11 °C Budapest
LONDON, UNITED KINGDOM - JANUARY 16:  Water drips from a domestic tap, United Kingdom.

Durvul a hőség: egyre több magyar településen lép fel vízhiány

2022. június 29. 08:44

Vízproblémák léptek fel Jászberényben, Solymáron és Túrkevén is. A jászberényi önkormányzat már lépett: vízkorlátozást rendeltek el, reggel 6 és este 10 között tilos locsolni a városban.

Solymár önkormányzata a honlapján közölte, hogy a település egyes részein vízhiány alakult ki. Mint írták, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása alapján a hajnali öntözések, locsolások fokozottan mértékben terhelik az ivóvíz hálózatot, ezért Solymár egyes részein kedd hajnalra már vízhiány alakult ki.

A fokozott vízkivétel miatt a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban. A szolgáltató tájékoztatása szerint dolgozik a hiány megszüntetésén, tartós megoldást azonban a kapacitások növelése hozhat. Ennek érdekében a DMRV kapacitásnövelési beruházásokat fog elvégezni az érintett szolgáltatási területen, tették hozzá.

Jászberényben is rendkívüli közgyűlésen rendelt el vizkorlátozást az önkormányzat. A településen locsolási tilalmat rendeltek el reggel 6 óra és este 22 óra között. Az intézkedésre azért van szükség, mert a város hálózatát ellátó kutak vízhozama a szárazság miatt jelentősen csökkent, miközben a lakosság vízigénye nő. A szolgáltató szerint a jelenleginél 1200 köbméterrel több vízre van szüksége Jászberénynek naponta, mint amennyi rendelkezésre állhat.

Emellett Túrkevén is vízhiány alakult ki, a település víztoronyának tavalyi elbontása miatt alakult ki a helyzet. Átmeneti megoldásként a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. új kút fúrását javasolta az önkormányzatnak, szakmai állásfoglalását is mellékelt, mert a kutak vízhozama a megfelelő üzemeltetés ellenére is idővel csökkent - írja a Szoljon.hu.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm