Elképesztően robog a lakásár-drágulás Magyarországon: a vidék lassan veri Budapestet

Elképesztően robog a lakásár-drágulás Magyarországon: a vidék lassan veri Budapestet

2022. június 9. 16:58

Bővülés és növekedés, ezzel a két szóval lehet jellemezni a magyar lakáspiac elmúlt évét. 2021-ben megyei szinten mindenhol növekedtek a lakóingatlan átlagárak, a legkiugróbb, közel 25 százalékos emelkedést Zala megye könyvelhette el. Az áremelkedéssel együtt a forgalom is jelentősen bővült, szinte mindenhol kétszámjegyű mértékben.

Míg 2020-ban országosan tíz százalék alatt, addig tavaly már 12,5 százalékkal növekedtek éves szinten a lakásárak. A NAV 2021-es, még nem teljes körű adatai alapján minden települési jogállás és ingatlantípus esetében egyértelmű növekedés figyelhető meg. Egy év alatt ugyanakkor megváltozott az áremelkedés üteme: a főváros és megyeszékhelyek esetében gyorsult, míg a községek és egyéb városok esetében lassult. A lakótelepi lakások esetében 4-ről 11 százalékra, az egyéb lakások esetében 9-ről 10 százalékra gyorsult az áremelkedés üteme, míg az önálló házak esetében változatlan, 11 százalék körüli maradt. Az általános áremelkedés mellett szintén jelentős, országosan közel 30 százalékos forgalombővülés jellemezte 2021-ben a hazai lakáspiacot – olvasható az OTP legújabb Lakóingatlan Értéktérképében.

„Tavaly nyolcadik évébe lépett a folyamatos reálár-emelkedés és amennyiben a pozitív trend az idei évben is kitart, úgy közel rekord hosszúságú növekedési ciklust könyvelhetünk el a lakáspiacon. Negyedéves bontásban vizsgálva már valamelyest árnyalja a képet, hogy 2021. első és harmadik negyedévének jelentős áremelkedését a második negyedévben visszafogottabb, míg az utolsó három hónapban minimális növekedés követte. A forgalom az állami támogatások mellett a járványhelyzet miatt két éve elmaradt, majd a tavaly realizálódó adásvételeknek köszönhetően is növekedett és az előzetes adatok alapján - hozzátéve, hogy ezek még változhatnak - 2021-ben megközelíthette a 170 ezer tranzakciót, ami 2007 óta a legmagasabb érték” – mondta Valkó Dávid elemző.

A Balaton fénye látszólag halványul

Hasonlóan a 2020-as évhez, tavaly is minden megyében pozitív előjel állt az árváltozás előtt, azonban egy év alatt nagyot fordult a világ. Míg két éve, köszönhetően a Balaton közelségének, Somogy megye ért el kiugró, közel 37 százalékos áremelkedést, addig 2021-ben Zala megye lépett a dobogó legfelső fokára, „alig” 25 százalékos drágulással és Somogy 13,7 százalékos értékkel a középmezőnyt erősítette. A második legmagasabb értéket (21,1%) a hagyományosan olcsó Heves megyében regisztrálták tavaly, míg az agglomerációs hullám következtében Pest megyében 20 százalékkal növekedtek az árak. A balatoni árrobbanás lecsengését vetíti előre az is, hogy a legalacsonyabb növekedést Bács-Kiskun (6,6%) és Budapest (6,4%) mellett Veszprém megyében (2,4%) mérték, ami pedig 2020-ban még második helyezett volt, közel 20 százalékos áremelkedéssel. Míg 2020-ban kilenc, addig 2021-ben már tizenöt megyében haladta meg az áremelkedés mértéke a tíz százalékot.

Az eladott ingatlanok átlagos négyzetméterára 2021-ben – Budapest (714 ezer Ft/m2) után, azt egyre jobban megközelítve – továbbra is Somogy megyében volt a legmagasabb, átlépve a félmilliós szintet (520 ezer Ft/m2), míg Pest megyében (489 ezer Ft/m2) ennek a lélektani határnak közelébe ért. Ahogy a legdrágább, úgy a legolcsóbb megyéink sorrendjében sem történt érdemi változás, Borsod megyében 241 ezer, Békésben 219 ezer, míg a tavaly is legolcsóbb Nógrádban a viszonylag jelentős, 17 százalékos áremelkedés következtében már 138 ezer forintos négyzetméterárral találkozhattak az érdeklődők, ugyanakkor továbbra is Nógrád az egyetlen megye 200 ezer forint alatti négyzetméterenkénti átlagárral.

A megyeszékhelyek árváltozását vizsgálva 2021-ben Salgótarján egyedüliként lépte át a 20 százalékos növekedést (20,8%), Miskolc és Tatabánya 17,4 százalékos áremelkedést realizáltak, míg a lista végén Kecskemét (7,8%) és Békéscsaba (6,8%) szerepeltek, illetve egyedül Szekszárdon– alig érezhetően, de – csökkent az átlagár (-0,5%). Érdekes, hogy 2020-ban pont Szekszárdon növekedett legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal a lakóingatlanok átlagára. Tavaly a legdrágább megyeszékhely változatlanul Debrecen volt, ahol az átlagos négyzetméterár elérte a 492 ezer forintot, a korábban éveken át élen álló Győrt pedig Székesfehérvár (490 ezer Ft/m2) és Veszprém (472 ezer Ft/m2) ismét megelőzte a tavalyi évben. A megyeszékhelyek árrangsorát 2021-ben is Salgótarján zárta, 164 ezer forintos átlagos négyzetméterárral. A nagyvárosok és Budapest árdinamikáját jelzi az is, hogy míg 2020-ban még négy megyeszékhely átlagára haladta meg a legolcsóbb fővárosi kerületét, addig tavaly már csak Debrecenről és Székesfehérvárról lehetetett ezt elmondani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az adásvételek száma Győr-Moson-Sopron megyében tavaly 54 százalékkal bővült, de még ennél is magasabb értéket (76%) ért el Győrben. Budapest forgalma kerek 50 százalékkal emelkedett, míg Zala megyében 47,3 százalékkal, a megyeszékhelyek közül pedig Szekszárd áll a dobogó második fokán hajszállal 50 százalék alatt.

„A tavalyi év ingatlanpiaci szempontból minden várakozást felülmúlt, amit a 2020-as év alacsony bázisa, a kormányzati támogatások, az év nagy részében még igen kedvező kamatkörnyezet és a koronavírus járvány visszaszorulása is segítettek. Az emelkedő forgalom és árak mellett azonban további változások is megfigyelhetőek voltak: míg a balatoni áremelkedés veszített lendületéből, addig a fővárosi agglomerációs drágulás még nagyobb fokozatba kapcsolt, országosan a kistelepülések térnyerése megállt és ismét a nagyobb városok és Budapest felé mozdult el a kereslet. Az idei évre vonatkozó előrejelzést számos bizonytalansági tényező nehezíti, a második félévben már a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok hatására érezhetően csökkenhet is a kereslet, ami 2022-re összességében még lehetséges reálár növekedést, ám a forgalomszám csökkenését vetíti előre” – összegezte várakozásait Valkó Dávid.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm