Man installing thermal roof insulation layer - using mineral wool panels. Attic renovation and insulation concept

Drágulás és többhetes várólisták: nincs egyszerű dolga, aki élne a felújítási támogatással

2021. június 23. 11:10

Alapanyaghiánnyal és hosszas várólistákkal indul a felújítási láz Magyarországon. Az újHáz Centrum legfrissebb trendriportjából kiderült, hogy 2021. április végéig ezer család kapott otthonfelújítási támogatást, több mint 3000-en pedig benyújtották a kérelmet. A tetőfelújítás meghatározó munkálat, de hőszigetelésre, födémszigetelésre is költik a pénzt a családok. Bizonyos alapanyagokra akár 10 hetet is kell várni, de például fára és vasanyagra nem is mernek konkrét szállítási időt mondani.

Bemutatták az újHáz Centrum legfrissebb felújítási trendriportját, amelyből többek között kiderült, hogy egész Európában meghatározó az építési és felújítási szektor, a felújítások az építőipari beruházások közel 30 százalékát tették ki tavaly az EU-ban.

Rázsóné Szórády Csilla vezérigazgató elmondta, hogy 2021-ben akár 5,7 százalékkal is megnövekedhetnek a felújítási beruházások, így meghaladhatják a válság előtti szintet. Hozzátette, a COVID ellenére sem állt le a felújítási láz.

Nem csak a kereslet növekedése miatt nőttek az árak, hanem a tendriport szerint az épületek műszaki állapota, a bérek emelkedése és a növekvő telekárak is befolyásolták az árakat, valamint a forint árfolyama is. Emellett az alapanyaghiány is közrejátszott.

Az újHáz Centrum forgalma tavaly 71,4 milliárd volt, idén pedig 22,9 százalékos volt a cég forgalomnövekedése - ismertette a vezérigazgató. A déli és a pesti régióban volt kiemelkedő forgalom tavaly. A pandémia alatt inkább sajátkezű munkálatokat vállaltak be az ügyfelek, csak mostanában indultak be a támogatáshoz köthető felújítások.

Beszélt a faanyaghiányról is, a pandémia alatt leálltak a fűrésztelepek, és az USA is Európából vásárolt fát a kanadai konfliktus miatt. Az acélnak is megnőtt az ára, illetve az EPS-ből és a tetőfóliából sem tudják tartani a megrendeléseket a beszállítók, de ez lassan megoldódni látszik, valamint a kőzetgyapot és az üveggyapot is igen keresett.A szakmában az árakat pedig leginkább a fa és az acél mozgatja - tette hozzá.

- ismertette Rázsóné Szórády Csilla kifejtette, hogy nem általánosságban beszélhetünk anyagár-emelkedésről, számos termékkörben stagnáltak az árak például.

Indul a felújítási láz

A cég reprezentatív lakossági kutatásából kiderült, hogy a válaszadók 49 százaléka egy éven belül tervez felújítást (33% házat, 16% pedig lakást). A legtöbb felújító 1-2 munkálatot terveznek (43%), 15 százalék pedig komplex felújításba vágna bele, ami 6+ munkálatot jelent.

A legtöbben tapétázni és festeni terveznek, mivel ezt akár sajátkezűleg is el lehet végezni. Ám népszerűek az energetikai célú felújítások is, amibe a megkérdezettek harmada vágna bele.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: újHáz Centrum
Forrás: újHáz Centrum

A felújítók 60 százaléka tervez szakembert felfogadni, generálkivitelezővel 16 százalék dolgoztatna.

Forrás: újHáz Centrum
Forrás: újHáz Centrum

Ami az anyagiakat illeti: átlagosan 2,4 millió forintot terveznek elkölteni a megkérdezettek, 3 százalék 10 millió forint feletti összeget fordítana reenoválásra.

Forrás: újHáz Centrum
Forrás: újHáz Centrum

Kiderült, hogy átlagosan 1,5 millió forint önerővel vágnak bele a felújításba az emberek, ám a felújítók harmada 200 ezer forint alatti pénzüsszeggel a zsebében vág bele a munkába. A legtöbben attól tartanak, hogy drágább lesz a felújítás, mint tervezték, és a válaszadók több mint fele attól is fél, hogy elhúzódnak a munkálatok.

Forrás: újHáz Centrum
Forrás: újHáz Centrum

Rákérdeztek a felújítási támogatásra is: erről a válaszadók 85 százaléka hallott, de 15 százalék csak akkor értesült róla, amikor a kutatók rákérdeztek. A legtöbben a médiából értesültek a lehetőségeről. A lakosság 61 százalékát érdekelné, hogy támogatásban részesüljön, de 31 százalék nem jogosult rá.

Nagy a várólista a szakiknál

A kivitelezőktől pedig megtudták, hogy nagyjából fele-fele arányban vállalnak építkezést és felújítást.

Kiderült, a kivietelezők 63 százaléka 3-8 hónapra tud vállalni munkát.

A szakemberek több mint fele mondta azt, hogy január óta több mint 10 százalékkal emeléte az árait. Az ügyfelek legkevésbé a csempék és burkolatok tekintetében árérzékenyek, és inkább maguknak intézik a vásárlást is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem