Miért nem spórolunk tízezreket a villanyszámlán?

Pénzcentrum
2010. november 21. 14:02

Száz eurót, azaz körülbelül 27 ezer forintot takaríthatna meg egy európai háztartás évente, ha kihasználná a szabad villamosenergia-piac adta lehetőségeket, és szolgáltatót váltana - derül ki az Európai Bizottság tanulmányából - számol be a BruxInfo. Az is igaz, hogy hazánkban a lakossági fogyasztók részére rendkívül szűkösek a lehetőségek a szabadpiaci áramvásárlás vonatkozásban.

Az Európai Bizottság szerint évente 13 milliárd eurót spórolhatnának meg az európai háztartások, ha élnének azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a liberalizált villamosenergia-piac nyújt nekik.

Az Európai Unió 2003-2008 között fokozatosan megnyitotta az európai villamosenergia-piacot, 2008. január elseje óta már a lakossági fogyasztók is választhatnak, hogy mely szolgáltatótól, vagy energiakereskedő cégtől szeretnék vásárolni az áramot. A tanulmány szerint viszont a többségük ezt nem teszi meg. A felmérés készítői 10-ből 6 esetben találtak a piacon olcsóbb szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy egy háztartás évente 100 eurót (27 600 Ft) takaríthatna meg, ha tájékozódna a lehetőségekről, és váltana.

A Bizottság szerint alacsony a fogyasztói tudatosság: az EU- állampolgárok harmada hasonlítja össze az elérhető szolgáltatások árát, 41 százalékuk nem tudja, hogy van-e olcsóbb áram a piacon, és csak hét európai ország van, ahol 10% fölött van a szolgáltatót váltók aránya.

Magyarország a lista legutolsó helyén szerepel Lengyelországgal együtt: a magyar és a lengyel fogyasztók mindössze 0,2%-a választott olcsóbb szolgáltatót, vagy alacsonyabb tarifát. A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott országok közül Csehországban a legtudatosabbak a fogyasztók, a háztartások 5,2%-a mondta fel a szerződését, a 27 tagország közül pedig az írek a legaktívabbak: 28%-uk cserélt szolgáltatót.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy az egységes piacon belül a villamosenergia-piaci szegmens a legrosszabbak között van a fogyasztói tudatosság szempontjából. Ebből kiindulva a testület a december 3-i Energia Tanács ülésére javasolni fogja, hogy a nemzeti hatóságok készítsenek tervet a lakosság hatékonyabb tájékoztatására, és ki fogja a dolgozni a legjobb megoldásokat a váltásra, az áttekinthetőbb villanyszámlákra és a jobb panaszkezelésre.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy hazánkban a lakossági fogyasztók részére rendkívül szűkösek a lehetőségek a szabadpiaci áramvásárlás vonatkozásban. Alig pár szolgáltató/kereskedő kínál szabadpiaci viszonyok között áramot lakossági fogyasztók részére. Az értékesítés ez esetekben is többnyire feltételekhez kötött, például céges flottához kell csatlakozni vagy más szolgáltatásokra is elő kell fizetni.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07