2018. március 21. szerda Benedek

Extrém hideg rohanja le az országot: víz nélkül maradhatnak a családok

A szombat déltől várható extrém hideg miatt Vörös kód riasztást adtak ki; az intézkedés a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben. Az extrém hideg miatt az ingatlantulajdonosokra is plusz feladatok várnak, ha ugyanis nincs szigetelve a vízóra, könnyedén szétfagyhat, és víz nélkül maradhat a háztartás. Mutatjuk a teendőket.

A szombat déltől várható extrém hideg miatt Vörös kód riasztást adott ki az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. A riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben. Az OMSZ előrejelzése szerint szombaton hajnalban mínusz 1 és mínusz 10 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk; míg vasárnap a hajnali hőmérséklet általában -7 és -14 fok között alakul, de a havas, szélvédett tájakon -15 fok alá is lehűlhet a levegő.

A jövő heti előrejelzés pedig szintén kemény hajnali fagyokra figyelmeztet, akár mínusz 20 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, míg napközben mínusz 2 - mínusz 10 fok lesz a valószínű.

Az extrém hideg miatt az ingatlantulajdonosokra is plusz feladatok vár(hat)nak (amellett természetesen, hogy figyelnünk kell a környezetünkben élőkre, főként az egyedülálló nyugdíjasokra, illetve hajléktalanokra). Ugyan a fagy leggyakrabban a nyaralóknál vagy a ritkán használt vízvezetékeknél okoz csak komoly károkat, ugyanakkor a legdurvább mínuszok sokszor azokat a háztartásokat sem kímélik, ahol sok vizet használnak, és erős az áramlás.

Jó, ha tudod! A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelemről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia! A fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét és az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie!

Még most sem késő ugyanakkor megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

Ezért rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, illetve a rendkívüli hidegben alulról gondoskodjunk a hőszigeteléséről is. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt.

Ha mindezek ellenére mégis megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani (hősugárzóval, esetleg komolyabb hajszárítóval sok esetben magunk is fagy-mentesíthetjük az órát), mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Ilyenkor inkább forduljunk szakemberhez!

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Provident, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A te főnöködre igaz ez a 10 tulajdonság? Nagy baj, ha nem!
A távozó alkalmazott a vezetőt, és nem a céget hagyja el.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

  Ajánlatunk