Kneeling professional fixing solar panels from the top of the roof of a house, side view of the roof with sun reflection close-up

Lakossági napelem pályázat 2022: Ezt kell tudnod a napelemekről és a kivitelezőkről

2022. április 2. 15:07

Az olyan megújuló energiaforrások, amelyek a természetből nyernek energiát – mint például a szél-, víz-, vagy napenergia – évről évre nagyobb népszerűségnek örvendenek, sőt, különféle pályázatok útján még támogatást is igényelhetünk a megépíttetésükre. Na de hogyan működik a napelem és hogyan váltja ki a hagyományos villamos energiát? Mennyi ideig tart, amíg megtérül a napelem telepíttetése? Mik a napelem telepítés szerkezeti követelményei?

Cikkünkben minden fontos információt elárulunk a napaelemekről és a lakossági napelem pályázat 2022 évi feltételeiről. Eláruljuk, hogy a napelem pályázat gov.hu hivatalos információi szerint ki, mikor és hogyan pályázhat napelem telepítésére, és hogy mennyit lehet spórolni napelem segítségével. Mennyi napelem kell egy házhoz, 1 napelem mennyi áramot termel? Amellett, hogy eláruljuk, mennyi áramot termel egy napelem, azt is elmondjuk, hogy a napelem milyen tetőre telepíthető, és hogy vannak-e korlátjai a napelem felszerelésének!

Kezdjük az alapoknál: hogyan működik a napelem?

A napelem, más néven fotovillamos elem egy olyan szilárdtest-eszköz, ami a fotonokat befogadva az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja. Ahogy a napelem elnyeli a napsugárzást, mozgásképes, töltött részecskéket generál, amik az elektromos térben rendezett mozgásra kényszerülve áramot hoznak létre. Érdekesség, hogy nem csupán napfény idézheti elő, hanem bármilyen más, megfelelő spektrumú fény is képes a napenergia előállítására.

Ha statisztikai adatokkal szeretnénk szemléltetni a napenergia jelentőségét, elárulhatjuk, hogy mindazt az energiát, amit a Földön található (kitermelhető) kőolajkészletben összesen rejlik, a Nap 1,5 nap alatt sugározza a Földre (a Nap egy órányi működése fedezné az emberiség teljes évi energiafogyasztását) – éppen ezért logikus és érthető reakció, hogy a modern technológia nyit a megújuló erőforrások irányába. A villamos áram napelemmel való előállítása azért előnyös, mert a napelem a működése során nem bocsájt ki a környezet és az egészségünk szempontjából káros melléktermékeket.

Mivel a napsugárzás kifogyhatatlan energia, az egyik legfontosabb megújuló energiaforrásként tartjuk számon, így évről évre nagyobb mértékben támaszkodik rá az ipar, sőt, különféle napelem támogatások révén (mint a 2022 napelem pályázat) próbálják általánosan elterjedtté tenni a magánháztartásokban is. Egy napelem élettartama általában 20-40 év között mozog (a napelem garanciája 20-25 év), így érdemes kiszámolnunk egy napelem kalkulátor program segítségével, hogy megtérül-e a befektetésünk.

Habár a napelem számos előnyös tulajdonsággal bír, hátrányai is vannak: a napelem hátrányai közé tartozik, hogy magas a telepítési költsége, a napelem által előállított energia nehezen tárolható, illetve hogy a napelem teljesítménye nagyban függ attól, hogy milyen a napsugárzás (gondoljunk csak a téli hónapokra, amikor igen korlátozott a napsütéses órák száma). A napelem további, kevésbé emlegetett problémája, hogy habár működése során nem termel káros anyagokat, előállítása igen, sőt, miután lejárt egy napelem élettartalma, rengeteghulladék keletkezik belőle.

Mennyi áramot termel egy napelem?

Elsősorban azt kell tudnunk, hogy számos napelem típus létezik (kristályos napelem fajták, gallium-arzenid vegyületen alapuló napelemek, amorf szilícium napelemek, szerves anyagokból, készült napelemek, stb.) – ezek mind egy kissé máshogy működnek a villamos energia előállítása közben, más a hatásfokuk is. Hogy a hatásfokot növeljük, egyre bonyolultabb technológiákra van szükség, ez pedig sokszor költségesebb megoldást jelent. Az elméleti napelem hatásfoki limit 33,7%, ám ez átléphető (például, ha több vékony napelem réteget fektetnek egymásra).

Folyamatosan zajlanak a kutatások, hogyan lehet jobb napelemeket gyártani, azonban ezek nem feltétlenül csak a nagyobb hatásfok elérésére törekednek, hiszen a napelem élettartama és gyártási költsége legalább olyan fontos, mint a hatásfok. A napelem teljesítménye továbbá függ a környezeti tényezőktől is: milyen a napfény beesési szöge, mennyire intenzív a napelem megvilágítása (ezzel nem igen tudunk mit csinálni, ha rossz az időjárás), vagy, hogy milyen a napelemre csatolt terhelés.

Egy napelem lehet fix, vagy napkövető jellegű (ezekkel 30-40%-kal jobb teljesítmény érhető el a magyarországi éghajlati körülmények között, ám plusz elektronika kell hozzá és a karbantartási költségei is drágábbak). A legtöbb háztartásban, főleg, ha a tetőszerkezet jól van tájolva (déli irány, 35 fokos dőlésszög) fix napelemet használnak, jellemzően a tetőre telepítve, ám tiszta idő esetén ezek is képesek reggeltől estig folyamatosan áramot termelni. Sok helyen apró lencséket használnak, hogy a napelemre irányítsák a napfényt és növeljék a teljesítményt.

Mivel a nap nem süt egész nap, nem ad folyamatosan energiát a háztartás számára - tehát szükség van valamilyen energiaátadó puffer használatára (átmeneti energiatároló), hogy áthidaljuk a napsütéses órák számát. A napelem inverter a napelem által előállított egyenáramot változó árammá alakítja át, majd visszatáplálja azt a hálózatba (feltéve, ha a hálózat periódusával szinkronizálva van, illetve van hozzá engedélyünk), így akkor is áramhoz jutunk, ha a nap éppen nem süt.

Lakossági napelem pályázat 2022

Jelenleg fut Magyarország eddigi legnagyobb szabású lakossági zöldítési projektje (RRF-6.2.1 „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”, lakossági pályázók részére), ami a nyílászárók cseréje, az akkumulátortelepítés és a fűtések korszerűsítése mellett napelemes rendszerek telepítését is magában foglalja.

A napelem pályázat célja, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges országgá váljon – hogy ez megvalósulhasson, jelentős állami támogatás jár a napelemek lakossági telepítésére a magyar családok házaira. A program támogatja az alacsonyabb jövedelmi státuszú magyar dolgozókat, hogy saját termelésű villamos áramhoz juthassanak, illetve az is cél, hogy az ország fokozatosan zöld országgá alakuljon. A napelem támogatás 2022 évi programja olyan napelemes rendszerek kiépítésére használható, ahol a napelem-panelek összesített névleges beépített teljesítménye nem haladja meg a pályázat által érintett ingatlanban a pályázat beadását megelőző elszámolási év éves fogyasztás kWh-ban kifejezett összegének 1100-zal elosztott értékét, de legfeljebb az 5 kWp-et. 

A vissza nem térítendő, 100%-os intenzitású támogatás maximális mértéke napelem telepítésre bruttó 2,9 millió forint, fűtéskorszerűsítéssel együtt 11,3 millió forint. A jelentkezés feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 4.850.000 forintot. A felhívás kiegészült a KATA hatálya alá tartozó személyekkel is, így közülük is jogosultak pályázatot benyújtani a megjelölt jövedelemhatár alatt keresők.

Az benyújtási sorrendtől független elbírálás objektív pontozásos rendszer alapján történik, amely előnyben részesíti a gyermeket nevelőket és a fejlesztendő járásokban élőket. A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását. A kivitelezői szerződés kizárólag akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból.

A napelem pályázat mikortól elérhető?

A lakossági felhívás régiónként eltérő időpontokban nyílt meg, első körben a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében lakók nyújthatják be a pályázatokat (2021. december 6-án kezdődött). Ezt követően 2021. december 13-án 17:00 órától a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyében, 2021. december 20-án 17:00 órától a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 2021. december 27-én 17:00 órától pedig a Budapesten és a Pest megyében lakók pályázhattak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A napelem pályázat elektronikusan 2 ütem keretében, régiónként nyújtható be. Az első ütem 2021 végén lezárult, azonban a 2. ütem benyújtása 2022.09.12-től kezdődik megyénként ütemezve, a tavalyi évhez hasonlóan.

Napelem pályázat 2022: ki pályázhat napelemre?

Azok a nagykorú, magyarországi lakcímmel rendelkező, természetes személyek (csak magánszemélyek) pályázhatnak, akiknek a 2020. évben jövedelemmel rendelkezők a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmüknek egy főre jutó összege 0 Ft és 4.850.000 Ft közé esik. A pályázás módjáról a napelem pályázat gov.hu oldalán érhetünk el minden fontos mellékletet (napelem pályázat lakossági felhívás, hozzájárulás- és szerződésminták stb.). Azt is tudnunk kell, hogy csak és kizárólag a regisztrált kivitelezők listáján szereplő vállalkozásokkal kötött szerződésre jár a napelem pályázat összege.

A vissza nem térítendő napelem pályázat beadásához szükséges egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap is, ami igazolja az igénylő tulajdoni jogviszonyát. A napelem pályázat elbírálása során a pályázók maximum jövedelmi elvárásai mellett a gyermekeik száma is számít: ha nincs gyerek, az 1 pontot ér, egy gyerek 2 pont, két gyerek 3 pont, három vagy több gyerek pedig 4 pontot ér a beadott napelem pályázatok értékelése során. Ugyanígy a napelem pályázat keretein belül a fejleszteni kívánt ingatlan lokációja sem elhanyagolható tényező: minél hátrányosabb helyzetű „fejlesztendő” településen él a pályázó, annál több, maximum 3 pontot kaphat rá.

2022 napelem pályázat kivitelezői lista

A napelem pályázat 2022 regisztrált kivitelezők listája a napelem pályázat gov.hu oldalán érhető el (https://napelem.palyazat.gov.hu/regisztralt-kivitelezok).

A napelem milyen tetőre telepíthető?

A napelem pályázat feltételei azt is megjelölik, hogy pontosan milyen házakra vehetjük fel a pénzügyi támogatást. Napelem telepíthető a pályázat keretein belül:

  • családi házra;
  • használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére/épületrészére;
  • legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre/lakásra (feltétel az is, hogy a beruházás fizikailag megvalósítható legyen, illetve hogy a tulajdonostársak a lakóközösség tulajdoni arányában kifejezett minimum 51%-a írásos nyilatkozattal hozzájáruljanak).

A legtöbb tetőtípusra gond nélkül telepíthető napelem - ide tartozik a betoncserép és az égetett cserép, a zsindely, a lapostető, a fémlemez, a pala és a hullámpala is (palára egyébként nem javasolják, mert ez az anyag könnyen törik), azonban mindenekelőtt célszerű felmérni, hogy a tető statikailag, műszakilag megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy elbírja a napelemeket. Számít a tetőszerkezet kora, állapota, illetve az is, hogy elegendő hely van-e a ház működtetéséhez szükséges kapacitást biztosító napelemek felépítésére.

Fontos a napelemek dőlésszöge, tájolása: a legideálisabb a déli tájolás, 30-35°-os dőlésszöggel – ez önmagában ritkán valósul meg, így a feltételeknek megfelelően kell beállítani a napelem irányát (ugyanez vonatkozik a lapos tetejű házakra is.). Ellenőrizzük, hogy vannak-e árnyékoló tényezők a közelben – tipikusan nagyobb fák, domborzati elemek, stb., amelyek függvényében célszerű átgondolni, hogy biztosan jó ötlet-e a napelem építtetése.

Mennyi napelem kell egy házhoz?

Azt, hogy egy háznak mennyi napelemre van szüksége a működéshez, egyrészt befolyásolja a ház mérete és a család fogyasztása – jellemzően minél nagyobb a család, annál több áramot fogyasztanak el a hétköznapi tevékenységek során. Egy átlagosnak mondható, négyfős családi házhoz minimum 10 db (lehetőség szerint 10-16 db) napelem panelra van szükség. Az inverter teljesítményét is figyelik: minimum 2 kW, maximum 10 kW lehet.

Egy tetőre építhető napelem panel súlya az anyagától, méretétől függően 17-20 kg között mozog, ami nem kevés extra teher a tetőszerkezetnek – ezért újfent hangsúlyozzuk, hogy statikai, teherbírásos vizsgálatok nélkül ne vágjunk bele ilyen projektbe! Az sem mindegy, hogy elfér-e a tetőn ennyi napelem, ugyanis egy darab panel mérete kb. 1 négyzetméter, vagy nagyobb. Ha el is fér ennyi napelem a tetőn, biztosan be tudjuk őket tájolni, hogy a hatásfokuk a lehető legnagyobb legyen? Lehet, hogy jobban járunk, ha a földre telepíttetjük azokat!

Bővebb információkét és az aktuális napelem pályázat 2022 évi szabályaiért látogassuk meg a napelem pályázat gov.hu oldalát, ahol a lakossági felhívással egyetemben minden fontos információról, esetleges változásról megbízható forrásból tájékozódhatunk!

Napelem kalkulátor: mennyit spórolhatunk napelemmel?

Hogy rájöjjünk, mennyit lehet spórolni napelemmel, célszerű meglátogatnunk egy napelem kalkulátor programmal ellátott oldalt, ahol a havi villanyszámla, vagy az éves villanyszámla számai alapján egyszerűen kiszámolhatjuk, hogy mennyivel lesz kevesebb a rezsink, ha saját magunknak állítunk elő áramot. Ugyanígy egy napelem kalkulátor esetén meg kell adni a ház műszaki adatait (pl. a tető típusa, tájolása, anyaga stb.), míg végül a napelem kalkulátor elárulja, hogy megközelítőleg mekkora kWp méretű napelem rendszerre van szükség – ebből kiszámíthatjuk, hogy hány darab napelemre van szükségünk a házunk működtetéséhez.

Milyen összegben, mire lehet pályázni?

Nézzük, a napelem pályázat 2022 évi információi szerint pontosan mennyi pénz jár és milyen munkafolyamatokra használhatók ezek a zöldítés keretein belül!

Napelem pályázat 2022: mire, mennyi pénz jár?
Napelem pályázat 2022: mire, mennyi pénz jár? (forrás: napelem-tech.hu )

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm