19 °C Budapest

Versenyhátrányból indulnak a kicsik az EU-s pályázatokon

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 11:24

Az uniós támogatással történő gépbeszerzések finanszírozási kérelmek tizedét elutasítják, mivel a kérvényt benyújtó céget nem lehet hitellel finanszírozni. Erre a Lízingszövetség szerint lenne megoldás, méghozzá a pénzügyi lízing alkalmazása - derült ki mai sajtótájékoztatójukon.

A kkv-k helyzete Magyarországon

Mészáros György, a Magyar Lízingszövetség elnöke a kkv-k gazdasági szerepét értékelve kiemelte, hogy Magyarországon a vállalatok kétharmada 1-2 fő alkalmazottat foglalkoztat. Ez első pillanatra megdöbbentő lehet, mivel ez azt jelenti, hogy igen erős az átmenet a valódi cégek és a lakosság között, ha a menedzsment szempontjából vizsgálódunk.

Annak ellenére, hogy a foglalkoztatottság és az árbevétel területén jól teljesítenek a magyar kkv-k, a hozzáadott érték tekintetében el vagyunk maradva a nyugati országoktól, ez pedig nem véletlen.

A szövetség elnöke kiemelte, hogy a magyar vállalkozások közel 80 százaléka kénytelen hitel nélkül gazdálkodni, miközben a fejlett országokban ez az arány 15-20 százalékos. A pénzügyi eszközök sem állnak rendelkezésre a kkv-k számára, így azok nem tudnak oly mértékben érvényesülni itthon, mint a tőlünk fejlettebbeknél. A lízing szerepe azonban a kkv-k finanszírozásában nagyon fontos itthon is és nyugaton is, különösképpen azért, mert a kis cégeknél sokkal fontosabb az eszközalapúság, mint a nagyvállalatoknál.

A Lízingszövetség nagyon fontosnak tartja, hogy a pénzügyi kultúra, az ügyfelek tudatossága javuljon. Ez a szövetségnek is érdeke, hiszen ha felkészültebbek a vásárlók, az nagyobb felvevőpiachoz vezet, illetve csökkennek a kockázatok. Ez egy közös társadalmi feladat, melyben más szervezeteknek is szerepet kell vállalniuk, így valósult meg az együttműködés a Bankszövetséggel, az egyes biztosítókkal, a Faktoring Szövetséggel, az NFGM-mel, a PSZÁF-fal és az MNB-vel.

A gépfinanszírozással kapcsolatosan a főtitkár kiemelte, hogy Európában a GDP egyre nagyobb részét fordítják lízingre a beruházásokban. Itthon is növekszik a beruházások finanszírozott megvalósulása, azonban ezek nagy része hitelből valósul meg, azaz eltérünk az európai trendtől.

Az uniós támogatások és a lízing

Az Európai Unió egyértelműen lízingbarát környezetnek tekinthető, részletes szabályok foglalkoznak ezzel a pénzügyi eszközzel, melyek kijelentik, hogy a lízingműveletekkel kapcsolatos költségek támogathatóak. Magyarországon a korábbi támogatási rendszerben szinte mindenhol szerepelt a lízing, azonban a 2004-es csatlakozás óta ez valamiért diszpreferálttá vált a Lízingszövetség szerint. Ennek ékes példája, hogy maximum 2 évre köthető lízingszerződés, ami nem életszerű, míg egyes mezőgazdasági pályázatoknál nem is használható a lízing.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miért jó a kkv-knak a lízing?

A főtitkár kiemelte, a kis- és középvállalkozásoknak azért lehet előnyös a pénzügyi lízing, mert
• nincs közjegyzői díj,
• nincs több napos, vagy hetes várakozás a közjegyzői időpontra,
• nem kell plusz biztosíték,
• akár alacsonyabb kezdő részlettel is indulhat a finanszírozás,
• kezdő, kis vagy jelentősebb mérleg szerinti eredménnyel nem rendelkező vállalkozások is finanszírozhatóak ebben a formában.

A Lízingszövetség szerint nem túl magas a társfinanszírozott programok hatékonysága, ezek ugyanis a magyar kkv-k kevesebb mint 1 százalékát érik el. A gyakorlati tapasztalatok szerint minden tizedik vállalkozást el kell utasítani, mivel nem finanszírozható hitellel. A főtitkár szerint az elutasított cégek fele pénzügyi lízinggel finanszírozható volna, ami több ezer vállalkozást jelent.

Mindemellett problémát jelent, hogy milliárdos kár éri a vállalkozásokat amiatt, hogy hitel formájában kell finanszírozniuk. Ezzel kapcsolatosan a Magyar Fejlesztési Bankkal több mint 1 éve folyik az egyeztetés arról, hogy a hitelintézetek mellett a pénzügyi vállalkozások is kaphassanak árfolyamgarantált finanszírozást az MFB-től.

A szeptemberben megjelent FVM rendelet ugyan egyenrangúvá tette a hitelt és a lízinget, azonban ennek előkészítésébe nem vonták be a Lízingszövetséget, így ez a gyakorlatban használhatatlan: a támogatást csak forint alapú hitelekre lehet igénybe venni, maximált kamat mellett, amely alatta van a jelenlegi refinanszírozási szintnek.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm