21 °C Budapest
Van, aki csak földszinti ingatlant venne: mi viszi rá őket erre?

Van, aki csak földszinti ingatlant venne: mi viszi rá őket erre?

2017. február 23. 14:03

Bár a múlt század elejéig földszinti lakásban élni kiváltság volt, a lakásvásárlási szempontok változásával veszített presztízséből az utcaszint, a tendencia pedig az árakban is jelentkezett. Az építtetők különböző módszerekkel igyekeznek feldobni ezeket az ingatlanokat, bár van néhány olyan előnyük, ami továbbra is keresetté teszi őket a piacon. Két oka is van, hogy vidéken jobban szeretik a földszinti lakásokat.

Az 1800-as évek végéig kifejezetten nagy kiváltság volt a legalsó szinten lakni. Többnyire kényelmi okok indokolták ezt: nem volt szükség liftre és nem volt gond a vízellátással sem, ami az emeleti lakások esetében sokszor kihívást jelentett. Az utcai porta, a közvetlen kapcsolat is felértékelte ezeket az ingatlanokat. A századfordulón azonban ebben óriási változás állt be, ami azóta is tart.

A KSH tavalyi felméréséből kiderül, hogy a lakáskeresési szempontok között előretört a biztonság és a környezet minősége is az ár, a méret és szobaszám mellett. Ez is indokolja, hogy a társasházakban preferáltak lettek a felsőbb szinti ingatlanok. A földszinti ingatlanok ellen szóló érvek többnyire az elmúlt századi építési technikából adódnak. Legtöbben a kevés napfényt, az utcai zajt, a biztonsági kihívást, légszennyezést említik hátrányként a földszinti ingatlanoknál.

Ennyire öregek a magyar lakások

A hazai lakásállomány átlagéletkora meghaladja az ötven évet, tehát idehaza a legtöbben múlt századi lakásban élnek, éltek. Széles a skála: míg Budapest belvárosában akadnak átlagosan 80-90 éves átlagéletkorú területek is, addig például az agglomerációban ez a szám alig 30-35 év. Az ingatlanok kicsit több mint tizede az ezredforduló óta épült, a lakásállomány egészséges megújulási üteme pedig kb. száz esztendő, tehát egy évszázad alatt érdemes kicserélődnie a teljes épületállománynak, véli Valkó Dávid.

Vidéken jobban szeretik a földszintet

Az elmúlt évek ingatlanpiaci fellendülése és az új lendületet kapó társasházépítések azonban elhozhatják a földszinti lakások rehabilitációját is. Részben a keresletnövekedés mindent felszívó hatása, és a magasabb emeletekkel szembeni árelőny miatt jobb most ezeknek a lakásoknak a piaca. Ugyanazért az ingatlanért a földszinten ma is kb. 5-10 százalékkal alacsonyabb áron lehet hozzá jutni, a végső árat azonban sok minden befolyásolhatja (például a felújítás mértéke, a lakás állapota, vagy akár a kertkapcsolat megléte is).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez utóbbi, az önálló kert a társasházépítők egyik aduásza is, akik emellett magasföldszint alkalmazásával, vagy éppen a teljes akadálymentesítéssel próbálják vonzóbbá tenni ezeket az ingatlanokat

 - mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. A földszinti lakásokat jellemzően a kert miatt gyerekes családok, vagy a könnyebb megközelíthetőség miatt az idősek vásárolják szívesen.

Sokat számít a településméret is, a földszinti lakások vidéken jóval kelendőbbek. Ennek oka, hogy a fővárosinál jobb közbiztonság, alacsonyabb a forgalom, ebből adódóan kisebb is a zajterhelés. Ráadásul a vidéki lakosságra jobban jellemző az elöregedés, hiszen a fiatalok jó része a fővárost választja, helyükre pedig a kisebb falvakból idősek költöznek a jobb szociális infrastruktúra miatt, az idősebb korosztály pedig előnyben részesíti a földszinti lakásokat.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?