25 °C Budapest
Image 1 in a 3 image series. Early phase of walls being constructed.

Sokan megfeledkeznek róla: ez az otthonfelújítási támogatás egyik buktatója

2021. április 18. 12:00

Hétről hétre egyre többen döntenek úgy, hogy élni kívánnak a kormány által kiírt, 2021. január 1-je óta igényelhető otthonfelújítási támogatás lehetőségével. Ehhez azonban az érintetteknek nem csak a jogszabályokkal szükséges, de az energiahatékonysági szempontokkal is érdemes tisztában lenniük.

Ahhoz, hogy a családiház-felújítások valóban energiahatékonyak legyenek és anyagilag is megtérüljenek az is fontos, hogy az egyes beruházások milyen sorrendben követik egymást – hívja fel a figyelmet  a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete. Az energetikailag hatékony felújítás nyomán nem „csupán” korszerűbbé válik az ingatlanunk, de akár a rezsiköltségünk jelentős része is megspórolható. Ezzel tehát a felújítás valódi hasznot hoz, ráadásul fokozatos fejlődésre is lehetőséget ad, hiszen a megtakarítást további energetikai felújításokra fordíthatjuk. A folyamat végeredménye pedig gazdaságos, fenntartható és környezettudatos otthon lesz.

Egyesületünk elsősorban szaktanácsadással, szemléletformálással és egy felelős közösség létrehozásával kívánja elérni, hogy a magyar háztartásokban energiatudatosak legyenek a felújítások

 – tájékoztat Gulyás István, az MCsTE elnöke. „Azt szoktam mondani, hogy mi családi házakat gyógyítunk ki a túlzott energiafogyasztásból. Ehhez elsősorban a gondolkodásmódon igyekszünk változtatni; abban segítünk, hogy a jelenlegi és a leendő tagjaink átlássák a valóban megtérülő felújítási folyamatokat.”

Nemrégiben hiánypótló szakmai anyagot állítottak össze, amely az otthonfelújítási támogatás hatékony és jogszerű kihasználásához nyújt mankót. A dokumentum sorra veszi azokat a korszerűsítési lehetőségeket, amelyekre igénybe vehető a támogatás, és jelzi, hogy melyik munkafolyamat eredményez energiahatékony működést. Még arra is kitér, hogy a rezsiköltség hány százalékát lehet megspórolni, és melyek azok a jogszabályok, helyi és országos rendeletek, amelyeket figyelembe kell venni a kivitelezés során.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

„Ezzel a szakmai anyaggal két célunk volt” – mutat rá Gulyás István. – „Egyrészt azt szerettük volna elérni, hogy mindenki átgondolt, tudatos döntést hozzon arról, hogy milyen felújításba vág bele. Másrészt – és ez talán még fontosabb – a beruházásokhoz olyan műszaki és építésjogi dokumentummal tudunk hozzájárulni, amelynek birtokában a háztulajdonosok számos buktatót elkerülhetnek, nagyobb eséllyel jutnak otthonfelújítási támogatáshoz. Ne felejtsük, hogy ez a támogatás utófinanszírozott, és a kockázatok a lakosokat, az építtetőket terhelik!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?