14 °C Budapest

Több milliárdot kártyázik el évente a magyar

Pénzcentrum
2005. október 21. 13:58

Az első félévben tíz százalékkal 7,5 millióra nőtt a hazai bankkártyák száma, vagyis minden négy lakosra három plasztiklap jut. Június végéig csaknem 2500 milliárd forintot költöttünk el kártyával. - közli az Index

 
Az első félévben tíz százalékkal 7,5 millióra nőtt a hazai bankkártyák száma, vagyis minden négy lakosra három plasztiklap jut. Június végéig csaknem 2500 milliárd forintot költöttünk el kártyával. – közli az Index
Az idén június végére az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal, 7,5 millióra nőtt a hazai kibocsátású bankkártyák száma - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lakosok háromnegyedének már van plasztiklap a zsebében, hiszen sokan két-három bankkártyával is rendelkeznek.
A hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal az idei első félévben 98,5 millió műveletet hajtottak végre a kártyabirtokosok, összesen 2445,5 milliárd forint értékben. A darabszám 6 százalékkal, az érték 9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.
A magyarországi kibocsátású kártyákkal itthon és külföldön 98,1 millió műveletet hajtottak, összesen 2459 milliárd forintot költve el. Ez azt jelzi, hogy a kártyákat elsősorban itthon használjuk, bár tény: a nyári üdülési szezon a második félévre esik. A végrehajtott tranzakciók száma arra utal, hogy   egy bankkártyát átlagosan havonta kétszer használnak.
Pozitív módon változnak a magyar kártyabirtokosok kártyahasználati szokásai - állapítja meg a jegybank tanulmánya. 2005 első félévében százból már 43 alkalommal vásároltak kártyával a bankkártyák birtokosai, s 57-szer vettek fel készpénzt, 2004 első félévében ez az arány még  41-59 volt.
Kedvező jelenség, hogy tovább növekszik a hitelkártyák száma: 2005 júniusában már az összes kártya 13 százaléka volt hitel- és terheléses kártya, s 87 százalék betéti kártya. A "business" kártyák aránya mindössze 4 százalék volt 2005. június 30-án, számuk azonban az elmúlt öt év során két és félszeresére, arányuk közel duplájára nőtt - állapítja meg az MNB elemzése.
Az elmúlt félévben is folytatódott a bankkártyák "chipesítésének" folyamata: 2005. június 30-án már a forgalomban lévő betéti kártyák 11 százalékára, a hitel és terheléses kártyák 4 százalékára felkerült a jóval nagyobb biztonságot jelentő chip is.

A készpénzfelvételre szolgáló ATM-ek száma 14 százalékkal 3323-ra nőtt 2004. június vége és 2005 június vége között. A kereskedőknél elhelyezett POS-terminálok száma pedig ugyanebben az időszakban 15 százalékkal 28851-re bővült.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem