16 °C Budapest

Lízingpiac: fizetési nehézségek

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 10:37

Habár 12 százalékkal nőtt a lízingpiac az előző év második negyedévéhez képest, a Lízingszövetség tagjai az év hátralévő részében visszafogottabb, mintegy 8-10 százalékos növekedésre számítanak.

A piaci növekedés a második negyedévben is az ingatlan, valamint a gépek, berendezések finanszírozásból származott: az összesen 613,5 milliárd forint kihelyezés 813 milliárd forint értékű eszköz beszerzését tette lehetővé. Az eszköz finanszírozás lendületét a meghirdetett EU társfinanszírozott beruházások adták. Ennél jelentősebb is lehetne a növekedés, ha az olcsóbb, és egyszerűbb pénzügyi lízing konstrukció már használható lenne.

"Összességében a várakozásainknak megfelelően alakult a piac, ám az év hátralévő részében nincs okunk az optimizmusra. Több területen jelentősen megnőtt a fizetési késedelmek aránya, a kis- és középvállalati szektorban kifejezetten érzékelhető a rossz gazdasági környezet, a tervezett beruházások halasztása, illetve a futó szerződésekből fakadó kötelezettségekkel kapcsolatos fizetési nehézségek."- hangsúlyozta Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

Gépjármű finanszírozás: kismértékű csökkenés

Tovább csökkent a retail gépjármű finanszírozás részaránya a teljes lízingpiacból - most már tartósan kisebb, mint 50 százalék -, és a terület abszolút számokban is csökkenést volt kénytelen elkönyvelni: az év első félévében a gépjármű finanszírozók 296,5 milliárd forintot helyeztek ki az egy évvel korábbi 306 milliárddal szemben. A féléveket összevetve ez mintegy 1,5 százalékos, ha csak a második negyedéveket nézzük, akkor már viszont több mint 4 százalékos visszaesés. A megfinanszírozott gépjárművek száma pedig közel 6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A kihelyezések 86 százaléka hitel, 14 százaléka pedig pénzügyi lízingfinanszírozás volt, amely 62 százalékban új, 38 százalékban használt gépjárművek beszerzését szolgálta. A Lízingszövetség által a tagság körében végzett kutatás szerint a 2008-as évre a finanszírozás összegének kismértékű csökkenésével számolnak, míg a szerződések számában mintegy 8-10 százalékos visszaesést jeleznek előre.

Flottafinanszírozás: kedvezőbb szabályozás

A flottafinanszírozás a retail gépjármű kihelyezésekkel szemben az egy évvel korábbi értékhez képest dinamikusan, több mint 18 százalékkal bővült, ezzel 2008 első félévében megközelítve a 37 milliárd forint értékű kihelyezést. A Lízingszövetség tagjai 10-12 százalékos növekedéssel számolnak az év végéig az operatív lízing kedvező áfa szabályozásának köszönhetően.


Truck finanszírozás: nagyobb finanszírozási érték

A truck finanszírozás 2008 első félévében több mint 23 százalékkal bővült az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami a tavalyi évi megrendelések realizálódásának volt köszönhető, így ebben a félévben a kihelyezés elérte a 94 milliárd forintot. A szerződések száma változatlan volt, így a bővülés az egy szerződésre eső nagyobb finanszírozási értékből eredt. Idén jelentősen csökkentek a szállítási határidők, elsősorban az új megrendelések elmaradása miatt, és ezzel párhuzamosan a futó szerződések esetében érzékelhető a fuvarozók pénzügyi helyzetének romlása részben a magas olajárak, részben az ország gazdasági helyzete miatt.
Az üzemanyagárak növekedése, és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt a Lízingszövetség tagjai éves szinten stagnálásra számítanak annak ellenére, hogy az egy szerződésre eső finanszírozott összeg idén tovább növekedett.

Gép- berendezés finanszírozás: dinamikus bővülés

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A növekedés egyik motorja 2008 első félévében a gépek, berendezések finanszírozása volt, a bővülés itt elérte a 40 százalékot. Ez részben a meghirdetett EU társfinanszírozott beruházásoknak köszönhető, amelyek jelenleg hitel formájában valósulnak meg. Ennél jelentősebb is lehetne a növekedés, ha az olcsóbb, és egyszerűbb pénzügyi lízing konstrukció már használható lenne. A több mint 91 milliárd forint kihelyezés 40-40 százalékban mezőgazdasági és egyéb gépeket, 15 százalékban építőipari és 5 százalékban informatikai, valamint irodai eszközöket finanszírozott. A szövetség tagjai az év végéig 30-35 százalékos növekedésre számítanak a gépek- berendezések finanszírozásának piacán.

Ingatlan finanszírozás: kkv beruházások

Az ingatlan szegmens összességében ebben a félévben is a legdinamikusabban bővülő szektor volt az eszköz alapú finanszírozási piacon, az előző hasonló időszakhoz képest 45 százalékkal nőtt a kihelyezések összege, így 2008 első félévében elérte a 83milliárd forintot. Elsősorban a kis- és középvállalati szektor beruházásai nőttek jelentős mértékben, sok vállalkozás választotta irodabérlet helyett a saját ingatlan megvalósítását pénzügyi lízing formájában. A piaci szereplők várakozásai szerint az ingatlan piacon tovább tart a dinamikus növekedés, 35-40 százalékos bővülés várható az előző évhez képest.

Vállalati ingatlanok: nagyarányú hitelfinanszírozás

A vállalati ingatlanfinanszírozás 2008 első félévében közel 65 milliárd forintra rúgott, szemben az egy évvel korábbi 45 milliárddal, ami 45%-os bővülést jelent ebben a szegmensben. A növekedés szinte kizárólag a hitel formájában történő finanszírozások terén volt tapasztalható, így ebben az időszakban a vállalati ingatlanfinanszírozásnak már közel 50 százaléka hitel formájában valósult meg, szemben az egy évvel korábbi 27 százalékkal.

Lakossági ingatlanok: a hitel részarányának ugrásszerű növekedése

A lakossági ingatlan finanszírozás 46 százalékkal nőtt 2008 első félévében. A növekedés a hitel formájában megvalósult szerződések körében volt tapasztalható, ezek részaránya a korábbi 9 százalékról 57 százalékra ugrott.

Forrás: Magyar Lízingszövetség

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm