14 °C Budapest

Ezért nem bukott le évekig Lagzi Lajcsi

2015. október 1. 11:35

Habár Lagzi Lajcsi ügye hatalmas port kavart a médiában, a 100 milliós kár mégis eltörpül a Magyarországon éves szinten ellopott áram- és gázmennyiség mellett. A hazai szolgáltatók tapasztalatai azt mutatják, idehaza sokan sportot űznek az illetéktelen vételezésből. Sokakat a brutális kötbér, az esetleges rendőrségi eljárás és az életveszély sem tart vissza.

Bombaként robbant bő egy héttel ezelőtt a hír: előzetes letartóztatásba került Lagzi Lajcsi és felesége, a mulatóssztárt lopással és vesztegetéssel gyanúsítják. Az eddig napvilágra került információk szerint Lajcsiék mocsai birtokukon az elmúlt 10 évben, a zenész cége által épített tatai lakóparkban pedig az elmúlt 5 évben elcsalták a közműdíjakat. Külön vezetékrendszereket építettek ki, amelyek megkerülték a mérőórát, a lebukástól tartva pedig még az ellenőröket is megvesztegethették. A közműcégek összesített adatai szerint több mint 100 millió forintos kárt okozhattak.

Egy bátor vállalkozó vagyok, aki szeret kockáztatni

- jellemezte magát - természetesen nem a mostani hírek kapcsán - egy korábbi interjúban Galambos Lajos.

Sportot űznek Magyarországon a közművek kifosztásából

Ugyan Lajcsiék ügye hatalmas port kavart, azonban az illetéktelen közművételezés korántsem példátlan Magyarországon. Korábbi statisztikák szerint évente nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget, 50 ezer család éves fogyasztását lopják el csak a gáztolvajok és hasonló tendenciákról beszélhetünk a villamos energia és egyéb közművek esetében is. Ezek az esetek viszont többnyire nem kerülnek nyilvánosságra, és nem azért mert nem ismert ember követi el őket.

Meg nem erősített információink szerint a szolgáltatók a feljelentés helyett inkább a többszázezer forintra rúgó kötbérezést választják, így a bűnügyi statisztikákban - illetve a sajtóhírekben - az illetéktelen vételezés többnyire nem szerepel.

Erre egyébként azért van lehetősége a szolgáltatóknak, mivel a szabálytalan vételezés jogilag nem bűncselekmény, hanem szerződésszegés. Így nem büntetés jár érte, hanem meghatározott összegű kötbér. Bár elvileg az elcsalt mennyiséget kellene befizetni, ennek a pontos meghatározása azonban többnyire lehetetlen. Ezért a törvény úgy rendelkezik, hogy maximum 30 napra visszamenőleg kell kifizetni egy napi bő tízezer forintban meghatározott összeget.

Lajcsiék esetében viszont vélhetően az ellopott mennyiség, illetve a komoly sajtóvisszhang, és így a lopások visszaszorítása is indokolhatta az eljárást.

A szolgáltatók tapasztalatai szerint a gáz- és áramlopások nagyjából felében egyébként a plombát sértik meg, illetve a mérő számlálóját pörgetik vissza, az esetek 15 százalékában a mágnesezést, a maradékban pedig - ahogy a vád szerint tették azt Lajcsiék is - a mért rendszer megkerülését alkalmazzák. Ez utóbbi egyébként a legkifinomultabb, legkevésbé észrevehető módszer, így az sem véletlen, hogy a Galambos-család egy évtizedig nem bukott le.

A számok megdöbbentőek, így az sem meglepő, hogy a szabálytalan vételezések visszaszorítása érdekében a legtöbb hazai szolgáltató folyamatosan ellenőrzi a fogyasztóit. Az energiakommandó egyrészt szúrópróbaszerűen keresi fel az ügyfeleket, másrészt szisztematikusan is végigjárnak egy-egy körzetet. De van példa lakossági bejelentést követő kivizsgálásra is.

Korábbi sajtóhírek szerint annak ellenére sem kezdték el a szolgáltatók a korábbiaknál szigorúbban vizsgálni a lehetséges lopásokat, hogy 2013 ősze óta az ebből keletkező veszteségüket nem számolja el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) indokolt költségként.

Az ellenőrzési csoport célja minden esetben a tisztességtelen fogyasztói magatartás kiszűrése, és a hálózati veszteség mérséklése. A szakemberek ilyenkor ellenőrzik a mérőhelyeket, az ott felszerelt készülékeket, s a fogyasztásmérők működését, valamint vizsgálják azt is, hogy helyesen történt-e meg a fogyasztási hely hálózatra való csatlakoztatása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a szerelő visszaélésre utaló nyomot talál, kötelező fényképet készítenie, és jegyzőkönyvet felvennie a fogyasztó jelenlétében, majd aláíratnia azt. A fogyasztónak nyilatkoznia kell, hogy elismeri-e a szerződésszegést.

Na persze nem csak a jegyzőkönyvezéstől és természetesen a jókora kötbértől kellene tartania a fogyasztóknak:

Az áram és a földgáz amellett, hogy rendkívül kényelmes energiafelhasználást biztosítanak, hasonlóképpen veszélyesek is; nem hiába van szükség szakember közreműködésére bármilyen áram-, illetve gázellátással kapcsolatos szerelési munkálat során. A legtöbb esetben pedig kész szerencse, s pusztán a csodának köszönhető, hogy nem tragédia lett a szabálytalan vételezés vége

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére korábban egy energetikában jártas szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem