17 °C Budapest
close up boiled eggs in water cooking

A tökéletes kemény és lágy tojás főzése, főzési ideje: a főtt tojás tárolása, húsvéti festett tojás készítése

2024. március 30. 10:55

A tojásfőzés egyszerű feladat, van azonban néhány alapvető szabály, amelyet érdemes betartani. A főtt tojást elkészíthetjük ízlés szerint lágy vagy kemény tojás formájában, ha figyelünk a főzési időre. A tojás főzési idejét befolyásolhatja a tojás mérete is. A főtt tojás tárolási ideje pedig függ attól, hogy kemény vagy lágytojásról van-e szó, illetve a héjában vagy már a tojáshéj nélkül tárolnánk. A hústvéti időszakban a főtt tojást szokás a húsvéti sonka levében is megfőzni, illetve később befesteni. A tojásfestéshez a legjobb, ha keménytojást főzünk.

Aki nem főz gyakran tojást, az nem feltétlenül tartja észben, hogy mennyi ideig kell főzni a tojást, hogy lágytojás, vagy keménytojás legyen a végeredmény. A kulcs természetesen a főzési idő hossza, azonban lehetnek egyéb körülmények is, amelyek ezt befolyásolják.

A tojásfőzés előkészítése

A tojásokat mossuk meg. Lehetőleg teljesen friss tojást főzzünk, és főzzünk meg olyat, ami megütődött, repedt a héja. Mivel tojásfőzéshez nem ütjük fel a tojást, hanem a héjában készítjük le, nincs lehetőségünk szemrevételezni a belsejét, ezért jobb teljesen friss és sérülésmentes tojásokat megfőzni. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a tojásokat kell-e hagyni a hűtőből kivéve szobahőmérsékletre melegedni. Egyesek állítják, hogy ha nem így teszünk, akkor a tojás megrepedhet. Más szakértők viszont azt szokták tanácsolni, hogy kifejezetten hidegvízben mossuk át, illetve jeges fürdőben hűtsük 2-3 percig főzés előtt a tojásokat.

Ha nincs tojásfőző készülékünk, akkor vegyünk elő egy edényt, amelyben kényelmesen elférnek a tojások, amiket meg szeretnénk főzni. Ne legyen se túl nagy - mert akkor csak pazaroljuk a vizet és az energiát -, se túl kicsi, amiben nagyon összezsúfolódnak egymásra a tojások. Ha maradunk a legegyszerűbb, vízben főzős technikánál, akkor az edénybe tegyünk fel vizet forrni.

Amikor már forr a víz, akkor úgy állítsuk be a tűzhelyet, hogy a víz enyhe forrásban maradjon, de ne forrjon erőteljesen. Ha továbbra is nagy lángon forraljuk a vizet, a tojások összekoccanhatnak, megrepedhetnek. Ha ez megvan, óvatosan evőkanál vagy fakanál segítségével engedjük a forró vízbe a tojásainkat.

Ekkor állítsuk be az időzítőt a megfelelő időtartamra. Az óra csak innentől indul.

A tojás főzési ideje

Főként lágy és keménytojásról szoktunk beszélni, amikor a tojás főzési idejét kell meghatározni. Ezen belül is vannak azonban fokozatok.

  • Ha folyósan szeretjük a tojássárgáját, illetve a fehérjét is folyósabban, nagyjából mint a tükörtojás esetében, akkor 2-5 percig főzzük a tojást. Attól függően, minél nagyobb a tojás, annál tovább.
  • Ha azt szeretjük, hogy a tojássárgája lágyabb, kenhető, de a fehérje kemény, akkor 6-8 percig főzzük a tojást.
  • Ha pedig kemény fehérjét és sárgáját szeretnénk, akkor 10-15 percig főzzük a tojásokat.
Forrás: Real SimpleForrás: Real Simple

Az angolszász országokban, főként az Egyesült Királyságban nagy hagyománya van a tojás fogyasztásának, főként reggelire. A tökéletes főtt tojás szinonímája az angoloknál a "hatperces tojás", ami nem véletlen. Így kaphatunk ugyanis egy átlagos tojás esetén krémes állagú sárgáját. Ázsiában, ahol a levesekhez gyakran főtt tojás a feltét, ugyancsak a félkemény tojás a legelterjedtebb forma. Ízlés szerint azonban, szülessünk bármelyik országba, főzhetjük keményebbre, lágyabbra a főtt tojásainkat.

A húsvéti festett tojások esetében érdemes a tojásokat keményre főzni. Ez azért is fontos, mert a keménytojás jobban eláll.

Legyen akár húsvét, vagy csak egyszerű hétköznap, a tojásokat víz helyett más folyadékban is főzhetjük, hogy ízesebbek legyenek. Erre tökéletes lehet például a húsvéti sonka főzőleve, de használhatunk másféle alaplevet is. Ha nem áll rendelkezésünkre alaplé, akkor ízesíthetjük a főzővizet kedvünk szerint. Érdemes lehet zöldfűszerekkel, zöldségekkel kísérletezni, a tojás át fogja venni az ízeket. A leeső szalonna, vagy sonka bőrével is meg lehet főzni a tojást a füstösebb, sós ízhatásért.

A tojáspucolás művészete

Az egyik legbosszantóbb dolog, amikor a főtt tojás túlságosan ragaszodik a héjához, nem hajlandó elválni. Főként, ha olyan ételt készítünk a tojásból, aminek szépen is kell mutatnia, mint a kaszinótojás. Feltehetően minden szakács más módszerre esküszik a tojáspucolás kapcsán, mindenkinek más a trükkje, rengeteg legenda kering arról, hogyan lehet a makacs héjjal felvenni a küzdelmet.

Van, aki szerint attól függ a siker, hogy meddig áll a tojás a főzés és pucolás között, milyen hőmérsékletű. Van, aki folyó víz alatt pucolja a tojást, hogy könnyebben lejöjjön a héja. Van, aki szerint egy pár csepp ecetet kell a főzővízbe tenni. Vannak, akik szerint nincs más megoldás, mint megadni magunkat a sorsnak, ami néha könnyen, néha nehezen pucolható tojásokat oszt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rejtély megoldása azonban megnyugtató lehet mindenki számára: nem a technikánkon műlik. A tojás életkora a döntő abban, hogy mennyire könnyen válik le a héj róla. A nagyon friss tojásokhoz jobban ragaszkodik a héjük, aminek kémiai magyarázata van. A friss tojásfehérjében oldott formában széndioxidot található, amivel a héjon át távozik. Így a fehérje egyre veszít a savasságából, ami azt eredményezi, hogy a héj és a fehérje között lévő hártya egyre kevésbé ragaszkodik a fehérjéhez. Még azt is lehet tudni, hogy átlagos méretű, hűtőben tárolt bolti tojás 10 napos korában éri el az ideális pH-értéket savasság tekintetében.

Ha tehát a tojás nem válik el a héjától, ne magunkat vagy a sorsot okoljuk, egyszerűen túl friss volt az alapanyag. Hiába is trükköztünk volna bármivel, akkor is ugyanúgy meg kell küzdeni a makacs héjjal. Elvileg segíthet, ha a forró vízből kivett tojásokat vízzel visszahűtjük, de ez a módszer sem életbiztosítás.

A főtt tojás tárolása

A főtt tojást legjobb a héjában, légmentesen lezárható tartóban tárolni. Így a lágytojás 2 napig tárolható, fogyasztás előtt viszont érdemes egy percre forró vízben újramelegítni. A félkemény és kemény tojást héjában, megfelelő tárolóban 5 napig tarthatjuk a hűtőben. Ha már megpucoltuk a tojást, a legjobb, ha minél előbb elfogyasztjuk, vagy - akár maradékmentő ételek részeként, mint a rakott krumpli - ismét hőkezeljük fogyasztás előtt.

A főtt tojást elvileg le lehet fagyasztani a héjába. Amikor újra elővesszük, a hűtőben kell hagyni, hogy felengedjen, ami egy napig is eltarthat. Nem érdemes mikróban, vagy más módon kiolvasztani. Azonban még ez a módszer sem garancia arra, hogy nem változik meg az állaga, lesz gumis, vagy nem romlik az íze.

Így sokkal célszerűbb, ha inkább felhasználja az ember maradékmentő ételekhez a főtt tojást. Klasszikus példa erre a tojáskrém, a tojássaláta, tojáspörkölt vagy a rakott krumpli és más rakott ételek. Ha ezekhez nem lenne hangulatunk, készíthetünk tojással töltött húst - stefánia szeletet -, vagy ázsiai módra levesfeltétként használhatjuk a félbevágott főtt tojást. Ha pedig másként tényleg nem fogy el, tegyük házi pizzára a főtt tojás szeleteket!

A húsvéti tojásfestés titka

A tojás festéshez használjunk keméyntojást. Hogyha bolti festékünk van, akkor kövessük a csomagolás utasításait. Ha elfelejtettünk tojásfestéket venni, vagy természetes otthoni alapanyagokból oldanánk meg a tojásfestést, akkor pedig tegyük a következőket. Fogjuk a tojások színét adó alapanyagunkat - ami elért színtől függően változhat, lehet vörösbor, hagymahéj, cékla, lilakáposzta, kurkuma, spenót stb. - és készítsük oda a konyhapultra. Forraljunk fel nagyjából egy liter vizet egy evőkanálnyi sóval és két evőkanálnyi ecettel. Tegyük a vízbe a festékalapanyagot és kis lángon főzzük 30 percig, hogy a színanyagok kioldódjanak. Ezután hagyjuk az egészet hűlni, de amikor még meleg, viszont már nem forró, tegyük bele a festésre szánt (főtt) tojásokat.

Fontos, hogy természetes alapanyagok esetén ne számítsunk élénk színekre, inkább paszteles árnyalatokat kaphatunk így. Azt is érdemes megnézni, ha több színnel próbálkozunk, hogy milyen színű a tojás héja. Ha például sárga tojást próbálunk festeni, érdemes erre a világosabb héjú tojásokat félretenni, míg egy barnás-vöröses-lilás árnyalathoz jó a sötétebb héjú tojás is. Egyébként minél világosabb a tojások héja, amiket használunk, annál könnyebb a kívánt színt elérni, de előfordul, hogy a tojás héja egyszerűen ellenáll.

Használhatunk céklát a rózsaszín, őrölt paprikát a pirosasas, narancsos árnyalatokhoz. Világosbarna tojásokhoz használjuk a vöröshagyma héját, bézs színhez kávét. A szép sága színt a kurkuma és a sáfrány tudja megadni. A kék és zöld színt nehezebb elérni: ehhez kísérletezhetünk lilakáposztával, áfonyával, illetve spenóttal vagy petrezselyemmel. Lila színt vörösborral lehet elérni. Lehet kísérletezni a már felsoroltak kombinációjával is a további árnyalatokhoz, illetve bármilyen olyan otthon megtalálható alapanyaggal, amely biztosan ehető. Legjobbak azok, amikről tudjuk, hogy makacs foltot hagynak, mint egyes gyümölcslevek, vagy a szilva- vagy bodzalekvár, ketchup, mustár, stb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem