21 °C Budapest

Miért nem spórolunk tízezreket a villanyszámlán?

Pénzcentrum
2010. november 21. 14:02

Száz eurót, azaz körülbelül 27 ezer forintot takaríthatna meg egy európai háztartás évente, ha kihasználná a szabad villamosenergia-piac adta lehetőségeket, és szolgáltatót váltana - derül ki az Európai Bizottság tanulmányából - számol be a BruxInfo. Az is igaz, hogy hazánkban a lakossági fogyasztók részére rendkívül szűkösek a lehetőségek a szabadpiaci áramvásárlás vonatkozásban.

Az Európai Bizottság szerint évente 13 milliárd eurót spórolhatnának meg az európai háztartások, ha élnének azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a liberalizált villamosenergia-piac nyújt nekik.

Az Európai Unió 2003-2008 között fokozatosan megnyitotta az európai villamosenergia-piacot, 2008. január elseje óta már a lakossági fogyasztók is választhatnak, hogy mely szolgáltatótól, vagy energiakereskedő cégtől szeretnék vásárolni az áramot. A tanulmány szerint viszont a többségük ezt nem teszi meg. A felmérés készítői 10-ből 6 esetben találtak a piacon olcsóbb szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy egy háztartás évente 100 eurót (27 600 Ft) takaríthatna meg, ha tájékozódna a lehetőségekről, és váltana.

A Bizottság szerint alacsony a fogyasztói tudatosság: az EU- állampolgárok harmada hasonlítja össze az elérhető szolgáltatások árát, 41 százalékuk nem tudja, hogy van-e olcsóbb áram a piacon, és csak hét európai ország van, ahol 10% fölött van a szolgáltatót váltók aránya.

Magyarország a lista legutolsó helyén szerepel Lengyelországgal együtt: a magyar és a lengyel fogyasztók mindössze 0,2%-a választott olcsóbb szolgáltatót, vagy alacsonyabb tarifát. A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott országok közül Csehországban a legtudatosabbak a fogyasztók, a háztartások 5,2%-a mondta fel a szerződését, a 27 tagország közül pedig az írek a legaktívabbak: 28%-uk cserélt szolgáltatót.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy az egységes piacon belül a villamosenergia-piaci szegmens a legrosszabbak között van a fogyasztói tudatosság szempontjából. Ebből kiindulva a testület a december 3-i Energia Tanács ülésére javasolni fogja, hogy a nemzeti hatóságok készítsenek tervet a lakosság hatékonyabb tájékoztatására, és ki fogja a dolgozni a legjobb megoldásokat a váltásra, az áttekinthetőbb villanyszámlákra és a jobb panaszkezelésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy hazánkban a lakossági fogyasztók részére rendkívül szűkösek a lehetőségek a szabadpiaci áramvásárlás vonatkozásban. Alig pár szolgáltató/kereskedő kínál szabadpiaci viszonyok között áramot lakossági fogyasztók részére. Az értékesítés ez esetekben is többnyire feltételekhez kötött, például céges flottához kell csatlakozni vagy más szolgáltatásokra is elő kell fizetni.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?