Árfolyamkockázat és likviditás: miért vannak bajban a kkv-k?

Pénzcentrum
2007. április 19. 11:00

A tavalyi évben a forint erős árfolyamának erős ingadozása miatt, akár 10 százalékos sávban is mozoghattak a kis- és középvállalatok árfolyamtól függő bevételei és ráfordításai, mely súlyos likviditási problémákat okozhat a kockázatokat nem kezelő vállalkozásoknak - írja a Világgazdaság.

Míg forint júniusig tartó lassú gyengülése, majd júliusig tartó hirtelen esése az importőröket érintette kellemetlenül, melyek kiadásai euró esetében 8, dollár esetében pedig akár 8,5 százalékkal növekedhettek meg egy hónap alatt, addig az utóbbi időszakot jellemző erősödés pedig az exportőröknek okozott bevételkiesést.

Annak ellenére, hogy egy 2005-ben készült MNB tanulmány szerint a magyarországi kkv-k 71 százalékának van árfolyam-kockázati kitettsége, csupán 28 százalékuk foglalkozik ezen kockázatok kezelésével.

A kockázatok fedezésére több eszköz is a vállalatok rendelkezésére áll, de a bonyolult, illetve viszonylag költséges pénzügyi konstrukciók mellett már az árképzésbe beépített tartalék, a számlázási politika, de a leginkább az átgondolt és jól strukturált hitelállomány segíthet a vállalat pénzügyi helyzetének stabilizálásában.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm