16 °C Budapest

Ismét ránk köszönthet a garzonlakások korszaka?

2009. június 22. 16:58

Milyen lakást vegyünk, ha néhány éven belül akár némi haszonnal, de semmiképp nem ráfizetéssel szeretnénk továbbadni rajta? Ennek a kérdésnek a megválaszolásában alapvetően nagy jelentőséggel bír, hogy vajon milyenek lesznek a lakásigények a jövőben. Számos vélemény látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy ismét a kislakások felé fordulhatnak az emberek, de tényleg visszatérhet a "garzon" lakások korszaka, s a korábban 1,5-2,5 szobás lakások helyett, egy szobásba kényszerülhetünk?


A 2000-es évek előtt illetve elején a "garzon" lakások élték virágkorukat. A kereslet az egyszobás kis ingatlanok iránt elsősorban az újépítésű lakások megjelenésével párhuzamosan indult növekedésnek. Véget ért a panelépítési hullám, s a költözni vágyók választhattak az relatíve olcsóbb használt, illetve a drága új lakások között. Ráadásul talán divathullámról is beszélhetünk, a vásárlókat egyszerűen vonzotta a még frissen vakolt falak illata, egyszerűen ki akarták próbálni, hogy milyen egy új. Ezek árait természetesen azonban csak nehezen tudták megfizetni a legtöbben, így inkább kompromisszumként a kisebb alapterületűek vásárlása mellett döntöttek. Ugyanakkor ezek a garzonlakások nem feltétlenül voltak azért annyira kicsik, alapterületek általában több volt, mint 30 négyzetméter, és több esetben is inkább a 40-hez közelített. Mivel nagy volt az igény az egyszobás lakások iránt, a befektetési célból vásárolók, vagy legalábbis az ilyen tényezőket figyelembe vevők is kedvelték ezt a kategóriát, hiszen a későbbiekben reményeik szerint jó áron lehetett értékesíteni. A lakásfejlesztők a trendeket követve projektjeikben nagy arányban képviseltették a kislakásokat. Ez egyébként a mai piacon szinte azonnal szembe is tűnik, elég megnéznünk, egy még az újlakás építési hullám elején épült házat, amelyben rengeteg egyszobás lakással találkozhatunk.

A cikk folytatódik, kattintson!

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17