5 °C Budapest
Cockroaches stuck in the bathroom sink

Horrorhangyák, undorító csótányok lepik el magyar otthonokat: egy vagyon kiirtani őket

2021. augusztus 7. 06:57

A hangyákat és csótányokat mindenki undorító jövevényként tartja számon a lakásban, házában. Ráadásul ezek között a bestiák között számos olyan van, amelyik egészségügyi kockázatot is rejt magában, úgyhogy elszaporodásukat nem lehet fél vállról venni. Ha pedig mindez kellő méreteket ölt, akkor érdemes szakemberekhez fordulni az irtás kapcsán, ez azonban nem olcsó mulatság: 10 ezer forint alatt aligha ússza meg az ember, de könnyen bele lehet fejelni 15-20 ezres kiadásokba is, sőt, ennél még magasabbakba is.

Óriási riadalmat kelthetnek, de akár komoly károkat is okozhatnak élelmiszerkészletünkben az otthonaikban tévedt illetéktelen rovarok. Arról nem is beszélve, hogy sokan már csak a jövevények puszta látványától is viszolyognak, sőt egyenesen szégyellnék is azt, ha hangyák vagy ne adj isten, csótányok masíroznának a portájukon.

A harcot felvenni a gyűlölt rovarok ellen azonban nem egyszerű, hiába kapni a boltokban temérdeknyi, olcsónak mondható rovarírtószert vagy rovarcsapdát, ezek sajnálatos módon vagy csak tüneti kezelésre képesek, vagy teljesen hasznavehetetlennek bizonyulnak bizonyos fajtájú rovarok ellen.

És akkor a házi praktikák egész tárházáról még nem is beszéltünk, amik bár első blikkre jó ötletnek tűnhetnek, a szakemberek sokszor inkább csak megmosolyogtató próbálkozásnak tartják jórészüket: amik ha hatásosak is, maximum tünetileg kezelik a bajt, annak okát nem szüntetik meg. Éppen azért ha már nagy a gond, sőt elég sok pénzt áldoztunk a különböző praktikák oltárán, érdemes elgondolkozni, hogy szakemberhez forduljon az ember. Persze, ez sem olcsó mulatság, de ha jó szakembereket sikerül találni, akkor legalább jó időre megszabadulhatunk a nem kívánt rovartársaságtól.

Hangya ellen

Hangyával igazán sokféle találkozhat az ember a háza táján, lakásában. Csak hogy a leggyakoribbakat említsük: fekete hangya, fáraóhangya, lóhangya, argentin hangya, gyepi hangya, tolvajhangya. Ezek a rovarok leginkább a cukorért, illetve vízért tévednek az ember portája, ám amilyen könnyen megjelennek, annyira nehéz kiirtani őket. Vegyük például a pokoli nevű horrorhangyát, a fáraóhangyát. A rettegett apró hangyafajta mindössze 2mm nagyságú, dolgozói borostyánszínűek, mindenevők, és szinte bárhol nagyon könnyen hoznak létre kolóniát.

És ha mindez nem lenn elég, betegségterjesztő faj is, testükön megtelepedhetnek baktériumok, vírusok, így egészségügyi intézményekben különösen nagy a kockázatuk. A hangyairtás náluk például nem könnyű feladat, mert a kolónia könnyen költözik, ezért fontos, hogy a méreganyag biztosan eljusson a kolónia királynőjéhez. Azzal tehát semmit nem érünk, ha egy szélmalomharc keretében csak a dolgozókat öljük halomra, hiszen a fő problémától nem szabadulunk meg. Sőt, ha egy-egy felkutatott kolóniát megpróbálunk hangyairtó spray-vel lefújni, akkor a hangyák védekezésképp úgy reagálhatnak, hogy több csoportra bomlanak, szétválnak és újabb és újabb helyeken jelennek meg. Rémálom!

De mi ezzel a baj? A legnagyobb baj az, hogy bár a fáraóhangyák tényleg elvetemült állatok az otthonokban, egyáltalán nem is biztos, hogy az ember valóban ezzel a fajtával találja szembe magát. Éppen ezért a szakértők egyetértenek abban, hogy a laikusok számára nehézséget jelenthet a különböző hangyafajták azonosítása, márpedig a különböző fajták különböző csalétkeket részesítenek előnyben. A szakemberek ennek megfelelően tudnak kikeverni speciális irtószert, amely olyan csalogató- és tápanyagokat tartalmaz, amelyet az adott hangyák kedvelnek.

Arról nem is beszélve, hogy a hangyák elleni védekezés módszerét és gyakoriságát mindig a helyszínen tapasztaltak alapján határozzák meg. Fáraóhangyák esetén többszöri csalétek kihelyezésére van szükség, így az irtás költsége is többszöröse a házi hangya, a kis fekete hangya vagy épp a gyepi hangya irtásának, e fajták irtásához ugyanis akár egyetlen alkalom is elég lehet.

Nem olcsó mulatság a hangyairtás

Ha tehát elharapódzik a hangyahelyzet, akkor nem marad más, szakemberhez kell fordulni. A legtöbb szakember négyzetméter alapon adja meg díjszabását. De mint azt fentebb írtunk, hangyafajtától változhat is az irtás költsége, amin még számtalan egyéb dolog is módosíthat, éppen ezért érdemes konzultálni az irtókkal.

Kutatásaink során, Budapesten 45 négyzetméter alatti ingatlan esetében találtunk irtót, aki 11 500 forintért vállalna géles/permetezős kezelést mindössze 20 perc alatt. Ennél nagyobb négyzetméter határok már 13 – 14 – 16 ezer forintba is kerülhetnek, amik megfelelően nagy méretek fölött a 23 ezer forintot is elérhetik.

Találtunk olyan vállalkozást, ami 11 ezer forinttól indítja a kiszállást, ami négyzetméter függvényében 22 ezer forintig jut el, ám ezek nettó árak, az áfát nem tartalmazzák.

Megint máshol szintén 12 ezer forinttól indulnak neki az irtásnak, 0-30 négyzetméter között, de például egy 61-90 négyzetméteres ingatlan irtása már 16 ezer forintba kerül, ami eljuthat egészen 25 ezer forintig is, az ingatlan méretétől függően.

Olyan irtók is vannak, akik 15-20 ezer forint alatt nem igen érkeznek ki a helyszínre, de találni olyat is, akik már egy igazán nagyobb ingatlanrészen 30-40 ezer alatt nem állnak neki irtani.

Csótányirtás

A hangyáknál ha lehet, még sokkal utálatosabbak a csótányok. Megannyi háztartás rémálma ez az utálatos rovar, ami azon túl, hogy szupergusztustalan még bajokat is terjeszthet. Ahogy arról a szakirodalom megemlékezik, a csótányok legtöbbször fertőző betegségeket terjesztenek, olyanokat, amik főleg gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket váltanak ki. Éppen ezért, nem csak undorkeltő hatásuk óriási, de még veszélyesek is.

Magyarországon egyébként az emberek alapvetően három csótányfélével találkozhatnak: a konyhai, az amerikai, illetve a német csótánnyal. Sokszor probléma ugyanakkor, hogy az emberek tévesen diagnosztizálják a jövevény-rovarokat, azt hiszik csótány van náluk, majd később kiderül, hogy nem is az (ez az irtásuk szempontjából számít kritikus bakinak). Úgyhogy a csótányokról érdemes tudni, hogy erősen lapított a testük, aminek okán szinte bárhová be tudnak mászni. Ezen felül a leginkább talán

a fejükből kinövő, két óriási csápról lehet felismerni őket, ezek a csápok olyan hosszúak is lehetnek, mint maga a rovar.

Mivel például a konyhai és a német csótány is egészségügyi rovarnak számít, ezért ha elszaporodnak a lakásokban, házakban, komoly kockázatot jelenthetnek az ott élők egészségére. Ezért nem szabad fél vállról venni a kiiktatásukat. Természetesen, mint minden más rovar ellen, a csótány ellen is létezik megannyi házi praktika, ám ezek hatékonysága igencsak megkérdőjelezhető. Egy-két példány leöléséhez egészen biztosan elég szinte bármilyen alapfelszerelés, azonban ha csótányok gyakori látogatói a konyháknak, fürdőknek, akkor nem érdemes sokat várni a szakszerű segítség hívásával.

Mennyibe kerül a csótányirtás?

A csótány nagy túlélő bestiák, úgyhogy kiirtásukhoz elengedhetetlen, hogy a királynő is vesszen. Manapság a permetezés mellett a gélezés is egy elfogadott, sokat használt technika, ám ennek kihelyezéséhez nem árt a szakértelem, tapasztalat. A csótányok esetében is gaz, ami a hangyáknál, hogy sok szakember négyzetméter alapon dolgozik.

Internetes kutatásaink során nagyjából ilyen költségekkel dolgozó szakembereket találtunk, köztük azonban voltak olyanok, akik a kiszállást ingyen, míg mások azt extra költséggel vállalták. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a helyszínen tapasztaltak minden esetben változtathatnak az árakon, így a véglegesen kifizetendő összeget, ahogy más kártevőknél is, a helyben tapasztalt körülmények is alakíthatják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?