18 °C Budapest
Image 1 in a 3 image series. Early phase of walls being constructed.

Sokan megfeledkeznek róla: ez az otthonfelújítási támogatás egyik buktatója

2021. április 18. 12:00

Hétről hétre egyre többen döntenek úgy, hogy élni kívánnak a kormány által kiírt, 2021. január 1-je óta igényelhető otthonfelújítási támogatás lehetőségével. Ehhez azonban az érintetteknek nem csak a jogszabályokkal szükséges, de az energiahatékonysági szempontokkal is érdemes tisztában lenniük.

Ahhoz, hogy a családiház-felújítások valóban energiahatékonyak legyenek és anyagilag is megtérüljenek az is fontos, hogy az egyes beruházások milyen sorrendben követik egymást – hívja fel a figyelmet  a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete. Az energetikailag hatékony felújítás nyomán nem „csupán” korszerűbbé válik az ingatlanunk, de akár a rezsiköltségünk jelentős része is megspórolható. Ezzel tehát a felújítás valódi hasznot hoz, ráadásul fokozatos fejlődésre is lehetőséget ad, hiszen a megtakarítást további energetikai felújításokra fordíthatjuk. A folyamat végeredménye pedig gazdaságos, fenntartható és környezettudatos otthon lesz.

Egyesületünk elsősorban szaktanácsadással, szemléletformálással és egy felelős közösség létrehozásával kívánja elérni, hogy a magyar háztartásokban energiatudatosak legyenek a felújítások

 – tájékoztat Gulyás István, az MCsTE elnöke. „Azt szoktam mondani, hogy mi családi házakat gyógyítunk ki a túlzott energiafogyasztásból. Ehhez elsősorban a gondolkodásmódon igyekszünk változtatni; abban segítünk, hogy a jelenlegi és a leendő tagjaink átlássák a valóban megtérülő felújítási folyamatokat.”

Nemrégiben hiánypótló szakmai anyagot állítottak össze, amely az otthonfelújítási támogatás hatékony és jogszerű kihasználásához nyújt mankót. A dokumentum sorra veszi azokat a korszerűsítési lehetőségeket, amelyekre igénybe vehető a támogatás, és jelzi, hogy melyik munkafolyamat eredményez energiahatékony működést. Még arra is kitér, hogy a rezsiköltség hány százalékát lehet megspórolni, és melyek azok a jogszabályok, helyi és országos rendeletek, amelyeket figyelembe kell venni a kivitelezés során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

„Ezzel a szakmai anyaggal két célunk volt” – mutat rá Gulyás István. – „Egyrészt azt szerettük volna elérni, hogy mindenki átgondolt, tudatos döntést hozzon arról, hogy milyen felújításba vág bele. Másrészt – és ez talán még fontosabb – a beruházásokhoz olyan műszaki és építésjogi dokumentummal tudunk hozzájárulni, amelynek birtokában a háztulajdonosok számos buktatót elkerülhetnek, nagyobb eséllyel jutnak otthonfelújítási támogatáshoz. Ne felejtsük, hogy ez a támogatás utófinanszírozott, és a kockázatok a lakosokat, az építtetőket terhelik!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem