21 °C Budapest
Danube River Bend (Dunakanyar) in Hungary at sunset.

10 festői falu, ahová a pestiek tömegével költöznek ki: rengeteg házat vesznek + KÉPEK

2021. augusztus 28. 13:01

Friss statisztikák szerint az elmúlt 5 évben több Pest megyei településen is 30 százalékkal nőtt a népesség. A budapesti agglomeráció egyre népszerűbb a pestiek körében, sokan szívesen költöznek kissé távolabb a fővárostól, a város zaját, illetve ingatlanárait, festői helyekre, kisközöséggi légkörre cserélve.

A legfrissebb, Belügyminisztérium által közölt 2021-es lakossági adatok szerint bőven akadtak olyan községek Pest megyében, ahol az elmúlt 5 évben óriási mértékben megnövekedett a lakosság. Ezeken, a jellemzően csodaszép helyeken a legdurvább esetekben 30-40 százalékkal élnek most többen, mint 2016-ban. A növekedés tehát elképesztően látványos. Mindez persze egyáltalán nem véletlen, Budapesten egyre drágábbak a lakások, relatíve kevés új lakás is épül, amiknek az árából a fővárosi agglomerációban akár egy szép házat is lehet venni. A tendencia tehát valós, a népességi számok mindezt egyértelműen alátámasztják.

Vegyük tehát sorra, melyik volt az a 10 község, ahol a lakosságszám a legelképesztőbb módon megugrott. Elől járóban annyit, hogy a népességnövekedés mértékben 10. helyen álló településen is több mint 10 százalékos volt a lakosságszám-növekedés az elmúlt öt évben.

Délegyháza

Délegyháza a budapesti agglomeráció egyik ékszeres dobozkája. Nem is csoda, hogy ennyire népszerű lett az elmúlt években. A település lakossága 2006-ban még 3 945 főt számolt, mára viszont már 5 559-en lakják, ami 40,91 százalékos növekedést jelent. Ezzel Délegyháza lett a leggyorsabban növekedő pest megyei település. A község egyébként mindössze 27 kilométerre található Budapesttől, és az egyik legnagyobb természeti különlegessége, hogy területén 12 darab kavicsbányató található, ahol lehet fürdőzni, horgászni, illetve vízi sportolni.

Délegyháza - MTI Fotó: Mohai Balázs
Délegyháza - MTI Fotó: Mohai Balázs

Nagytarcsa

A mások helyre a legjobban növekedő községek listáján Nagytarcsa futott be, alig elmaradva egyébként Délegyházától. Itt 2016-ban még 4 000-en éltek, 2021-re viszont ez a szám már 5 580 volt, a növekedés tehát 5 év alatt 39,5 százalékos volt. Ami a második legnagyobb volt egész Pest megyében. Nagytarcsa egyébként a Gödöllői járásban található a budapesti agglomerációban, kifejezetten közel a fővároshoz, légvonalban csupán 18 kilométerre. Két budapesti kerület is határolja.

Nagytarcsa - MTVA/Bizományosi: Róka László
Nagytarcsa - MTVA/Bizományosi: Róka László

Remeteszőlős

A harmadik legnagyobb népességnövekedéssel büszkélkedő Pest megyei település Remeteszőlős, öt év alatt a népesség itt 32,38 százalékot nőtt. Míg 2016-ban 816-an lakták, addigra most már 1 081-esn. Remeteszőlős a Budakeszi járásban található, autóval kevesebb mint 12 kilométerre a fővárostól. Rengeteg barlanggal büszkélkedhet.

Remeteszőlős - Remeteszőlős hivatalos oldala
Remeteszőlős - Remeteszőlős hivatalos oldala

Pócsmegyer

Pócsmegyeren 2021-ben 21,68 százalékkal laktak többen idén, mint 2016-ban. A község lakosainak száma most 2 705, szemben a ’16-os 2 223-al. A település a Szentendrei járásban található, közúton mintegy 38 kilométerre a fővárostól. Festői szépségű, a Duna főága és a Szentendrei-Duna által közrefogott Szentendrei szigeten található.

Pócsmegyer - MTI/Mohai Balázs
Pócsmegyer - MTI/Mohai Balázs

Vácduka

Vácdukán az elmúlt 5 évben összességében 17,65 százalékkal emelkedett a lakosságszám. Így most már 1 740-en lakják a települést, ami a Váci járásban található, Váctól mintegy hét kilométerre. Egyik legnagyobb nevezetesség a vácdukai kastély, amit a 18. században építettek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vácduka - Vácduka 2020 (Youtube, részlet)
Vácduka - Vácduka 2020 (Youtube, részlet)

Szada

Szadán 17,15 százalékkal nőtt a népesség, aminek hatására a Szadaiak már majdnem 6 ezren (5 840) vannak, miközben 2016-ban még csak 4 985-en voltak. Szada a Gödöllői járásban található, Gödöllő és Veresegyháza között. Több templom mellett megtalálható itt a volt Grassalkovich-Pejacsevich-kúria is, illetve a Gödöllői-dombság legmagasabb pontján, Margitán kilátó is található.

Szada, egy artista gyakorol a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén Szadán - MTI/Balogh Zoltán
Szada, egy artista gyakorol a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén Szadán - MTI/Balogh Zoltán

Erdőkertes

Erdőkertest immáron 9 197-en lakják, pedig 2016-ban a település lakossága még nem érte el a 8 ezret sem. A növekedés mértéke egyébként 15,19 százalékos volt 5 év alatt. A község szintén a Gödöllői járásban található, kiemelkedő természeti értéke az Erdőkertesi homokpusztagyep.

Erdőkertes, Erdőkertes - településbemutató (Youtube, részlet)
Erdőkertes, Erdőkertes - településbemutató (Youtube, részlet)

Tóalmás

Népességügyileg Tóalmáson nőtt a 8. legnagyobbat a lakosságszám arányait tekintve. A település a fővárostól 55 km-re fekszik, Pest megye északkeltei határán. Jelenleg mintegy 3 962-en lakják, pedig 2016-ban a lakosság nem érte el még a 3 500-at sem.

Tóalmás - Ismerje meg Tóalmás Községet (Youtube, részlet)
Tóalmás - Ismerje meg Tóalmás Községet (Youtube, részlet)

Herceghalom

Herceghalom a Budakeszi járásban található, 26 kilométerre a fővárostól, a Zsámbéki-medencében. Budapest zöld kapujának is szokták hívni. Immáron 2 737-en lakják, ez 12,87 százalékkal több, mint amennyien 2016-ban éltek itt (2 425).

Pilisborosjenő

Pilisborosjenő fért fel utolsóként a 10-es listánkra, ahol összesen 12,7 százalékkal emelkedett a népesség 5 év alatt. Így most a településen már több mint négyezren, 4 198-an laknak, miközben 2016-ban az itt élők száma 3 725 volt. A község a Pilisvörösvári járásban található, a Pilis hegység délkeleti vonulata mentén. Nagyon közel van hozzá Budapest III. kerülete, illetve Pomáz is.

Pilisborosjenő - MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Pilisborosjenő - MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?