8 °C Budapest

Áramkatasztrófát került el Magyarország: majdnem leállították Paksot

2018. augusztus 26. 11:30

A Duna vizének szokatlan magas hőmérséklete miatt felmerült, hogy le kell állítani a paksi atomerőművet. Alig kerülte el Magyarország a rendkívüli helyzetet.

A paksi atomerőmű, más hőerőművekhez hasonlóan, kevesebb áramot tud termelni nyáron, mint télen, mivel a hűtésére szolgáló víz, mely a Dunából jön, jellemzően melegebb. Ez idén sem volt másképp, a télen megszokott 510-520 megawatt teljesítmény helyett 470-480 megawatt volt a jellemző az elmúlt hetekben - nyilatkozta a G7-nek Kovács Antal, az atomerőmű kommunikációs igazgatója.

Ez a lap szerint egy teljesen természetes folyamat, a gond nem ebből adódott. A problémát az okozta, hogy 500 méterrel lejjebb attól a ponttól, ahol a Dunába visszaengedik az atomerőmű hűtésére felhasznált vizet, majdnem 30 fokos volt a folyó, ami pedig a jogszabályi maximuma annak a vízhőmérsékletnek, amit ezen a ponton a Duna vize még felvehet. 

Ha ezt a hőmérsékleti korlátot átlépi a folyó vize, akkor korlátozni kell az automerőmű teljesítményét vagy teljesen le kell állítani.

Ez egyébként nem egy elméleti lehetőség, Németországban és Franciaországban is le kellett állítani ugyanezen okokból nukleáris létesítményeket a nyáron, igaz, ott a hasonló határérték nem 30 Celsius, hanem csupán 26 fok. Az elmúlt hetek hőhulláma ráirányíthatja a a figyelmet - a G7 szerint - a paksi bővítés (azaz Paks 2) Dunára gyakorolt hatására. A Magyar Energiaklub már 2015-ben jelezte, hogy a folyó hőterhelésével többet kéne foglalkozni.

Paks leállása gyakorlatilag katasztrófa lenne a hazai villamos-energiaellátás szempontjából, hiszen az erőmű a teljes hazai termelés több mint felét adja, a fogyasztásnak pedig bő harmadát fedezi

- állapítja meg cikkében a lap.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem