Tovább tombol a drágulás az ingatlanpiacon: komoly átalakulás zajlik a luxulakásoknál is

Tovább tombol a drágulás az ingatlanpiacon: komoly átalakulás zajlik a luxulakásoknál is

2022. szeptember 23. 16:44

A prémium ingatlanok szegmensében is elkezdődött a piaci átrendeződés. A járványidőszaktól kezdődően csökkent a külföldi befektetők aránya a fővárosban és az agglomerációban, azonban a balatoni luxusingatlanok még mindig vonzóak a határon túli vásárlók körében. A kereslet a legkorszerűbb műszaki paraméterekkel rendelkező ingatlanok felé tolódott, miközben egyre több, elavult technológiával épült, ám a lokációja és a mérete miatt mégis prémium kategóriába tartozó ingatlan vár új tulajdonosra. A nehezen eladható, nagyobb átalakításra szoruló ingatlanok tulajdonosai számára a változó gazdasági környezetben a bérbeadás jelenthet jövedelmező megoldást.

A luxusingatlanok piaca széles palettán mozog, a modern újépítésű és az 5 éven belül épült, korszerű technológiákkal, napelemmel, hőszivattyúval ellátott, használt ingatlanok mellett megtalálhatóak a régebbi, kevésbé energiahatékony műszaki felszereltségű otthonok is, amelyek főként a méretük és a kiváló lokációjuk miatt tartoznak a prémium ingatlanok közé.

Az ingatlanpiaci átrendeződésből a luxusotthonok sem maradhatnak ki, azonban a vásárlói szokások változása már a járványidőszak előtt, 2019-ben is egyre inkább érezhető volt. „A keresés során a főbb szempontok – esztétikai minőség és a lokáció – mellett a fókusz egyre jobban áthelyeződött a korszerű technológiákra. Az energiaárak emelkedése óta tovább erősödött a kereslet a kiváló energetikai jellemzőkkel rendelkező otthonok iránt, elengedhetetlen alapkövetelmény, luxusfaktort növelő tényező lett a külcsín és az elhelyezkedés mellett a kiemelkedően jó műszaki kialakítás is.” – árulta el a hálózati tapasztalatok alapján Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„Növekvő megbízásszámról számolnak be a Duna House prémium ingatlanokra specializálódott Prime szakértői a fővárosban és az agglomerációban, valamint a Balaton környékén is. A kínálat további bővülése várható, azonban a tulajdonosoknak fel kell készülniük, hogy a nagyobb felújításra szoruló ingatlanok egyértelműen háttérbe szorulnak a jelenlegi, változó piaci környezetben. A bizonytalanság, a csökkenő kereslet, az ezzel összefüggésbe hozható megnövekedett értékesítési idő, valamint az infláció miatt előfordul, hogy az eladásra szóló megbízás bérletire alakul.

Amióta egy, a fővárosi agglomerációban található, évek óta új tulajdonost kereső, 250 millió forint értékű ingatlan átkerült az eladó kínálatból a bérleti piacra, havonta 1 millió forintos bevételt jelent tulajdonosának.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– tette hozzá a szakértő.

A budapesti és az agglomerációban található luxusingatlanok piacán a járványidőszak alatt jelentősen visszaesett a külföldi érdeklődők aránya, jellemzően magyarok, saját használatra keresnek prémium kategóriájú ingatlant. Ezzel szemben a balatoni régióban még mindig érzékelhető a német és a svájci érdeklődés, valamint egyre több angol, belga és holland vevő bővíti a magyar luxusingatlanba fektető nációk sorát.

A Balaton partján és vonzáskörzetében továbbra is keresettek a nem túl nagy alapterületű, 3-4 szobás ingatlanok. A nyaralót vagy állandó lakhatást keresők előnyben részesítik a korszerűen megépített, szigetelt, jó nyílászárókkal rendelkező, minőségi, szép enteriőrrel ellátott, akár berendezett házakat, időt és pénzt spórolva leendő tulajdonosuknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem