13 °C Budapest

Itt vannak a NOK részletei: akár 40 ezerrel is lehúzhatnak

2016. június 8. 19:01

Megjelent a nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK) részleteit szabályozó végrehajtási rendelet. A jogszabály talán legérdekesebb pontja, hogy a NOK-ot szervező cégek havi 10-40 ezer forintot is elkérhetnek szervezési díjként a tagoktól. Ez azt jelenti, hogy a legalább 25 milliós lakásra gyűjtő tagok esetében akár az állami támogatás teljes összegét is lenyelheti a szervező cég.

Jó kis üzlet lehet ez a NOK

Bár nem minősül pénzügyi szolgáltatási tevékenységének, és az Országos Betétbiztosítási Alap védelmét sem fogják élvezni a tagok, az MNB fogja felügyelni a NOK-ok és az őket szervező cégek működését. Részletesen szabályozza ezt a tegnapi dátummal megjelent végrehajtási rendelet, csakúgy, mint az engedélyezési szabályokat, a nyilvántartásba vételt, a közösségek gazdálkodását, tagtoborzását és megszűnését, és így tovább. Eldőlt, hogy NOK-os befizetést csak az igazolt jövedelem 50 százalékáig lehet vállalni, ellenőrizni fogják ugyanis a tagok fizetőképességét. Ha valaki nem fizet, 20 százalékos csökkentést kérhet, de ha így is képtelen fizetni, kizárhatják a közösségből.

A rendelet egyik érdekes pontjából az is kiderül, hogy szervezési díjként a szerződéses összeg 1 ezrelékét is elkérhetik a tagoktól a szervező cégek havonta. Mivel a szerződéses összeg, amelyből a lakás sorsolás vagy licit révén megvásárolható, 10-40 millió forint között szóródhat (erre gyűjthető össze a pénz 10-15 év alatt), a szervezési díj havi 10-40 ezer forintra is rúghat.

Az alábbi táblázatban kiszámoltuk, hogy ez mit jelent az elérhető 30 százalékos állami támogatáshoz képest (fontos, hogy állami támogatás csak "megbízható szervező" által szervezett NOK-ban kapható, lásd alább). Egy 10 évig élő közösségben összegyűjtött 10 millió forinthoz például

  • havi 83 ezer forintot kell befizetni a NOK-ba,
  • plusz a havi akár 10 ezer forintos szervezési díjat,
  • ami jórészt elviszi a (szervezési díj nélkül számított) befizetéshez járó havi 17 ezer forintos állami támogatást
Mivel az állami támogatás maximuma havi 25 ezer forint (pontosabban évi 300 ezer), 25 milliós lakásérték felett a szervezési díj akár az állami támogatás teljes összegét is elviheti. Nem hinnénk, hogy a szervezőcégek közötti (nem valószínű) verseny ezt akadályozni fogja.


Az április közepén kihirdetett NOK-törvényből az is kiderült, hogy ha valaki NOK-ot akar szervezni, akkor olyan igazgatósági tagot is be kell szerveznie, aki korábban fogyasztói csoportot szervező cégnél dolgozott, és ezt számára a korábbi cége igazolni is hajlandó. Korábbi sajtóhírek szerint a Nyéki Zoltán vállalkozóhoz kötődő Carion és a Poligrupo az a két cég, amelyek jelenleg a szervezői kritériumoknak megfelelhetnek, vagyis az ő beleegyezésük nélkül valószínűleg senki sem lesz képes Magyarországon NOK-ot indítani.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) lényege 15 pontban

  • legalább 120 tag toborzásával lehet létrehozni egy közösséget,

  • a közösség tagjai a NOK-nál elhelyezett megtakarításaikat kizárólag új lakás vásárlására fordíthatják,

  • a lakás tervezett értékének maximumát előre meg kell határozni, és ehhez igazodik a befizetendő összeg,

  • a közösség 10-15 éven keresztül működik, ezen időszak alatt minden tagnak lakáshoz kell jutnia,

  • ha egy tag nem új lakás vásárlásához (más célra) kívánja felvenni itt elhelyezett pénzét, akkor meg kell várnia a közösség megszűnését,

  • ezen idő alatt egyenletes összegű rendszeres, illetve rendkívüli befizetésekkel is lehet takarékoskodni,

  • bizonyos rendszerességgel megrendezett kiválasztások (licit vagy sorsolás) során dől el, ki mikor jut új lakáshoz a közösség összes tagjának befizetéséből,

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • a licit során az szerepel jobban, aki a lakásértékhez képest nagyobb önerőt tesz be, a sorsoláson pedig a szerencse dönt,

  • a lakáshoz jutás időpontja tehát vagy a többi tag előre nem látható magatartásától, vagy a szerencsétől függ,

  • a tagok tehát lényegében egymást egyfajta kamatmentes kölcsönnel finanszírozzák,

  • a közösség kamatot nem fizet és nem szed, de

  • az állam 30%-os befizetésarányos állami támogatást nyújt a befizetésekre, amelynek maximuma 300 ezer forint évente,

  • az állami támogatás viszont csak a "megbízható szervező" által szervezett közösség tagjainak jár,

  • megbízható szervezőnek az a cég minősül, amely legalább 2 éve fogyasztói csoportot működtető cégként adatot szolgáltatott az MNB-nek, és legalább 1000 lakóingatlan adásvételében már közreműködött,

  • az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelmét nem élvezi a NOK-nál elhelyezett megtakarítás.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem