12 °C Budapest

Ennyi a luxustartásdíj Magyarországon: égnek áll a hajad

Pénzcentrum
2016. április 5. 05:56

A legutóbbi népszámlálás adatai alapján félmilliónál is több egyszülős család van ma Magyarországon. Az esetek jelentős részében kell tartásdíjat fizetnie valamelyik szülőnek, de olyan is előfordul, hogy az állam finanszírozza az összeget. A Pénzcentrum megnézte, átlagosan mennyi tartásdíjat kell fizetni, és mikor fordulhat elő, hogy az állam is beszáll a családi kasszába.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint az egyszülős családok száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt. Míg 1980-ban 341 ezer olyan család volt, ahol egy szülő élt együtt gyermekével, addig 2011-ben már csaknem 537 ezer.

Bár az apás családok aránya az utóbbi évtizedben némileg emelkedett, legnagyobb arányban még mindig az anyák élnek együtt gyermekükkel. A közel 537 ezer egyszülős családból ugyanis körülbelül 72 ezerre tehető az apás családok száma. Arról, hogy hány esetben kell tartásdíjat fizetni a gyerekek után, pontos adatok nincsenek, de megközelítőleg 778 ezer gyermek él csonka családban.

Mi alapján állapítják meg a tartásdíjat?

A gyermek tartása lehet "természetbeni" illetve "pénzbeli". Általában a gyermeket nevelő szülő természetben (gyermek mindennapos gondozása, mosás, vasalás, főzés, rezsi fizetése a lakásban, tanulás a gyermekkel, stb.), míg a külön élő fél pénzben teljesíti a tartást (gyermektartásdíj fizetése útján).

Ha a szülők nem tudnak megegyezni, akkor a bíróság dönt a tartásdíj mértékéről. A tartásdíj megállapításánál figyelembe veszik a gyermek indokolt szükségleteit, amelyek a megélhetéshez tartoznak. Ilyen például a rezsiköltség és élelmezés, vagy a gyermek egészségügyi ellátásához (gyógyszer, vitamin), neveléséhez és taníttatásához (tankönyv, nyelvtanfolyam, korrepetálás, edzés) szükséges rendszeres kiadások.

Számításba veszik még a szülők jövedelmi helyzetét, a háztartásában eltartott további személyeket, a gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat, illetve - ha van - a gyermek saját jövedelmét is.

Mitől függ a tartásdíj összege?

A törvény szerint a tartásdíj összegét gyermekenként általában a tartásdíjra kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmet veszik figyelembe. A bíróság által megítélt tartásdíj mértéke körülbelül havi 20 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő skálán mozog. Ha a szülők közösen meg tudnak egyezni, ennél magasabb is lehet az összeg.

Tapasztalataim szerint az önkéntesen vállalt tartásdíjak összege a gazdasági válság óta nem olyan kiugróan magas, mint korábban volt, jelenleg maximum gyermekenkénti 200 ezer forint havi tartásdíj fizetési kötelezettség vállalása fordul elő esetenként. Korábban gyermekenként 300-400 ezer forintos kötelezettségvállalással is találkoztam

- mondta el a Pénzcentrumnak dr. Gaál Edina ügyvéd.

Ha a szülő külföldön él, akkor a tartásdíj mértékét a külföldön szerzett jövedelem alapján állapítja meg a bíróság, amit ugyancsak a gyermek szükségleteinek mértéke határoz meg.

Az állam is besegíthet a családi kasszába

Előfordulhat olyan helyzet is, hogy a gyermektartásdíj fizetésre kötelezett szülő nem rendelkezik jövedelemmel, illetve egyéb vagyonnal sem. Ebben az esetben lehet kérni a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezését, ha az alábbi feltételek fennállnak:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a bíróság a tartásdíjat már jogerős határozatban megállapította,
  • a gyermektartásdíj behajtása átmenetileg lehetetlen,
  • a gyermek gondozására kötelezett fél a gyermeket nem tudja egyedül ellátni, és ezáltal a gyermek tartása veszélybe kerül,
  • a gyermektartásdíj behajtására indított végrehajtási eljárás eredménytelen volt, amit a végrehajtás szünetelését kimondó, hat hónapnál nem régebbi foglalási jegyzőkönyv igazol
  • a gyermeket gondozó családban nem éri el az egy főre jutó havi átlagjövedelem az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét (57 ezer forint)

A fenti feltételek fennállása esetén is csak maximum a gyermek 20. életévének betöltéséig kérhető a tartásdíj megelőlegezése, illetve addig, amíg a kötelezett féllel szemben a tartásdíj végrehajthatatlansága nem szűnik meg.

A megelőlegezett tartásdíj maximális összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének (ez jelenleg 28 500 forint) 50 százaléka lehet. A gyámhatóság kisebb összeget is megállapíthat, ha úgy látja, hogy a gyermek tartását a tartásra kötelezett másik fél is biztosítani tudja valamilyen részben.

A folyósítás az alapjául szolgáló ok fennállásáig, de legfeljebb három évig történhet.

Ugyanazon gyermekre az ok további fennállása esetén még három évig tovább folyósítható a megelőlegezett tartásdíj.

Lehet-e büntetni, ha nem fizet a szülő?

Az elsődleges cél nem a nem-fizető szülő megbüntetése, hanem az, hogy ki legyen fizetve az elmaradt tartásdíj, azaz a gyermek eltartása ne legyen veszélyeztetve.

Ha valaki nem rendszeresen fizet, vagy nem időben, akkor a büntetés enyhe foka a gyermektartásdíj letiltásának kérése a tartásdíjra kötelezett jövedelméből.

Ha viszont nincs jövedelme és önkéntesen sem teljesít gyermektartásdíjat, akkor büntetőjogilag is felelősségre lehet vonni a szülőt: súlyosabb esetekben két, vagy akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem