View of the lake Velence, Hungary from the look-out tower at Bence hegy on a summer day.

Egyre több család menekül ide Budapestről: brutálisak a lakásárak, tényleg megéri?

2023. április 13. 15:01

Ha álmodtak is valaha arról a Velencei-tó partján, hogy egyszer majd versenyre kelnek a Balatonnal, ma már az ingatlanpiac is azt mutatja: teljesen más szerepet szán e térségnek a sors. Az érdeklődők már felismerték, hogy ez a tó jóval többet kínál, mint pusztán nyári vizes időtöltést.

A Velencei-tavat hagyományosan együtt emlegetik a Balatonnal, mint a magyarok egyik kedvenc nyári üdülőhelyét. Ám Lepsényi Kornél, az OTP Ingatlanpont velencei irodájának vezető értékesítési tanácsadója szerint ez a párosítás egyre kevésbé igaz. Egyrészt, mert a Balaton olyan uralkodó márka, amivel nem is nagyon lehet versenyre kelni, másrészt pedig csupán turisztikai célpontként a Velencei-tó is egyre kevésbé mozgatja meg az emberek fantáziáját.

Ma már inkább lehetséges állandó lakóhelyükként tekintenek rá az érdeklődők, akik tapasztalatai alapján az ország minden szegletéből, de jellemzően a fővárosból, a Dunántúlról, illetve Duna-Tisza közének északi részeiről érkeznek.

A turisztikai forgalom visszaesni látszik, amiben  számottevő szerepe lehetett sok közelmúltbeli, a környéket kedvezőtlen színben feltüntető hírnek. Ilyen volt, amikor arról beszéltek sokat, hogy a tó mindjárt kiszárad, s pusztulnak a halak, de nyilván nem használt a turizmusnak a velencei korzó üzemeltetése körüli elhúzódó vita sem. Elmaradtak, pontosabban a Covid-riadalom után még nem tértek vissza a külföldiek sem

- magyarázta a szakember. Akik állandó otthont keresnek, azok tartósabb hatásokat és lehetőségeket mérlegelnek. Az irodavezető szerint a térség nagy előnye, hogy tiszta, csendes, nyugodt, ugyanakkor innen egy órán belül elérhető a főváros is. E mellett a közvetlen környék is sokféle lehetőséget kínál: a vízparti fagylaltozástól a Velencei-hegység túraútjaiig.

Az északi partra, például Sukoró környékére, ahol nincs tömegközlekedés, jellemzően jómódú vállalkozók költöznek be. A déli oldalon, ahol a vasút fut, inkább a középosztály talál otthonra és ennek megfelelően alakul a kereslet is. Errefelé leginkább lakásokra, kisebb telkekre, apróbb kertkapcsolatos otthonok iránt érdeklődnek. A vasút közelsége itt igazi árfelhajtó tényező, ahogy Lepsényi Kornél mondta:

az állomás gyors, gyalogos eléréséért cserébe a használt lakásokért is hajlandóak megfizetni akár egy új ingatlan árát is.

A múlt év végére a piac itt is lelassult az ismert körülmények miatt, a kereslet jócskán visszaesett. A telet – amikor senki sem tudhatta, hogy hosszabb távon mit okozhat a rezsiköltségek emelkedése – a kivárás jellemezte, az ingatlanszakértők most kezdik érezni az érdeklődés tavaszi ébredését. Időközben az árazásban bizonyos korrekció kezdődött. A túlzók egy része kezdte belátni, hogy a piaci árak már nem fognak felkúszni oda, amit ők remélnek.

Lakást vennél? Találd meg a legjobb hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

S miként az ország más részein is, mind többen kérnek segítséget az eladásban, illetve jobban hallgatnak az ingatlanosokra. Az árcsökkenés itt inkább a 80-100 millió fölötti ingatlanokat érintette, míg a 30-80 milliósoknál jellemzőbb volt a stagnálás, kivéve közülük a korszerűtleneket, amelyek kevésbé tartották az árukat. A vágyak és a realitások összeigazítása még nem ért véget, a helyi tapasztalatok szerint most is előfordulnak 20-30 százalékos alkuk a piacon.

Az árak idén nem fognak emelkedni, a forgalomban viszont visszaesés lesz. Tavaly még sok hitellel megerősített vevő is volt, idénre már jóformán csak készpénzesek maradtak

- magyarázta a tanácsadó, aki reméli, hogy idén talán már megindul a kamatok csökkenése, s a gázárak mérséklődése is elősegíti majd a kereslet élénkülését.

Az északi parton nem gyakori a befektetés, a jellemzően 100 millió forint körüli ingatlanokat saját részre veszik a leendő tulajdonosok. Sukorón egy üres telek is 30 millió forintba kerül, míg Pákozdon, a tópart legkevésbé frekventált részén is 70-80 millió egy újépítésű ingatlan. Az új ingatlanoknál a déli parton sem vár árcsökkenést a szakember. Gárdonyban 900 ezer-1 milliós négyzetméteráron kerülnek piacra az újépítésű társasházi lakások. A velencei termálfürdőnél 800-950 ezerbe kerül egy négyzetméter, annak ellenére is, hogy onnan még fél óra séta a vasútállomás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem