5 °C Budapest

Íme az új adókedvezmény: tényleg a nagycsaládosok járnak rosszul?

Pénzcentrum
2016. december 2. 14:10

A héten derült ki, hogy a lakásvásárlók a hitelhez szükséges önerőt akár a személyi jövedelemadójukból is leírhatják, amely jelentős könnyítés lehet a fiatalok családalapításában. Ugyan részleteket még nem tudunk a Rogán Antal által említett lehetőségről, azonban a részletek ismerete nélkül is érdemees megnézni, ki járhat jól az önerő visszaigénylésével. Kiszámoltuk, hogy mekkora kedvezményt kapnak ezzel a nagycsaládosok.

Csütörtökön jelentette be Rogán Antal, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összegét a bankoknak kötelező lehet beszámítani önerőként a jövőben. Nemcsak ezt jelentette be a miniszter, szavai szerint:

A lakásvásárlás önrészét vissza lehessen igényelni az szja-ból egy átlaglakás értékéig.

Míg az első javaslat egy kisebb módosítást jelent (a bankok egy része eddig is önerőként számolt a CSOK-kal), addig a második bejelentés egy teljesen új lehetőséget rejt magában. Részleteket egyelőre nem ismerünk az adókedvezményről és rengeteg a nyitott kérdés, azonban logikusan az alábbi szabályokat feltételezhetjük:

  • A CSOK-igénylők élhetnek a kedvezménnyel (mivel a miniszter a CSOK változásairól beszélt).
  • Az átlagos lakás értéke kérdéses, azonban a maximális visszatérítés mértéke néhány millió forint is lehet.
  • A vissza nem térítendő támogatáson felül kifizetett (nem CSOK) önerő lehet leírható az adóból (ha a CSOK is leírható lenne, az gyakorlatilag a támogatott összeg megduplázását jelentené).
Pénzcentrum vélemény
A kormány korábbi lakástámogatási politikáját alapul véve könnyen lehet, hogy az önerő visszaigénylése csak új lakások után fog járni. Persze az sem kizárt, hogy ennél még szűkebb lesz a felhasználás köre és a már korábban is kitüntetett figyelmet kapó, legalább három gyermekes családok élhetnek majd a lehetőséggel.

Ki jár ezzel jól?

Először nem árt megnézni, hogy eddig milyen kedvezményeket kaptak a családok, így láthatjuk ugyanis, hogy ki élhet az új, CSOK-os adókedvezménnyel.

A legfontosabb ebből a szempontból a családi adókedvezmény, amely egy gyerek esetén havi 10 ezer, két gyereknél 30 ezer (2017-tól), három gyereknél pedig 99 ezer forint. Lényeges, hogy ez a most bejelentett lehetőséghez hasonlóan adókedvezmény (hivatalosan az adóalap csökken), amit a személyi jövedelemadóból (szja, 15 százalék) és három járulékból (összesen 17 százalék) írhatunk le. Arra azonban nem árt figyelni, ha túl sok kedvezmény veszünk igénybe egyszerre, akkor előfordulhat, hogy valamelyik általunk választott kedvezményt csak korlátozottan tudjuk igénybe venni.

Aki már most is félretesz nyugdíjra, annak problémája akadhat a visszaigényléssel. Ha ugyanis havi 25 ezer forintot (évente 300 ezer) tesz félre, akkor ezután további, 60 ezer forintos jóváírást érvényesíthet. Ha viszont a többi visszatérítési forma kimeríti a keretünket, akkor ezzel már nem tudunk élni, így pedig kevésbé éri meg ezekkel a nyugdíj célú megtakarításokkal félretenni. Ezek a termékek ugyanis 20 százalékos adójóváírást adnak, cserébe csak nyugdíj célra tudjuk felhasználni őket büntetés nélkül.

Nézzünk egy példát!

Kiszámoltuk, hogy mennyit jelent a visszatérítés a magyar családoknak. Egy átlagnál magasabb, 400 ezer forintos bruttó (266 ezer forint nettó) keresetű (egy keresős) családdal számoltunk, így az igénybe vehető szja 720 ezer, míg a járulékkedvezmény 816 ezer forint lehet évente. A számításaink során a példa család egy új lakást szeretne megvenni, ami 30 millió forintba kerül.

Ha egy gyerekkel kalkulálunk, akkor a családi pótlékkal és az adókedvezménnyel együtt a havi jövedelem 290 ezer forint, amely éves szinten közel 3,5 millió forint. Ilyenkor a családi adókedvezmény mértéke sem igazán jelentős a jövedelemhez viszonyítva, mindössze 120 ezer forintról van szó évente. Mivel ezt akár teljes mértékben érvényesíthetjük járulékból, ezért a CSOK-os adókedvezményt teljes mértékben, vagyis évente 720 ezer forintig tudjuk érvényesíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kétgyerekeseknél hasonló a helyzet (havi jövedelem 326 ezer), a családi adókedvezményt itt is teljes mértékben tudjuk járulékból érvényesíteni, így szintén 720 ezer forint lehet az éves CSOK-os jóváírás kerete.

A háromgyerekesek családi adókedvezménye azonban jelentősen magasabb (a havi jövedelem 416 ezer forint), náluk a fenti jövedelem mellett már nemcsak a járulékokból, hanem az szja-ból is érvényesíteni kell a kedvezményeket, ha minden lehetőséget ki akarunk sajtolni.

Ezekkel a feltételekkel viszont az érvényesíthető szja-keret mindössze 372 ezer forint lesz, ami nagyjából fele annak, mint amit az egy és kétgyerekesek kaphatnak.

Arról persze nem szabad elfeledkezni, hogy a családok élethelyzete igen változó, azonban minél kisebb a család keresete, annál kisebb kedvezményt érvényesíthetnek egy év alatt.

Mi lehet a megoldás?

Mivel egy 30 millió forintos lakáshoz szükséges önerő CSOK nélkül minimum 6 millió forint, így ennek a teljes visszaigénylését csak a leggazdagabb családok engedhetnék meg maguknak. Ha viszont a visszaigénylést nem egy év alatt, hanem egy elnyújtott időszak alatt vehetjük igénybe, akkor ez a kisebb keresetűeknek sem jelent problémát, ők is maximálisan ki tudnák használni a kedvezményt. Az elnyújtott időszak lehet egy fix, előre meghatározott idő (például 5 év), vagy a lakásvásárláshoz felvett hitel futamidejéhez igazított, esetleg egy egyedileg meghatározott egyéb lehetőség. Mivel a tervezet részleteit nem ismerjük, ezért a részletkérdésekről nem tudunk konkrét kijelentéseket tenni.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?