15 °C Budapest
A block of apartments

Kilőttek a nyaralóárak: rettentően keresik most a magyarok az ilyen ingatlanokat

2023. május 3. 16:57

A friss adatok alapján az év első három hónapjában tovább növekedett az eladásra és kiadásra kínált lakóingatlanok száma. A tavalyi kereslet visszaesés és növekvő értékesítési idő ellenére 2023. január és március között a kínálati négyzetméterárak tovább növekedtek, bár a szakértő szerint reálértéken ez már így is csökkenést jelent. A piac átrendeződését jelzi az is, hogy a magánhirdetések száma egy év alatt hatszorosára nőtt az ingatlanhirdetési portálon. 

2023 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest 42 százalékkal több eladó ingatlanhirdetést töltötték fel az otpotthon.hu-ra, míg a kiadásra szánt ingatlanok esetében 27 százalékkal gyarapodott, ezzel a portál elérte a 170 ezres hirdetésállományt - közölték. 

Az év elején természetes, hogy a piac téli álma után emelkedik a hirdetések száma, azonban az első három hónapban regisztrált növekedés mértéke már arra is enged következtetni, hogy az eladók megtapasztalva a piac tavaly indult lassulását, most nagyobb valószínűséggel hirdetnek ingatlanportálokon Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője szerint. „Ezt támasztja alá az tény is, hogy egy év leforgása alatt a magánszemély hirdetők száma több mint ötszörösére, az általuk feladott hirdetéseké pedig több mint hatszorosára nőtt az ingatlanportálon” - mondta a szakértő.

Január és március között a legtöbb hirdetést Budapesten (az összes hirdetés 38%-át) és Pest megyében (18%) adták fel, Hajdú-Bihar megye pedig a harmadik helyezett (5%). A legkevesebb, ezer alatti hirdetést, Tolna (618), Vas (764) és Nógrád megyéből (964) töltötték fel a portálra.

A hirdetési árak tovább nőttek

A tavalyi év második felétől tapasztalható kereslet és érdeklődésszám csökkenést azonban a statisztikák szerint idén sem követte jelentős árváltozás, hiszen a kínálat bővülése mellett éves összehasonlításban a lakóingatlanok áremelkedése is megfigyelhető az ingatlanportál kínálatában. Az átlagos négyzetméterárak az üdülők esetében emelkedtek a legjelentősebb mértékben (12%), majd új építésű ingatlanok (11%), házak (7%) és végül a lakások (5%). Az előző negyedévhez képest a növekedés üteme tovább lassult, ezt bizonyítja az is, hogy a lakások esetében a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest mindössze 1 százalékot emelkedtek az árak. Az ügyvezető hozzátette, hogy a hirdetési átlagárak növekedése nem követi a hasonló időszakban regisztrált infláció mértékét, így reál értéken már a hirdetésekben is megjelent az árak csökkenése. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lipták Zsuzsa szerint számos tényező befolyásolja azt, hogy hogyan alakul a lakáspiac számára 2023, azonban az bizakodásra ad okot, hogy a téli hibernáció véget ért, hiszen a portálon ismét emelkedik a keresések és érdeklődések száma. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm