35 °C Budapest

Útmutatók a fájdalommentes fúziós eljáráshoz

Pénzcentrum
2010. május 21. 15:30

Útmutatók a fájdalommentes fúziós eljáráshoz


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új tájékoztatókat tett közzé vitaanyag formájában a fúziókontroll eljárások során alkalmazott elemzési módszereinek ismertetéséről, amelyek a jövőben hasznos iránymutatásul szolgálhatnak arra, hogy mikor ütközhet akadályokba egy tervezett tranzakció engedélyezése, illetve hogyan is zajlik pontosan egy összefonódás értékelése a GVH előtt.

A Versenytörvényben meghatározott éves árbevételi küszöbértékeket teljesítő, és ezért bejelentés köteles tranzakciók elemzése során a GVH a káros versenyhatásokat vizsgálja. Amennyiben a GVH arra a következtetésre jut, hogy a fúzió az érintett piacon jelentős mértékben csökkenti a versenyt, akkor - még erőfölényes helyzet hiányában is - megtagadhatja az engedély megadását, illetve az engedélyt feltételekhez, kötelezettségvállalásokhoz kötheti.

A most vitára bocsátott tájékoztatók áttekintik a lehetséges káros versenyhatásokat, rögzítik az elemzésekhez szükséges adatokra vonatkozó követelményeket, illetve meghatározzák az érintett piac definiálása során irányadó szempontokat. Bár a tájékoztatók nem kötik a GVH-t, a gyakorlat várhatóan mégis igazodik majd a közzétett iránymutatásokhoz, amelyek ezért hozzájárulhatnak a GVH munkájának kiszámíthatóságához, és elősegíthetik a GVH és az eljárás részvevői közti hatékonyabb kommunikációt. Az iránymutatás végső soron lehetővé teszi azt is, hogy mind az eladók, mind a vevők előzetesen felmérhessék egy tranzakció versenyhatásait, illetve azok várható GVH általi értékelését, és ennek fényében dönthessenek arról, hogy egyáltalán megkötik-e a szerződést, illetve tesznek-e valamilyen feltételre vagy kötelezettségre vonatkozó javaslatot.

A közzétett tájékoztatókkal kapcsolatban a GVH nyilvános konzultációt kezdeményezett, amelynek részleteiről a GVH honlapján található bővebb információ, ahol maguk a tájékoztatók is letölthetők.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

dr. Barakonyi Zoltán
dr. Vörös Péter
dr. Horányi Márton

Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda
budapest@bakernet.com

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?