5 °C Budapest

Szemben a csődhullámmal...

Pénzcentrum
2007. november 7. 14:08

Tudatos követeléskezeléssel radikálisan csökkenthetik a cégek nemfizetetés elleni kitettségüket. A Coface magyarországi vállalkozások számára ajánlja "év végi követelésbehajtási programját", amelyek keretében akár díjmentes hozzáférés és keresési lehetőséget biztosít online céginformációs rendszeréhez.

A Coface által készített piaci elemzések azt mutatják, hogy 2007 első 3 negyedévében tovább nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos eljárások száma Magyarországon, és nőtt a vállalatoknál a fizetéskiesések miatt keletkezett veszteség. Ma már elengedhetetlen a vállalati szektorban a folyamatos pénzügyi kockázatelemzés és kockázatkezelés - erre hívják fel a figyelmet a Coface szakértői - miközben valójában "ijesztően" kevés cég vesz igénybe olyan professzionális kockázat csökkentő eszközöket, mint a céginformáció, a hitelbiztosítás vagy a profi cég általi követelésbehajtás. Más országokban megszokott a követeléskezelés kihelyezése addig hazánkban ez a módszer nem terjedt el. Ábrahám Katalin a Coface Hungary behajtási részlegének vezetője szerint ennek egyik fő oka, hogy a cégek félnek kiadni ügyfeleikre vonatkozó adatiak vagy attól tartanak, hogy vevőket veszítenek el, ha követeléskezelő céget "küldenek rájuk".

Az év vége közeledtével a legtöbb cég elsősorban a forgalomnövelésre koncentrál és kevésbé arra, hogy a növekvő forgalommal együtt arányosan nőjön a cég pénzügyi bevétele is. Kiemelt fontosságú ebben az időpontban, hogy ne növekedjen a cég lejárt kinnlevőség állománya, sőt csökkenjen elfogadható szintre, mire megkezdődik az gazdasági év lezárása és az azzal járó éves könyvvizsgálat. Az eredményes követelésbehajtást követően ténylegesen javulni fog a cég likviditása és kellő információval fog rendelkezni azzal kapcsolatban, hogy milyen követelésekre kell céltartalékot képezni.

Ahhoz, hogy a behajtás sikerrel járjon azonnal lépni kell. A Coface tapasztalata szerint nagyon sok cég túl sokat vár, mielőtt elkezd komolyan a pénze után menni, amikor nem fizetnek ügyfelei. Fontos tudni, hogy ha a fizetési késedelem túllépi a 90 napot, a behajtási lehetőségek radikálisan csökkennek. 90 napon belüli lejárt számlák esetén még elérhető átlagosan 85%-os behajtási sikeresség, de ha a késedelem eléri a 180 napot, már csak 50-60%-os behajtási eredménnyel kalkulálhatunk. Ha valaki - ami sajnos nem is nagyon ritka - több mint 240, vagy akár 360 napos haladékot ad a nem fizető vevőjének, a behajtási arány alig éri el a 15-20 százalékot -hívja fel a figyelmet Ábrahám Katalin. A Coface több mint 15 éves tapasztalata szerint egy egymilliós követelés hetente kb. 20.000 forinttal ér kevesebbet a behajthatóság szemszögéből - és a kamatveszteség még továbbá rontja ezt az értéket.

Az átlagos fizetési napok változását ábrázoló Coface index világátlaggal és néhány szomszédos országgal összehasonlítva:

Coface, Payment Incidents Index

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?