14 °C Budapest
Ornate building facades in central Budapest, Hungary.

Foghatják a fejüket a tulajok, főbérlők: nem fogja senki kivenni a magas rezsijű lakásokat?

2022. augusztus 4. 14:33

Az igazi roham még várat magára a lakásbérleti piacon, de augusztusban és szeptemberben a vártnál jelentősebb keresletnövekedés várható a szabad bérlemények iránt. A leendő bérlőknek és bérbeadóknak is jól jöhet ez a szusszanásnyi idő, hiszen több változásra is fel kell, hogy készüljenek, mivel a koronavírus járvány lecsengésével már valamelyest átalakultak a preferenciák és a közelmúlt változásai még tovább fogják alakítani az ideális bérelt lakásról alkotott képet.

Az OTP Ingatlanpont szakértője összegyűjtötte, hogy mire érdemes figyelni az első lakást bérlőknek és bérbeadóknak.

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetésével veszi hagyományosan kezdetét a főszezon a bérleti piacon, amikor a kollégiumi helyekről lemaradt, újdonsült hallgatók mellett az első munkahelyükön kezdők és munkahelyváltók is belevágnak a lakáskeresésbe. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy idén a legjobb bérlemények iránti roham később kezdődik és két év bezártság után, aki csak teheti, inkább még nyaral és az utolsó pillanatra halasztja a megfelelő ingatlan kiválasztását.

Tapasztalatink alapján még csendes a piac, de mindenkinek laknia kell valahol, ezért arra számítunk, hogy a megszokottnál rövidebb, de intenzívebb lesz a nyár végi roham, amire mindenkinek érdemes időben felkészülnie. A járványhelyzet enyhülésével és a bérleti díjak emelkedésével már eddig is megfigyelhető volt, hogy a kereslet a kisebb lakások irányába mozdult el és felértékelődtek a külvárosi, de jól megközelíthető lokációk is, az energiaárak emelkedésével pedig arra számíthatunk, hogy a bérlők döntésénél a bérleti díj helyett a bérelt ingatlan összköltsége lesz a meghatározó tényező

– mondta Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője.

A szakértő szerint leendő bérlőként érdemes előre számba venni az anyagi lehetőségeinket és a havi bérleti díjon felül számításba venni azt is, hogy jellemzően az első bérleti díj és két havi kaució előre fizetendő. A lakás kiválasztása előtt gondoljuk végig, hogy egyedül vagy többedmagunkkal, esetleg kisállattal költöznénk-e, milyen időtávra bérelnénk a lakást, mérjük fel a közlekedési lehetőségeket és azt, hogy vállaljuk-e a napi ingázást az esetlegesen alacsonyabb bérleti díj fejében.

Ha megtaláltuk az ideálisnak tűnő ingatlant, javasolt ellenőrizni, hogy a bérbeadó valóban az ingatlan tulajdonosa, illetve haszonélvezője vagy annak meghatalmazottja, ehhez akár a tulajdoni lapot is lekérhetjük. Legyen pontos információnk arról, hogy milyen havi kiadásokkal kell számolnunk, ehhez tisztázzuk, hogy az ingatlant érinti-e a rezsidíj változás és kérjük el a téli hónapok közüzemi számláit is, hogy pontosabb képet kapjuk arról, mekkora havi kiadással kell számolnunk. Tisztázzuk, hogy a mérőórákat át lehet-e írni a bérlő nevére vagy a bérbeadó nevén maradnak. Tájékozódjunk, hogy a közös költség változni fog-e szeptembertől, várható-e valamilyen felújítás, renoválás a házban vagy a lakásban.

Mérjük fel – akár szakértő segítségével – a lakás állapotát, milyen fűtési rendszerrel rendelkezik, megfelelő-e a szigetelése, zárnak-e a nyílászárók, a szaniterek működnek-e. Szintén fontos szempont lehet a lakás tájolása, míg az északra néző helyiségek a nyári hőségben nyújtanak enyhülést, addig a déli napsugarak a téli energiaköltségeket csökkenthetik.

Bérbeadóként a legfontosabb lépés, hogy objektíven felmérjük elvárásainkat és lehetőségeinket, hiszen a várható keresletnövekedés ellenére is feltételezhető, hogy a rezsiköltségek alapvetően meghatározzák azt, hogy mennyire lesz kelendő a lakásunk a piacon. Tájékozódjunk a környék aktuális kínálati árairól, kalkuláljuk újra a várható fenntartási költségeket és ezek alapján határozzunk meg egy piacképes bérleti díjat

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– javasolja Laczi Csaba.

A rezsiköltségek növekedésével feltételezhető, hogy megnövekszik a kereslet a központtól akár távolabbi, de jó infrastruktúrájú környéken elhelyezkedő, jó elrendezésű, kisebb méretű és energiatakarékos ingatlanok iránt. Míg a lokáció és lakásméret nehezen módosítható adottság, a kiadások utólagos szigeteléssel, a gépészeti megoldások modernizációjával is csökkenthetőek.

Az ingatlan meghirdetése előtt érdemes felmérni az ingatlanunk állapotát és elvégezni a szükséges felújításokat, javításokat és tisztasági festést. Ha üres a lakás, akkor ajánlott beszerezni az alapvető bútorokat és berendezéseket, mert mindkét fél szempontjából előnyös, ha megfelelő műszaki állapotban és beköltözésre készen adják át az ingatlant.

A költségszámításnál vegyük figyelembe, hogy a hosszú távú bérbeadást magánszemélyként 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli, amit két módon fizethetünk meg. Nem tételes elszámolás esetén a bevétel 90 százaléka után kell levonni a 15 százalékos szja-t, tételes költségszámolásnál pedig a tételesen nyilvántartott számlákat vonjuk le a bevételből, és ez az összeg képezi a személy jövedelemadó számításának alapját.

A bérlő és bérbeadó érdekeit is védi a bérleti viszony szerződésbe foglalása és közjegyző általi hitelesítése. A szerződésben fontos rögzíteni, hogy határozott vagy határozatlan idejű-e a bérleti viszony, a fizetési feltételeket, a közműszerződések tulajdonjogát és érdemes tételesen listázni az ingatlan részét képező bútorokat, berendezéseket és használati tárgyakat, illetve azok állapotát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem