11 °C Budapest
USB port for charging a phone as an interior detail of public passenger transport

Riadót fújtak a hatóságok: nagyon vigyázz, hol töltöd a mobilod, simán meglophatnak, észre sem veszed

2024. február 12. 19:02

Jól gondoljuk meg hol töltjük a telefonunkat, a nyilvános telefontöltő állomások használata nem veszélytelen,  mivel fennáll annak a lehetősége, hogy ezek rosszindulatú, vírusos szoftverekkel fertőzhetik meg a készülékünket- adta ki a figyelmeztetést az FBI. A bevásárlóközpontokban és repülőtereken elhelyezett nyilvános USB-állomások különösen veszélyesek, ezért fontos tisztában lenni, hogy mit tehetünk, hogy elkerüljük, hogy a "juice jacking" áldozatai legyünk. 

Veszélyes lehet használni a nyilvános telefontöltő állomásokat, ugyanis elképzelhető, hogy azok használata során rosszindulatú, vírusos szoftverek kerülhetnek a készülékeinkre - hívta fel a figyelmet az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) a CNN szerint. Az FBI denveri kirendeltségének közösségi média posztja szerint a bevásárlóközpontokban és repülőtereken található nyilvános USB-állomásokat rosszindulatú programok és megfigyelő szoftverek terjesztésére használják. 

A posztban felhívják a figyelmet a veszélyre és kiemelik, hogy 

mindenhova vigyünk magunkkal saját töltőt és USB-kábelt, és használjuk inkább a konnektort

- tanácsolta az ügynökség a tweetben.

Bár a nyilvános töltőállomások sokak számára vonzóak, amikor a készülékek akkumulátora kritikusan lemerül, a biztonsági szakértők évek óta aggályokat fogalmaznak meg a kockázattal kapcsolatban. A kutatók 2011-ben "juice jacking" kifejezést alkották meg a probléma leírására.

Ha telefonodat bedugod egy [veszélyeztetett] konnektorba vagy töltőbe, a készüléked máris fertőzötté válhat, amivel a saját privát adatainkat kínáljuk fel

- magyarázta Drew Paik, az Authentic8 biztonsági cég korábbi munkatársa 2017-ben a lapnak. A telefon töltésére használt kábel arra is szolgál, hogy a telefonról adatokat küldjön más eszközökre. Ha például az iPhone-t a töltőzsinórral csatlakoztatjuk a számítógéphez, akkor a telefonról fényképeket tölthetünk át a gépre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha egy csatlakozót kompromittálnak, nincs határa annak, hogy egy hacker milyen információkat tud megszerezni

- magyarázta korábban Paik. Ide tartozhatnak olyan személyes adatok és fiókok is, mint az e-mailek, szöveges üzenetek, fényképek és névjegyek.

A Szövetségi Kommunikációs Bizottság blogbejegyzések formájában is rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét erre a veszélyre, ugyanis egy sérült töltőport lehetővé teheti egy cyberbűnöző számára, hogy lezárja a készüléket, vagy személyes adatokat és jelszavakat szedjen le róla.

Egyes esetekben a bűnözők szándékosan hagyhatták bedugva a kábeleket a töltőállomásokon

- olvasható az FCC blogbejegyzésében. Az sem ritka, hogy a fertőzött kábeleket promóciós ajándékként adják tovább, ezzel átverve a gyanútlan felhasználókat. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm