35 °C Budapest
Africa, Botswana, Chobe National Park, Low angle view of safari truck driving down flooded desert track toward Savuti Marsh during rainy season

Pusztító jelenség fenyegeti a magyar otthonokat: így védekezhetünk a katasztrófa ellen

2022. július 6. 08:15

A villámárvizek jellemzője, hogy térben és időben is meglehetősen koncentráltak, vagyis pár óra alatt esik le töméntelen mennyiségű csapadék, mindössze 10-200 négyzetkilométernyi területen egyszerre. Mindamellett, hogy a villámárvizek elmoshatják a termőtalajt, veszélyeztethetik a helyi vegetációt, a városokban is jelentős károkat okozhatnak. Fontos lenne tehát egyrészt a megfelelő természeti környezet biztosítása - fás övezetek a városokban is - , de legalább ilyen kiemelkedő a szerepe a megfelelő csatornahálózatnak.

Kiemelten veszélyeztetett területek a hegy- és dombvidéki régiók, ahol kisebb vízfolyások találhatóak. Mivel a kis csörgedező patakok medre szűk, nem képesek arra, hogy a néhány óra alatt több tíz milliméternyi csapadékot elvezessék, ezért szükségszerűen áradás lép fel a területen. Továbbá a domborzati tényező is fokozza az áradás súlyosságát a gravitáció segítségével. Városi területeken is gondot okozhat a hirtelen lehulló sok csapadék, hiszen rengeteg a vízzáró réteg (aszfalt), amely akadályozza a víz beszivárgását a talajba, vagy a csatornarendszer nem bírja elvezetni a hirtelen lezúduló vízmennyiséget.

Az Országos Meteorológiai szolgálat megfigyelései szerint az elmúlt 120 éves időszakban országos átlagban csökkent a csapadékos napok száma, viszont nőtt az olyan napoké, amikor a lehullott csapadékmennyiség meghaladja a 20 millimétert. A csapadék egyre inkább intenzív záporokban jelentkezik. Ezzel nem csupán a károk esélye és az erózió nagyobb, hanem az esővíz sem hasznosul, mert a talaj nem képes a kívánt ütemben felvenni a vizet, így nem tudja növelni a növények aszálytűrését. A villámárvizek esetében lényegesek a hidrológiai tényezők: ez kissé leegyszerűsítve a terület domborzatának a szerepét jelenti. A völgyekben, hegyek között fekvő települések jóval nagyobb veszélyben vannak, mivel nagyobb a lejtés, könnyebben megindul az áradás, és a kisebb patakok szűk medre nehezebben birkózik meg a néhány óra alatt lehulló több 10 mm csapadékkal.

Erre láthattunk is példákat tavaly Borsodban, Hevesben, de már idén is volt rá példa a tavasszal, utakat mosott el az áradás, Pest megyében a 12-es főúton a 16-os és 18-as kilométerszelvénynél történt partomlás, Tolna megyében, Kaposszekcsőn pedig beszakadt a 611-es út egy helyen a heves esőzés következtében. De júniusban Pécsett okozott jelentős károkat a villámárvíz, nemrégiben pedig Zebegénynél történt hegyomlás, azon a vonalon azóta is vonatpótló buszok helyettesítik a vasúti közlekedést.

Hogy mit tehet a magánember, ha beüt a baj, és a villámárvíz elárasztja az otthonát, erről a Hello Vidék azakembereket kérdezett, valamint arról, hogy milyen lehetőségek vannak a villámárvizek okozta károk elkerülésére és a kárenyhítésről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?