Több milliárdot kártyázik el évente a magyar

Pénzcentrum
2005. október 21. 13:58

Az első félévben tíz százalékkal 7,5 millióra nőtt a hazai bankkártyák száma, vagyis minden négy lakosra három plasztiklap jut. Június végéig csaknem 2500 milliárd forintot költöttünk el kártyával. - közli az Index

 
Az első félévben tíz százalékkal 7,5 millióra nőtt a hazai bankkártyák száma, vagyis minden négy lakosra három plasztiklap jut. Június végéig csaknem 2500 milliárd forintot költöttünk el kártyával. – közli az Index
Az idén június végére az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal, 7,5 millióra nőtt a hazai kibocsátású bankkártyák száma - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lakosok háromnegyedének már van plasztiklap a zsebében, hiszen sokan két-három bankkártyával is rendelkeznek.
A hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal az idei első félévben 98,5 millió műveletet hajtottak végre a kártyabirtokosok, összesen 2445,5 milliárd forint értékben. A darabszám 6 százalékkal, az érték 9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.
A magyarországi kibocsátású kártyákkal itthon és külföldön 98,1 millió műveletet hajtottak, összesen 2459 milliárd forintot költve el. Ez azt jelzi, hogy a kártyákat elsősorban itthon használjuk, bár tény: a nyári üdülési szezon a második félévre esik. A végrehajtott tranzakciók száma arra utal, hogy   egy bankkártyát átlagosan havonta kétszer használnak.
Pozitív módon változnak a magyar kártyabirtokosok kártyahasználati szokásai - állapítja meg a jegybank tanulmánya. 2005 első félévében százból már 43 alkalommal vásároltak kártyával a bankkártyák birtokosai, s 57-szer vettek fel készpénzt, 2004 első félévében ez az arány még  41-59 volt.
Kedvező jelenség, hogy tovább növekszik a hitelkártyák száma: 2005 júniusában már az összes kártya 13 százaléka volt hitel- és terheléses kártya, s 87 százalék betéti kártya. A "business" kártyák aránya mindössze 4 százalék volt 2005. június 30-án, számuk azonban az elmúlt öt év során két és félszeresére, arányuk közel duplájára nőtt - állapítja meg az MNB elemzése.
Az elmúlt félévben is folytatódott a bankkártyák "chipesítésének" folyamata: 2005. június 30-án már a forgalomban lévő betéti kártyák 11 százalékára, a hitel és terheléses kártyák 4 százalékára felkerült a jóval nagyobb biztonságot jelentő chip is.

A készpénzfelvételre szolgáló ATM-ek száma 14 százalékkal 3323-ra nőtt 2004. június vége és 2005 június vége között. A kereskedőknél elhelyezett POS-terminálok száma pedig ugyanebben az időszakban 15 százalékkal 28851-re bővült.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?