Útmutatók a fájdalommentes fúziós eljáráshoz

Pénzcentrum
2010. május 21. 15:30

Útmutatók a fájdalommentes fúziós eljáráshoz


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új tájékoztatókat tett közzé vitaanyag formájában a fúziókontroll eljárások során alkalmazott elemzési módszereinek ismertetéséről, amelyek a jövőben hasznos iránymutatásul szolgálhatnak arra, hogy mikor ütközhet akadályokba egy tervezett tranzakció engedélyezése, illetve hogyan is zajlik pontosan egy összefonódás értékelése a GVH előtt.

A Versenytörvényben meghatározott éves árbevételi küszöbértékeket teljesítő, és ezért bejelentés köteles tranzakciók elemzése során a GVH a káros versenyhatásokat vizsgálja. Amennyiben a GVH arra a következtetésre jut, hogy a fúzió az érintett piacon jelentős mértékben csökkenti a versenyt, akkor - még erőfölényes helyzet hiányában is - megtagadhatja az engedély megadását, illetve az engedélyt feltételekhez, kötelezettségvállalásokhoz kötheti.

A most vitára bocsátott tájékoztatók áttekintik a lehetséges káros versenyhatásokat, rögzítik az elemzésekhez szükséges adatokra vonatkozó követelményeket, illetve meghatározzák az érintett piac definiálása során irányadó szempontokat. Bár a tájékoztatók nem kötik a GVH-t, a gyakorlat várhatóan mégis igazodik majd a közzétett iránymutatásokhoz, amelyek ezért hozzájárulhatnak a GVH munkájának kiszámíthatóságához, és elősegíthetik a GVH és az eljárás részvevői közti hatékonyabb kommunikációt. Az iránymutatás végső soron lehetővé teszi azt is, hogy mind az eladók, mind a vevők előzetesen felmérhessék egy tranzakció versenyhatásait, illetve azok várható GVH általi értékelését, és ennek fényében dönthessenek arról, hogy egyáltalán megkötik-e a szerződést, illetve tesznek-e valamilyen feltételre vagy kötelezettségre vonatkozó javaslatot.

A közzétett tájékoztatókkal kapcsolatban a GVH nyilvános konzultációt kezdeményezett, amelynek részleteiről a GVH honlapján található bővebb információ, ahol maguk a tájékoztatók is letölthetők.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

dr. Barakonyi Zoltán
dr. Vörös Péter
dr. Horányi Márton

Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda
budapest@bakernet.com

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?