7 °C Budapest

Ez a WHO nagy félelme: hibát követtek el a vírus elleni intézkedések bevezetésekor?

2020. május 14. 15:16

Kárba veszhetnek a koronavírus-járványt megfékezni hivatott erőfeszítések, ha az emberek kiábrándulnak a hivatalos szervek útmutatásaiból - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója csütörtökön Koppenhágában.

A vészhelyzeti fásultság fenyegeti az értékes eredményeket, amelyeket elértünk ezzel a vírussal szemben. A hatóságok iránti bizalmatlanságról szóló jelentések és az összeesküvés-elméletekben való gondolkodás szítják a társadalmi és fizikai távolságtartás elleni mozgalmakat

- hangsúlyozta Hans Kluge, és hozzátette, hogy a "bizalmatlanság, az intézkedésekkel szembeni ellenállás, a Covid-19 megfékezését szolgáló viselkedési szabályok megváltozásának semmibevétele olyan útra térít minket, amelyen egyikünk sem akar végigmenni".

Ugyanakkor vannak olyan emberek is, akik eltúlozzák az óvatosságot, korlátozva ezzel társadalmi érintkezésüket és hozzáférésüket az egészségügyi ellátórendszerekhez. A WHO regionális igazgatója aláhúzta, hogy a járvány terjedésének lassulásával sem szabad az önteltség csapdájába esni, ébernek kell maradnunk.

Ezzel összefüggésben felidézte, hogyan jelentkeztek újabb járványgócok a közép-kínai Vuhanban és Dél-Koreában, ahol a vírus egy időre eltűnt. Mint mondta, ez figyelmeztetés volt arra, hogy a vírus újabb felbukkanásának veszélye nem múlt el. A WHO európai régiójában észlelték a Covid-19 betegségben világszerte elhunytak 56 százalékát, vagyis mintegy 160 ezer halálesetet - mondta Kluge.

A térségben 1,78 millió fertőzöttet azonosítottak, ami globálisan 43 százaléknak felel meg. Kluge megjegyezte azt is, hogy Nagy-Britannia, Oroszország és Spanyolország azon tíz állam közé tartozik, ahol a legtöbb fertőzöttet regisztrálták az utóbbi 24 órában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem