továbbra sem cél a bírságolás, azonban az adóhatóság kötelessége a jogszabályi előírások betartatása. A gépek sorozatgyártásának pedig elengedhetetlen feltétele a megrendelések leadása, így az ellenőrzések elkezdését nem lehetett tovább halogatni.

Szeptemberben, számos kiadott közlemény mellett az adóhatóság revizorai segítő jelleggel mind a 733 elvégzett ellenőrzés során felhívták az online pénztárgéppel nyugtaadásra kötelezettek figyelmét, hogy pótolják az esetleges hiányosságokat, és teljes körű tájékoztatást adtak a kötelezettségek teljesítésének lehetőségeiről - közölte az NGM.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Tájékoztatásuk szerint október elseje óta 100 ellenőrzésnél már nem csupán figyelemfelhívó jelleggel léptek fel az adóellenőrök, hanem tételesen vizsgálták az üzembe helyezési kód, valamint a pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződés, visszaigazolt megrendelés meglétét, ez utóbbiak 21 százalékánál tapasztaltak valamilyen hiányosságot a megrendelések és a szerződések kapcsán. Az adóhatóság valamennyi rendelkezésre álló körülmény figyelembevételével több mint egymillió forint mulasztási bírságot szabott ki. A kirótt bírságok mértékét alapvetően a mulasztás súlya befolyásolta: volt, akit 25 ezer forintra, de volt, akit 500 ezer forintra bírságolt a hatóság. Ez utóbbi esetben sem szerződéssel, sem visszaigazolt megrendeléssel, sem üzembehelyezési kóddal nem rendelkezett az adózó.

Az online pénztárgépek mielőbbi beüzemelése az állam és a vállalkozások közös érdeke, az online kapcsolat jogkövető magatartásra szoríthatja az adóelkerüléssel tisztességtelen versenyelőnyhöz jutó vállalkozásokat, fehéríti a gazdaságot, egyidejűleg kiválthatja a tisztességesen adózó vállalkozások versenyhelyzetének javulását - olvasható az NGM közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem