29 °C Budapest

Emberek, akik nem fizettek adót

Pénzcentrum
2006. október 10. 09:00

A visszamenőleges ellenőrzések eddigi tapasztalatai azt jelzik, mégsem történt annyi jogsértés a regisztrációsadó-befizetések körül, mint amennyit egyes szakértők vártak. Úgy tűnik, még a 300 milliót sem éri el a teljes összeg - írja a Világgazdaság.

Tavaly márciustól vált lehetővé a regisztrációsadó-befizetések online ellenőrzése, közvetlen számítógépes kapcsolat épült ki ugyanis az okmányirodák és a vámhatóság között.

A 2004. február elseje és a 2005. december vége közötti időszakban forgalomba helyezett mintegy félmillió gépjármű adatainak tételes megvizsgálásakor kiderült: mindössze három százalékuk lehet "gyanús", vagyis hozzávetőleg 18 ezernél nem lehetett a dokumentáció alapján megállapítani, hogy befizették-e utánuk a regisztrációs adót.

Azt viszont csak az ügyfelek felkeresése, személyes meghallgatása során lehet tisztázni, hogy ténylegesen történt-e adóelkerülés, vagy csak azért nem stimmelnek az adatok, mert annak idején az ügyintézők elírták például a 24 karakter hosszú alvázszámot vagy más azonosítókat rögzítettek helytelenül.

Eddig mintegy hétezer ügyet zártak le, közülük 600 (9 százalék) volt "jogsértéssel érintett". Ha feltételezzük, hogy az összes vitatott ügy ilyen eredménnyel zárul, akkor kiderülhet: mindössze 1500 gépkocsi után nem fizették meg ezt a terhet. Az egy autóra számított átlag 190 ezer forintos regisztrációs adóval számolva az adóhiány így legfeljebb 285-300 millió forint lehet.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22