3 °C Budapest

Szemben a csődhullámmal...

Pénzcentrum
2007. november 7. 14:08

Tudatos követeléskezeléssel radikálisan csökkenthetik a cégek nemfizetetés elleni kitettségüket. A Coface magyarországi vállalkozások számára ajánlja "év végi követelésbehajtási programját", amelyek keretében akár díjmentes hozzáférés és keresési lehetőséget biztosít online céginformációs rendszeréhez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Coface által készített piaci elemzések azt mutatják, hogy 2007 első 3 negyedévében tovább nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos eljárások száma Magyarországon, és nőtt a vállalatoknál a fizetéskiesések miatt keletkezett veszteség. Ma már elengedhetetlen a vállalati szektorban a folyamatos pénzügyi kockázatelemzés és kockázatkezelés - erre hívják fel a figyelmet a Coface szakértői - miközben valójában "ijesztően" kevés cég vesz igénybe olyan professzionális kockázat csökkentő eszközöket, mint a céginformáció, a hitelbiztosítás vagy a profi cég általi követelésbehajtás. Más országokban megszokott a követeléskezelés kihelyezése addig hazánkban ez a módszer nem terjedt el. Ábrahám Katalin a Coface Hungary behajtási részlegének vezetője szerint ennek egyik fő oka, hogy a cégek félnek kiadni ügyfeleikre vonatkozó adatiak vagy attól tartanak, hogy vevőket veszítenek el, ha követeléskezelő céget "küldenek rájuk".

Az év vége közeledtével a legtöbb cég elsősorban a forgalomnövelésre koncentrál és kevésbé arra, hogy a növekvő forgalommal együtt arányosan nőjön a cég pénzügyi bevétele is. Kiemelt fontosságú ebben az időpontban, hogy ne növekedjen a cég lejárt kinnlevőség állománya, sőt csökkenjen elfogadható szintre, mire megkezdődik az gazdasági év lezárása és az azzal járó éves könyvvizsgálat. Az eredményes követelésbehajtást követően ténylegesen javulni fog a cég likviditása és kellő információval fog rendelkezni azzal kapcsolatban, hogy milyen követelésekre kell céltartalékot képezni.

Ahhoz, hogy a behajtás sikerrel járjon azonnal lépni kell. A Coface tapasztalata szerint nagyon sok cég túl sokat vár, mielőtt elkezd komolyan a pénze után menni, amikor nem fizetnek ügyfelei. Fontos tudni, hogy ha a fizetési késedelem túllépi a 90 napot, a behajtási lehetőségek radikálisan csökkennek. 90 napon belüli lejárt számlák esetén még elérhető átlagosan 85%-os behajtási sikeresség, de ha a késedelem eléri a 180 napot, már csak 50-60%-os behajtási eredménnyel kalkulálhatunk. Ha valaki - ami sajnos nem is nagyon ritka - több mint 240, vagy akár 360 napos haladékot ad a nem fizető vevőjének, a behajtási arány alig éri el a 15-20 százalékot -hívja fel a figyelmet Ábrahám Katalin. A Coface több mint 15 éves tapasztalata szerint egy egymilliós követelés hetente kb. 20.000 forinttal ér kevesebbet a behajthatóság szemszögéből - és a kamatveszteség még továbbá rontja ezt az értéket.

Az átlagos fizetési napok változását ábrázoló Coface index világátlaggal és néhány szomszédos országgal összehasonlítva:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Coface, Payment Incidents Index

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?