-1 °C Budapest
Full Frame of Shot of Illuminated Pine Tree Decorations on Christmas Tree, Nuremberg City, Bavaria, Franconia, Germany, Europe

Zsebbenyúlós lesz az idei karácsony slágere: komoly pénzt fizethet, aki ilyet akar venni

2022. december 20. 10:15

A rezsiválság kapcsán sokakban felmerült a kérdés, hogy mégis mennyibe is fog kerülni a jól megszokott kerti, illetve otthoni karácsonyi kivilágítás. Bár pontos számokat nehéz mondani, de a Blikk most utánajárt annak, hogy mégis mennyit kell fizetnünk érte.

A karácsonyi díszkivilágítás már-már mindenki számára elengedhetetlen ünnepi kellék: ki az egész kertjét karácsonyi díszekbe öltözteti, ki a karácsonyfára aggat egy fényfüzért, vagy az ablakba. Éppen ezért is nehéz kiszámolni, hogy pontosan mennyibe is kerül indén egy ilyen kivilágítás, hiszen nemcsak a terület nagyságától, de a fényfüzér fajtájától is függ, hogy mekkora lesz a rezsiszámlánk.

A hagyományos karácsonyfaizzók általában darabonként 3 Wattot fogyasztanak, így ha egy ilyen izzóból álló 100 darabos égősort rakunk ki, 300 wattnyi teljesítményt jelent, tehát óránként 0,3 kWh villamos fogyasztást. Ha napi 8 órában be vannak kapcsolva az ünnepi fények, akkor 2,4 kWht fogyasztunk el. 40 nappal számolva ez azt jelenti, hogy a fogyasztásunk 96 kWh lesz. Azaz rezsicsökkentett áron 3456 forintot, míg átlépve az átlagfogyasztást már 6729,6 forintot kell fizetnünk.

A ledes izzókkal már sokkal jobban járunk: a fényfüzérekhez használt led óránként körülbelül 0,05-0,07 Wattot vesz fel, tehát egy 100 ledből álló sor 5-7 Wattot. Azaz óránként 0,007 kWh áramot fogyaszt a fenti égősor, amiért rezsicsökkentett áron 77,75 forintot, míg emelt áron 151,41 forintot fizetünk. Azonban érdemes megjegyezni, hogy egy hosszabb ledes füzérbe ennél már jóval több led kerül: egy körülbelül 20 méteres függöny akár 800-1000 ledből is állhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?