7 °C Budapest
exterior elevation detail of re-insulated abstract looking precast concrete panel building in Budapest with many window air conditioner units and steel pipe structure base on roof for solar panels

Ezzel a módszerrel spórolnak most rengetegen a fűtésen: nem mindegy, mikor alkalmazzuk

2022. március 28. 15:18

A tavasz lassú, azonban biztos közeledte egyet jelent a fűtési szezon végével. Azonban mind a mai napig számos háztartásban kérdéses, hogy mit ajánlott tenni az átmeneti szezonban? Milyen fűtési megoldással járhatunk a legjobban? Mi az igazság a klímás fűtéssel kapcsolatban? Valóban gazdaságosabb, mint a hagyományos fűtési megoldások? Mikor és kinek érdemes alkalmazni? 

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az előttünk álló hónapokban meglehetősen kiszámíthatatlan lesz az időjárás. Gyakran előfordul, hogy reggel még kifejezetten télies az idő, napközben akár kora nyári is lehet, este pedig ismét úgy térhetünk haza, hogy indokoltnak érezzük a fűtés bekapcsolását. Itt máris problémába ütközhetünk, hiszen legtöbben teljesen jogosan letekerjük a fűtést napközben – amikor nem tartózkodunk otthon, ráadásul a hőmérséklet sem indokolja, hogy az energiát pazaroljuk erre –, ám ez könnyen megváltozhat estére. Ilyenkor kénytelenek vagyunk várni, hogy az otthonunk felmelegedjen.

Ezt a problémát könnyen áthidalhatjuk, ha a klímaberendezést is használjuk fűtésre, hiszen azonnal érezhetjük a lakás vagy ház adott helyiségeiben, hogy a levegő a kívánt hőmérsékletre melegszik. Emellett az is előny, hogy a befújt levegő erősséget és irányát is szabályozni tudjuk

– fel a figyelmet Szabó-Jilek Ágnes, a Panasonic Heating & Cooling Solutions, azaz fűtés-hűtés üzletágtól. Továbbá az is nagyon fontos tényező, hogy a klímák lényegesen hatékonyabb és takarékosabb megoldást jelenthetnek mondjuk egy hősugárzóval, vagy éppen elektromos radiátorral szemben, nem is beszélve arról, hogy kevésbé környezetterhelő.

Árammal is lehet gazdaságos a fűtés

Meglehetősen általános az a vélekedés, mely szerint az elektromos fűtés drága, különösen a hagyományos gázkazános vagy konvektoros megoldáshoz képest. Azonban fontos tudni, hogy a klímaberendezések  hőszivattyús elv alapján végzik a fűtést. Hőszivattyúja pedig legalább 1 darab már mindenkinek van otthon: úgy hívjuk, hogy hűtőszekrény.  

A klímaberendezések is hasonlóan működnek mint egy hűtőszekrény, ahol belül hideg van a készülék hátulján pedig a bentről elvont hőt a lakásnak adjuk át. Tehát a hőszivattyús klímák esetében az elektromos energiát a rendszerben keringő hűtőközeg keringtetésére,  a kompresszor működtetésére használjuk, azaz egyszerűen fogalmazva a hő szállítására kintről bentre– nem pedig annak előállítására, amit sokan tévesen hisznek –, ennek és a keringtetett hűtőközeg tulajdonságainak köszönhető, hogy átlagosan háromszoros-ötszörös hatásfokkal állítja elő a meleg levegőt az adott kinti hőmérséklet függvényében. Tehát egységnyi befektetett energiából 3-4 egységnyi fűtőteljesítményt tudunk kinyerni átlagosan.

Fokozottan ajánlott és gazdaságos a hőszivattyús fűtési megoldás alkalmazása az olyan házak esetében, ahol napelemek által termelt energiát használnak. Így, ha építkezés előtt állunk, érdemes lehet megfontolni ezt a lehetőséget, figyelembe véve azt is, hogy milyen támogatásokat lehet igénybe venni a napelem és hőszivattyú kiépítéséhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan érdemes klímaberendezést választani?

A választás során egyrészt kérjük ki szakember véleményét, másrészt érdemes mérlegelni, hogy milyen időszakban és milyen volumenben szeretnénk majd az adott berendezést fűtésre használni. Ugyanis már az egyszerűbb klímák is hatékonyan üzemelnek fűtési módban, enyhébb időjárási körülmények között, tehát +5°C-ig, de vannak olyan berendezések is, amelyek alkalmasak arra, hogy szélsőségesebb körülmények között, tehát akár -20-30°C-os kinti hőmérséklet mellett is megfelelően fűtsenek.

Fontos figyelembe venni, hogy a hagyományos fűtési módok mellett szeretnénk kiegészítő megoldásként alkalmazni, vagy kizárólag erre szeretnénk támaszkodni a fűtési szezonban. Azért is megfontolandó, hogy milyen berendezést választunk, mert sokkal zordabb időjárási körülmények között is helyt kell állniuk, hiszen nem csupán nyáron, hanem télen is használjuk őket, és fontos tényező, hogy esetleges meghibásodás vagy problémák esetén a fűtés kiesése nem összehasonlítható azzal, amikor nyáron nem tudunk átmenetileg hűteni.

Folyamatos használat esetén is szükséges a karbantartás

A fűtés-hűtés szezon váltásakor szükség van a karbantartásra, ha pedig télen nem használjuk a klímát, akkor a szezon indulásakor ajánlott – bármilyen üzemmódban is fogunk neki a használatnak. A karbantartás nem egyezik a beltéri egység szűrőinek portalanításával, amit szakember segítsége nélkül, mi magunk is megtehetünk.  Fontos, hogy a beltéri és kültéri egységnél keletkező cseppvíz akadálytalanul távozhasson a készülékből, ezt is érdemes karbantartáskor ellenőrizni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem