8 °C Budapest

Több milliárdot kártyázik el évente a magyar

Pénzcentrum
2005. október 21. 13:58

Az első félévben tíz százalékkal 7,5 millióra nőtt a hazai bankkártyák száma, vagyis minden négy lakosra három plasztiklap jut. Június végéig csaknem 2500 milliárd forintot költöttünk el kártyával. - közli az Index

 
Az első félévben tíz százalékkal 7,5 millióra nőtt a hazai bankkártyák száma, vagyis minden négy lakosra három plasztiklap jut. Június végéig csaknem 2500 milliárd forintot költöttünk el kártyával. – közli az Index
Az idén június végére az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal, 7,5 millióra nőtt a hazai kibocsátású bankkártyák száma - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. Ez persze nem jelenti azt, hogy a lakosok háromnegyedének már van plasztiklap a zsebében, hiszen sokan két-három bankkártyával is rendelkeznek.
A hazai és külföldi kibocsátású kártyákkal az idei első félévben 98,5 millió műveletet hajtottak végre a kártyabirtokosok, összesen 2445,5 milliárd forint értékben. A darabszám 6 százalékkal, az érték 9 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.
A magyarországi kibocsátású kártyákkal itthon és külföldön 98,1 millió műveletet hajtottak, összesen 2459 milliárd forintot költve el. Ez azt jelzi, hogy a kártyákat elsősorban itthon használjuk, bár tény: a nyári üdülési szezon a második félévre esik. A végrehajtott tranzakciók száma arra utal, hogy   egy bankkártyát átlagosan havonta kétszer használnak.
Pozitív módon változnak a magyar kártyabirtokosok kártyahasználati szokásai - állapítja meg a jegybank tanulmánya. 2005 első félévében százból már 43 alkalommal vásároltak kártyával a bankkártyák birtokosai, s 57-szer vettek fel készpénzt, 2004 első félévében ez az arány még  41-59 volt.
Kedvező jelenség, hogy tovább növekszik a hitelkártyák száma: 2005 júniusában már az összes kártya 13 százaléka volt hitel- és terheléses kártya, s 87 százalék betéti kártya. A "business" kártyák aránya mindössze 4 százalék volt 2005. június 30-án, számuk azonban az elmúlt öt év során két és félszeresére, arányuk közel duplájára nőtt - állapítja meg az MNB elemzése.
Az elmúlt félévben is folytatódott a bankkártyák "chipesítésének" folyamata: 2005. június 30-án már a forgalomban lévő betéti kártyák 11 százalékára, a hitel és terheléses kártyák 4 százalékára felkerült a jóval nagyobb biztonságot jelentő chip is.

A készpénzfelvételre szolgáló ATM-ek száma 14 százalékkal 3323-ra nőtt 2004. június vége és 2005 június vége között. A kereskedőknél elhelyezett POS-terminálok száma pedig ugyanebben az időszakban 15 százalékkal 28851-re bővült.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem