12 °C Budapest
Cute ginger cat taking a nap under the air conditioner

Egyre többen választják a hőszivattyút a gázfűtés helyett: tényleg kifizetődő?

2022. július 31. 20:02

A gyártók is igyekeznek hangsúlyozni, illetve a körülöttünk kialakult európai helyzet, valamint a támogatási rendszerek is egyre inkább a megújuló energiát használó hőszivattyúk felé irányítják a vásárlókat, aminek nem csupán fenntarthatósági, hanem gazdasági és környezetvédelmi előnyei is vannak. Vajon mennyire népszerű a gázfűtés, és mennyire lennének hajlandóak a felhasználók áttérni a hőszivattyúkra? Utóbbi megoldást mennyire tartják megbízhatónak? A telepítés körülményeivel és a gazdasági előnyeivel is tisztában van a többség – derült ki a Wagner Solar és a Panasonic közös, több mint 1600 fő részvételével készített online felmérésből.

„A Wagner Solarral közösen végzett kutatásunk azt igazolja, hogy a vásárlók tisztában vannak vele, hogy milyen előnyei vannak a levegő-víz hőszivattyúk vásárlásának, és tudják, hogy ez már középtávon is megtérülő befektetés” – hívta fel a figyelmet Bánhalmi Zoltán, a Panasonic magyarországi kereskedelmi képviselője.

„Fontos tudni, hogy például napelemes rendszerrel kiegészítve a fűtésre szánt kiadások gyakorlatilag nullára csökkenthetők” – tette hozzá Házi Ádám, a Wagner Solar Kft. kereskedelmi igazgatója. A válaszadók elsöprő többsége, egészen pontosan 97%-uk nyilatkozott arról, hogy a levegő-víz hőszivattyúk teljes mértékben ki tudják szolgálni egy lakás vagy ház hűtési és fűtési igényeit, emellett a legtöbben azt válaszolták, hogy megfelelő karbantartás mellett teljes mértékben megbízható megoldásnak tartják.

A legtöbben gázzal fűtenek

Az online felmérés résztvevőinek 63%-a gázkazán segítségével fűt otthon, míg 9% fatüzelésű fűtési rendszerrel, 8% hőszivattyúkkal, 7% pedig elektromos fűtési rendszert használ.

A trendek mindenképpen a hőszivattyúk irányába mutatnak, a felmérés alapján is megerősítést nyert, hogy a válaszadók több mint fele tervez tíz éven belül hőszivattyúval fűteni, illetve hűteni. A kialakult európai helyzet és az európai tervek szerinti fűtés korszerűsítéshez a jövőben megjelenő támogatási rendszerek ezt az átallást gyorsítani fogják. A gázról történő váltás további előnye, hogy költséghatékonyabb megoldás, ezzel a válaszadók is pontosan tisztában voltak, jelentős többségük, azaz 89% biztos benne, hogy olcsóbb ezt a megoldást használni a téli fűtési szezonban, illetve a nyár folyamán is, amikor szükség van az otthonok hűtésére a megfelelő komfortérzethez

– mutatott rá Bánhalmi Zoltán. A szakértő szerint az egyre emelkedő energiaárak mellett az is motiváló tényezőt jelent, hogy lakossági támogatást is lehet igényelni a hőszivattyús rendszerek telepítésére a családoknak, amivel a válaszadók 90%-a is tisztában van, illetve közel 70%-uk hallott már arról, hogy a hőszivattyúkhoz kedvezményes tarifák vehetők igénybe az áramszolgáltatótól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gyors és olcsó telepítés

A kutatás kitért arra is, hogy a válaszadók mennyire vannak tisztában a hőszivattyúk telepítésének körülményeivel és típusaival. A kitöltők túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a legelterjedtebb hőszivattyútípus a „levegős” (levegő-víz/levegő-levegő), mindössze 12% szerint a talajkollektoros/talajszondás és csak 4% szerint a „kutas” a legelterjedtebb hőszivattyú típus Magyarországon. Közel 70% szerint nem kötelező kéményt építeni a levegő-víz hőszivattyús rendszerhez, és ugyan ennyien válaszolták helyesen, hogy úgy tudják, nem kell minden hőszivattyús fűtési és hűtési rendszer esetén szondákat telepíteni a földbe.

A válaszadók döntő többsége egyre tájékozottabb a hőszivattyút érintő témákban, köszönhetően a fűtési megoldások és az energia körül kialakult helyzetnek, valamint a piaci szereplők edukatív hozzáállásának. Ez a tájékozottság a helyes válaszok nagy arányában is tükröződik. A legelterjedtebb és legegyszerűbben telepíthető hőszivattyúk a levegő-víz és a levegő-levegő hőszivattyúk, természetesen a hőszivattyúkhoz nem kell kéményt építeni, így ennek a költségét új telepítés esetén nem kell megfizetnünk

 – tette hozzá Bánhalmi Zoltán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07