6 °C Budapest
Danube River Bend (Dunakanyar) in Hungary at sunset.

10 festői falu, ahová a pestiek tömegével költöznek ki: rengeteg házat vesznek + KÉPEK

2021. augusztus 28. 13:01

Friss statisztikák szerint az elmúlt 5 évben több Pest megyei településen is 30 százalékkal nőtt a népesség. A budapesti agglomeráció egyre népszerűbb a pestiek körében, sokan szívesen költöznek kissé távolabb a fővárostól, a város zaját, illetve ingatlanárait, festői helyekre, kisközöséggi légkörre cserélve.

A legfrissebb, Belügyminisztérium által közölt 2021-es lakossági adatok szerint bőven akadtak olyan községek Pest megyében, ahol az elmúlt 5 évben óriási mértékben megnövekedett a lakosság. Ezeken, a jellemzően csodaszép helyeken a legdurvább esetekben 30-40 százalékkal élnek most többen, mint 2016-ban. A növekedés tehát elképesztően látványos. Mindez persze egyáltalán nem véletlen, Budapesten egyre drágábbak a lakások, relatíve kevés új lakás is épül, amiknek az árából a fővárosi agglomerációban akár egy szép házat is lehet venni. A tendencia tehát valós, a népességi számok mindezt egyértelműen alátámasztják.

Vegyük tehát sorra, melyik volt az a 10 község, ahol a lakosságszám a legelképesztőbb módon megugrott. Elől járóban annyit, hogy a népességnövekedés mértékben 10. helyen álló településen is több mint 10 százalékos volt a lakosságszám-növekedés az elmúlt öt évben.

Délegyháza

Délegyháza a budapesti agglomeráció egyik ékszeres dobozkája. Nem is csoda, hogy ennyire népszerű lett az elmúlt években. A település lakossága 2006-ban még 3 945 főt számolt, mára viszont már 5 559-en lakják, ami 40,91 százalékos növekedést jelent. Ezzel Délegyháza lett a leggyorsabban növekedő pest megyei település. A község egyébként mindössze 27 kilométerre található Budapesttől, és az egyik legnagyobb természeti különlegessége, hogy területén 12 darab kavicsbányató található, ahol lehet fürdőzni, horgászni, illetve vízi sportolni.

Délegyháza - MTI Fotó: Mohai Balázs
Délegyháza - MTI Fotó: Mohai Balázs

Nagytarcsa

A mások helyre a legjobban növekedő községek listáján Nagytarcsa futott be, alig elmaradva egyébként Délegyházától. Itt 2016-ban még 4 000-en éltek, 2021-re viszont ez a szám már 5 580 volt, a növekedés tehát 5 év alatt 39,5 százalékos volt. Ami a második legnagyobb volt egész Pest megyében. Nagytarcsa egyébként a Gödöllői járásban található a budapesti agglomerációban, kifejezetten közel a fővároshoz, légvonalban csupán 18 kilométerre. Két budapesti kerület is határolja.

Nagytarcsa - MTVA/Bizományosi: Róka László
Nagytarcsa - MTVA/Bizományosi: Róka László

Remeteszőlős

A harmadik legnagyobb népességnövekedéssel büszkélkedő Pest megyei település Remeteszőlős, öt év alatt a népesség itt 32,38 százalékot nőtt. Míg 2016-ban 816-an lakták, addigra most már 1 081-esn. Remeteszőlős a Budakeszi járásban található, autóval kevesebb mint 12 kilométerre a fővárostól. Rengeteg barlanggal büszkélkedhet.

Remeteszőlős - Remeteszőlős hivatalos oldala
Remeteszőlős - Remeteszőlős hivatalos oldala

Pócsmegyer

Pócsmegyeren 2021-ben 21,68 százalékkal laktak többen idén, mint 2016-ban. A község lakosainak száma most 2 705, szemben a ’16-os 2 223-al. A település a Szentendrei járásban található, közúton mintegy 38 kilométerre a fővárostól. Festői szépségű, a Duna főága és a Szentendrei-Duna által közrefogott Szentendrei szigeten található.

Pócsmegyer - MTI/Mohai Balázs
Pócsmegyer - MTI/Mohai Balázs

Vácduka

Vácdukán az elmúlt 5 évben összességében 17,65 százalékkal emelkedett a lakosságszám. Így most már 1 740-en lakják a települést, ami a Váci járásban található, Váctól mintegy hét kilométerre. Egyik legnagyobb nevezetesség a vácdukai kastély, amit a 18. században építettek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Vácduka - Vácduka 2020 (Youtube, részlet)
Vácduka - Vácduka 2020 (Youtube, részlet)

Szada

Szadán 17,15 százalékkal nőtt a népesség, aminek hatására a Szadaiak már majdnem 6 ezren (5 840) vannak, miközben 2016-ban még csak 4 985-en voltak. Szada a Gödöllői járásban található, Gödöllő és Veresegyháza között. Több templom mellett megtalálható itt a volt Grassalkovich-Pejacsevich-kúria is, illetve a Gödöllői-dombság legmagasabb pontján, Margitán kilátó is található.

Szada, egy artista gyakorol a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén Szadán - MTI/Balogh Zoltán
Szada, egy artista gyakorol a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén Szadán - MTI/Balogh Zoltán

Erdőkertes

Erdőkertest immáron 9 197-en lakják, pedig 2016-ban a település lakossága még nem érte el a 8 ezret sem. A növekedés mértéke egyébként 15,19 százalékos volt 5 év alatt. A község szintén a Gödöllői járásban található, kiemelkedő természeti értéke az Erdőkertesi homokpusztagyep.

Erdőkertes, Erdőkertes - településbemutató (Youtube, részlet)
Erdőkertes, Erdőkertes - településbemutató (Youtube, részlet)

Tóalmás

Népességügyileg Tóalmáson nőtt a 8. legnagyobbat a lakosságszám arányait tekintve. A település a fővárostól 55 km-re fekszik, Pest megye északkeltei határán. Jelenleg mintegy 3 962-en lakják, pedig 2016-ban a lakosság nem érte el még a 3 500-at sem.

Tóalmás - Ismerje meg Tóalmás Községet (Youtube, részlet)
Tóalmás - Ismerje meg Tóalmás Községet (Youtube, részlet)

Herceghalom

Herceghalom a Budakeszi járásban található, 26 kilométerre a fővárostól, a Zsámbéki-medencében. Budapest zöld kapujának is szokták hívni. Immáron 2 737-en lakják, ez 12,87 százalékkal több, mint amennyien 2016-ban éltek itt (2 425).

Pilisborosjenő

Pilisborosjenő fért fel utolsóként a 10-es listánkra, ahol összesen 12,7 százalékkal emelkedett a népesség 5 év alatt. Így most a településen már több mint négyezren, 4 198-an laknak, miközben 2016-ban az itt élők száma 3 725 volt. A község a Pilisvörösvári járásban található, a Pilis hegység délkeleti vonulata mentén. Nagyon közel van hozzá Budapest III. kerülete, illetve Pomáz is.

Pilisborosjenő - MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Pilisborosjenő - MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem