26 °C Budapest

Leállt a kártyahasználat több magyar banknál

2013. október 3. 09:59

Több bank, az UniCredit, az FHB, a TakarékBank, és a Budapest Bank ügyfelei sem tudták használni bankkártyájukat csütörtök délelőtt. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint a leállás egy úgynevezett processzor cég hibájából történt.

Több magyar pénzintézetnél is fennakadások voltak a kártyás tranzakciókban csütörtök délelőtt, sok olyan ügyfél volt, aki nem tudta használni bankkártyáját. Volt olyan bank, melynek kártyájával sem fizetni, sem készpénzt felvenni nem lehetett - értesült a Pénzcentrum.hu. Volt olyan bank, amely úgy oldotta meg a helyzetet, hogy fiókjaiban díjmentes készpénzfelvételt kínált ügyfeleinek.

Lapunk információi szerint a hiba nem a bankok és nem is a kártyatársaságok rendszerében keletkezett, hanem egy több hazai pénzintézettel kapcsolatban álló úgynevezett processzor cég - a First Data Internetional (FDI) - rendszere állt le.


A rendszer leállásának hírét megerősítette a Pénzcentrum.hu-nak az FDI Magyarország. Mint megtudtuk, az engedélyezési rendszerben egy előre tervezett, és a bankok felé bejelentett rendszerfejlesztést/frissítést hajtottak végre hajnalban. Ez összesen maximum 30 perces volt, azonban nem volt teljesen sikeres, ezért reggel 8 óra és 9.50 között több bank, az UniCredit, az FHB, a TakarékBank, és a Budapest Bank -a szolgáltatón keresztül zajló kártyaelfogadása - részlegesen leállt. Magyarországon kívül Szlovákiát és Csehországot érintette még a probléma.

A processzor-szolgáltatás lényege, hogy összeköti a kereskedő, a bank és a kártyatársaság rendszerét, menedzseli az adatforgalmat.

NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem