6 °C Budapest
Budapest, Hungary - Aerial view of St.Stephens basilica with Andrassy street and Bajcsy Zsilinszky street at sunset with clear blue sky

Megszólalt az FKF: hatalmas újítás jöhet a fővárosi utcákba

2023. június 7. 19:31

Hat új, elektromos célgép áll szolgálatba Budapest több kerületében. A járművekkel környezetkímélőbb, gyorsabb és csendesebb lesz a közterületi szelektív és hagyományos hulladékgyűjtő edények ürítése.

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió saját forrásból elektromos meghajtású célgépeket vásárolt, - amelyek az elmúlt hetekben érkeztek meg és már munkába is álltak a Fővárosban.

A Társaság teljes, 250 darabos köztisztasági gépállományának átlagéletkora - az elmúlt évek beszerzéseinek ellenére is - 9,5 év. A legöregebb szolgálatban lévő célgép 23,5 éves és 430 000 km-t tett meg Budapest útjain, ezért különösen fontos, hogy újabb célgépekkel fiatalodik a géppark.

Az új, elektromos járművek a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítését és a kézi útgondozók által összegyűjtött hulladékok elszállítását segítik. A lakosság főként a ligetes és keskeny utcákkal szegélyezett területeken találkozhat velük.

Az új villamos hajtású célgép-flotta járművei egy töltéssel akár 120-140 kilométert is meg tudnak tenni. A járművek műszaki kialakítása egyszerű, a szűk, nehezen megközelíthető helyszíneken is könnyebben, szinte zajmentesen tudnak közlekedni. Így nemcsak egyszerűbbé és környezetkímélőbbé, hanem csendesebbé is válik az utcai hulladékgyűjtők ürítése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A frissen beszerzett gépek további újdonsága, hogy vannak köztük osztott rakfelületűek, vagyis egyszerre több hulladékfajtát képesek elkülönítve szállítani. Ezeket a gépeket a közterületen képződő szelektív hulladékok elszállítására alkalmazza a Társaság. A kisebb billenthető járművek több mint 2 köbméter, a nagyobb, ugyanilyen konstrukcióval kialakított célgépek ennek közel dupláját, a szelektív hulladékot is begyűjtő járművek pedig 6 köbméter hulladékot tudnak elszállítani - írja a közlemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem