Shallow focus of a leaking hot water pipe showing the copper sulphate scale around the joint. Seen in an old house.

Te is hallasz ilyen fura zajokat otthon? Óriási veszélyt jeleznek, egy vagyon lehet a javítás

2023. november 5. 15:04

Gurgulázó WC, sziszegő gázkészülék vagy zúgó lámpa, konnektor - csak pár azok közül az otthoni zajok közül, amelyeket jobb nem figyelmen kívül hagyni. Ha valaki mégis így tenne, akkor idővel nagyon költséges javításba futhat bele. Vagy adott esetben életveszélybe is kerülhet! Mutatjuk, mik azok az otthoni zajok, amelyeket nem érdemes félvállról venni!

A csörgő radiátoroktól és a nyikorgó padlótól a gurgulázó WC-kig és a csöpögő csövekig - otthonunk néha a hangok tárháza lehet. Fontos tudni, hogy mi a különbség: vannak olyan zajok, amelyekkel egyszerűen csak bosszantó együtt élni, ám vannak, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A Huff Post most összeszedte, milyen furcsa zajokra kell figyelni: van olyan, ami azonnali beavatkozást igényelhet, különben óriási, sok esetben drága károk keletkezhetnek a házban, lakásban. Lássuk a toplistát!

Vízfolyás

Itt sok mindent nem kell magyarázni: va otthon valahol vízfolyás zajára leszel figyelmes, akkor bizony érdemes utánajárni a dolognak.

A vízkárok az egyik leggyakoribb és legköltségesebb lakásbiztosítási kárigények, amelyek a háztulajdonosok számára felmerülnek. És ez lehet az egyik legkönnyebben megelőzhető, ha valóban lépéseket teszünk a problémák idő előtti enyhítésére

- mondta Courtney Klosterman, az amerikai Hippo ingatlanbiztosító szakértője.

Ha valóban halljuk a folyó vízzajt, az azt jelentheti, hogy a víz folyamatosan mozog a csövekben, ez szivárgást jelezhet - hívta fel a figyelmet Klosterman. A szakember azt javasolja, hogy gyorsan ellenőrizzük, hogy nem gyűlik-e össze a víz például a mosogató környékén vagy a fürdőszobában. Az esetleges tetőbeázás azonosítására az is jó ötlet lehet, ha kisétálunk a ház elé, és megnézzük, hogy milyen állapotban van a tetőnk.

Ugyanankkor nem minden csöpögő hang jelent rosszat - hívta fel a figyelmet egy vízvezeték-szerelő, Kelly Ireland. Amennyiben egy hideg csövön meleg víz folyik keresztül, akkor például lehetnek furcsa, ám ártalmatlan zajok. Ha viszont gyanakszunk arra, hogy valahol szivárog a víz, akkor ellenőrizzük a vízórát, - tette hozzá Ireland. Ha annak ellenére is folyamatosan pörög, hogy minden el van zárva, akkor azonnal zárjuk el a házban a vizet, és hívjunk szakembert - ugyanis a vízóra elég érzékeny műszer, a legkisebb csöpögést is érzékeli.

Zümmögés a lámpákból

Ha bármilyen hangot hallunk a konnektorokból vagy kapcsolókból, hívjunk egy engedéllyel rendelkező villanyszerelőt - hívta fel a figyelmet Katie Whitaker, a Handyma'am, egy otthoni javítási vállalkozás tulajdonosa és alapítója.

Sokan azt hiszik, hogy normális például, ha a LED-es lámpák és fényerőszabályzók közelében enyhe zümmögést hallhatunk, pedig nem szabadna. Ha megfelelően vannak telepítve, a tápegység is kompatibilis, akkor egyáltalán nem fog zajt produkálni a lámpatest. Ugyan nem minden zaj jelent vészhelyzetet, de az elektromosságot nem szabad félvállról venni!

- húzta alá. Egyes villamossági problémák egyszerűen orvosolhatók. Klosterman szerint a lámpáidból származó zümmögő zajok azt jelenthetik, hogy a villanykörtéd teljesítménye nem megfelelő, de jelezhet nagyobb elektromos problémát is, amihez szakember segítségére van szükség.

Az első jeleknél ellenőrizzük inkább a hang forrását, okát, hogy megelőzzük a sokkal nagyobb gondot. Ha elektromosságról van szó, 100%-ban jobb, ha biztosra megyünk, mint ha megbánjuk

- mondta Whitaker.

Sípoló vagy sziszegő hangok gázkészülékek közelében

Ha sziszegő hangot hallasz a konyhában, és gázkészülékeket használsz, az egy nagyon komoly jele lehet annak, hogy potenciális veszély áll fenn az otthonodban, ami végső soron lakástűzhöz, robbanáshoz vezethet. Ha ilyen hangot hallunk, akkor azonnal hagyjuk el a házat - mondta Klosterman. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha nagyobb szivárgás van, az fütyülő hangot ad ki - tette hozzá Ireland, aki szerint a kisebb gázszivárgásokat azonban nem mindig hallani, csak érezni lehet a gázszagot. Emellett általában az elektromos készülékeknél is a szag lehet az első jele egy nagyobb problémának, nem a zajok.

Egy elektromos készülék esetében kevésbé a hang miatt kell aggódni, és inkább a szag miatt. A legnagyobb vörös zászló, baljós előjel az égett szag, ami olvadásra is utalhat. A túlmelegedés károsíthatja a készüléket vagy rosszabb esetben a konnektort

- mondta ennek kapcsán Whitaker.

Csöpögő csap

A csöpögő csap nem jelent azonnali vészhelyzetet, de annál költségesebbé válik, minél tovább nem veszünk róla tudomást.

Figyelmen kívül hagyhatjuk, de aztán hamarosan a szivárgás kemény csöpögéssé változik, abból idővel patak lesz. És a vízszámlán fogod megfizetni, hogy az elején nem cselekedtél. Ráadásul mindél tovább húzod  adolgot, annál valószínűbb, hogy a végén az egész csaptelepet ki kell cserélni, nem csak a betéteket, tömítéseket

- sorolta Ireland.

Gurgulázik a WC

Ha lehúzzuk a WC-jét, és az gurgulázik, akkor ez arra utal, hogy vagy van egy kezdődő dugulás, és a víz még éppenhogy át tud rajta menni, vagy a szellőzés nem megfelelő. Utóbbi csak azt jelentené, hogy nehezen öblít a WC, mert levegőáramlásra is szükség van az öblítéshez - hívta fel a figyelmet Ireland.

Ha a gurgulázás oka egy kezdődő dugulás, az  idővelcsak rosszabb lesz, és végül a WC túlcsordul, semmi nem fog lemenni rajta. Egy szellőztetési pont hozzáadása megoldhatja a vízvezeték szellőztetési problémáit, de ez sok esetben költséges lehet, hiszen adott esetben a falbontás sem kerülhető el.

Tehát ne hagyd figyelmen kívül a gurgulázó hangot, még akkor sem, ha még le tudod húzni a WC-t. Inkább hívj szakembert, hogy legalább kiderüljön, mivel van dolgunk, mekkora a gond. Ez után ki lehet találni, mi a megoldás, mennyire lenne sürgős elvégezni a javítást

- javasolta Ireland.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem