0 °C Budapest

Még több adó a kalapból? - Igenis fájni fog!

Pénzcentrum
2006. október 4. 08:45

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátásról szóló, ma tárgyalt és januártól életbe lépő törvénytervezet a gyógyszerkassza egy évtizede tartó tetemes túllépését hivatott visszafogni, a takarékosságra ösztönző szabályozás azonban sokaknak fájni fog.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A törvényjavaslat szerint azok a gyártók, melyek a tervezettnél nagyobb mennyiséget forgalmaznak a tb által támogatott termékeikből, az értékkülönbözetet kötelesek lesznek befizetni az OEP számlájára. A versenyhelyzetet tovább erősítheti, hogy azon cégek, melyek a túllépés mértékének megfelelő arányban csökkentik gyógyszereik termelői árát, s annak fenntartását 3 évig vállalják, mentesülnek a forgalomarányos befizetés alól.

A patikák szemszögéből fájó, hogy ha a tb által támogatott szerek utáni árréstömeg meghaladja a 25 millió Ft-ot, akkor e bevétel 1%-át szolidaritási díjként kötelesek lennének befizetni.

Ingyen gyógyszer sincs többé: az eddig 100%-ban támogatott készítményekért 300 körüli összeget fizethetnek a betegek.

A promóciós gyógyszerismertetők számának csökkentésére is törekszik a javaslat, nekik ugyanis 5 millió Ft-os regisztrációs díj mellett éves 1 milliós díjjal kell számolniuk.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Amennyiben az orvos az ajánlottnál drágább gyógyszert írna fel, és ezt szakmailag nem tudja indokolni, akkor a többletkiadást a neki járó tb-apanázsból visszavonnák.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39