31 °C Budapest

Reggeli idegeskedés után jelentős forinterősödés

Pénzcentrum
2005. december 1. 18:10

Reggel az EKB kamatdöntésével kapcsolatos spekuláció tovább gyengítette a forintot a tegnap esti gyengülést követően is. Egyes piaci szereplők arra számítottak, hogy nemcsak egyszeri emelés, hanem kamatemelési sorozat indul el, egyre inkább szűkül a magyar hozamfelár az euró-zónához képest. Déltől kezdve azonban - tehát már az EKB döntésének bejelentését megelőzően - túlsúlyba kerültek a

Reggel az EKB kamatdöntésével kapcsolatos spekuláció tovább gyengítette a forintot a tegnap esti gyengülést követően is. Egyes piaci szereplők arra számítottak, hogy nemcsak egyszeri emelés, hanem kamatemelési sorozat indul el, egyre inkább szűkül a magyar hozamfelár az euró-zónához képest. Déltől kezdve azonban - tehát már az EKB döntésének bejelentését megelőzően - túlsúlyba kerültek a forintvevők. Ebben szerepet játszhatott a Budapest Airport privatizációs tenderével kapcsolatos hír is: még idén biztosan lezárul a tranzakció (egyesek már tudni vélik, hogy mennyi a vételár, illetve ki a befutó). Az ellenérték forintra történő konverziójával (annak módjával) kapcsolatban spekulatív viselkedés a jellemző hetek óta.

eurhufcomp
eurhufcomp

Miután az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón utalt rá, hogy a mai lépés nem feltétlenül egy folyamatos kamatemelési sorozat első lépése, valamennyi régiós deviza erősödése további lendületet kapott az euróval szemben. Az esti órákra a forint/euró jegyzések jelentős forinterősödést mutatnak: a kurzus a 252-252.50-es sávba jutott szemben a délelőtti 254 közeli szintről.

2005.12.01 14:40
Trichet: nem döntünk idő előtt egy kamatemelési sorozatról

Az állampapírok másodpiacán az EKB kamatdöntését megelőzően minimális mozgások látszottak, azt követően enyhe hozamcsökkenés bontakozott ki. Az ÁKK által megállapított referencia-hozamok fél három körül még 1-3 bp-os hozamemelkedést mutattak a tegnapi szintekhez képest. A kora esti jegyzések tegnap estéhez viszonyítva jellemzően 4-7 bp-os hozamcsökkenéseket mutatnak.

A forint/euró kurzus ma reggel már a negyedik egymást követő alkalommal sem tudta áttörni (illetve most megközelíteni sem) a 254.50-es támasz-szintet, így a következő napokban várható, hogy a kurzus ismét a "megszokott" 251-253.50-es sávban mozog majd.

Holnap a magyar piacon igazán piacmozgató információra nem számíthatunk, fontos lesz azonban figyelni a FED várható kamatpolitikája szempontjából is lényeges amerikai munkaerő-piaci adatokra (14:30).

NAPTÁR
Tovább
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia
30. hét
Július 30.
Barátság világnap
EZT OLVASTAD MÁR?