24 °C Budapest

Európa az üzlethelyiségek legdrágább régiója

Pénzcentrum
2007. november 30. 10:13

Az elmúlt másfél év 25 százalékos bérletidíj-emelkedése nyomán az első osztályú üzlethelyiségeket tekintve Moszkva Európa legdrágább és a világ második legdrágább városa - derül ki a CB Richard Ellis "Globális kiskereskedelmi célpontok rangsora" című kiadványából. A moszkvai üzlethelyiségek iránti kereslet gyorsan nő annak köszönhetően, hogy a kereskedők kihasználják a - különösen a luxusjavakat megcélzó - fogyasztás növekedését.

A CB Richard Ellis kiskereskedelmi rangsora az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika), Ázsia, a csendes-óceáni térség és Amerika 85 vezető kiskereskedelmi piacát állítja sorrendbe az első osztályú üzlethelységek bérleti díja szerint. A New York-i Ötödik sugárút továbbra is a legdrágább 11,400 euró/négyzetméter/év (950 euró/hó) árral, amely 40 százalékkal magasabb, mint a második helyezett Moszkva bérleti díjai. Az amerikai és orosz városokat London, Párizs, Tokió és Hong Kong követi.

A 20 legdrágább város közül 16 Európában található, és a világ ötven legmagasabb bérleti díjú városából 37 szintén az európai kontinensen van. Peter Gold, a CBRE európai kiskereskedelmi vezetője szerint: "nem kizárólag a helyi kereskedőkön múlik a díjak emelkedése. A prémium szegmensbe tartozó globális kereskedők, főleg a divat világából, agresszíven terjeszkednek Európában. Miután az első osztályú üzlethelyiségek kínálata szűk, a kereskedők legjobb helyekért folytatott versenye a bérleti díjakat fölfelé hajtja."

Nyugat-Európában Barcelonában és Madridban volt a legnagyobb növekedés, ahol az elmúlt másfél évben 36, illetve 32 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Dublinban - amely ma a hetedik legdrágább város - szintén komoly, 18 százalékos növekedést jegyeztek fel az előző 18 hónapban. "Számos európai piac gazdasági ereje és az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Írországban tapasztalható emelkedő fogyasztási szint több európai nagyvárosban az üzlethelyiségek bérleti díjának emelkedését okozta." - mondta Rebecca Canty, a CBRE EMEA-régióért felelős kiskereskedelmi elemzője.

A kelet-közép-európai piacokon a lakossági fogyasztás 4-6 százalékkal nő, messze az EU-15 átlaga felett. Ez a folyamatos növekedés és a prémium szintű kereskedők azon célja, hogy megőrizzék piaci részesedésüket és bevezessék márkáikat a Közép-Kelet-Európába, tovább vonzza a kereskedőket a régióba.
A díjak nagymértékben emelkedtek Kelet-Közép-Európában, ahol a bérlők a legújabb, egyre-másra nyíló bevásárlóközpontokban egymással versenyezve szerzik meg a legjobb üzlethelyiségeket. A CBRE által megkérdezett 225 nemzetközi kiskereskedelmi cég közül 62 százalék már jelen van a régióban, és Lengyelország számít számukra a legsikeresebb piacnak, ahol már a kutatásban szereplő cégek egyharmada már jelen van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Noha a kelet-közép-európai piacokon a díjak magasnak látszanak, tekintetbe kell venni más tényezőket is, mint például a nyugat-európai szinthez képest jóval alacsonyabb munkaerő költségeket. - mondta Peter Gold, aki szerint a régió növekedési potenciálja kiváló lehetőségeket nyújt az újonnan belépőknek és azoknak is, akik már megvetették a lábukat valamelyik piacon és onnan más országokba is átlépnének."
Konthur Adrienne, a CB Richard Ellis budapesti irodájának ügyvezetője szerint "Magyarországon most várjuk az új generációs bevásárlóközpontok hullámát, ami teret ad az eddig hazánkban nem jelen levő márkáknak. Erre a kínálatbővülésre már régóta megvan a potenciális kereslet, ezért a piac dinamikus növekedésére számítunk."
"A bevásárlóközpontokkal párhuzamosan Budapest belvárosa is felértékelődik" - tette hozzá Gothard Doris, a CBRE magyarországi kiskereskedelmi ügynökségének vezetője. "A hagyományos bevásárló utcák rég várt újraéledése a küszöbön van, ami középtávon a bérleti díjak növekedésében is megmutatkozhat. A bevásárló utca fogalma ráadásul ma már nem csak a szűk értelemben vett Váci utcát fedi; ide sorolandó már például a Vörösmarty tér, Deák Ferenc utca és az Andrássy út, aminek a potenciálját most fedezik fel a külföldi luxusmárkák."

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24