1 °C Budapest

Ismét ránk köszönthet a garzonlakások korszaka?

2009. június 22. 16:58

Milyen lakást vegyünk, ha néhány éven belül akár némi haszonnal, de semmiképp nem ráfizetéssel szeretnénk továbbadni rajta? Ennek a kérdésnek a megválaszolásában alapvetően nagy jelentőséggel bír, hogy vajon milyenek lesznek a lakásigények a jövőben. Számos vélemény látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy ismét a kislakások felé fordulhatnak az emberek, de tényleg visszatérhet a "garzon" lakások korszaka, s a korábban 1,5-2,5 szobás lakások helyett, egy szobásba kényszerülhetünk?


A 2000-es évek előtt illetve elején a "garzon" lakások élték virágkorukat. A kereslet az egyszobás kis ingatlanok iránt elsősorban az újépítésű lakások megjelenésével párhuzamosan indult növekedésnek. Véget ért a panelépítési hullám, s a költözni vágyók választhattak az relatíve olcsóbb használt, illetve a drága új lakások között. Ráadásul talán divathullámról is beszélhetünk, a vásárlókat egyszerűen vonzotta a még frissen vakolt falak illata, egyszerűen ki akarták próbálni, hogy milyen egy új. Ezek árait természetesen azonban csak nehezen tudták megfizetni a legtöbben, így inkább kompromisszumként a kisebb alapterületűek vásárlása mellett döntöttek. Ugyanakkor ezek a garzonlakások nem feltétlenül voltak azért annyira kicsik, alapterületek általában több volt, mint 30 négyzetméter, és több esetben is inkább a 40-hez közelített. Mivel nagy volt az igény az egyszobás lakások iránt, a befektetési célból vásárolók, vagy legalábbis az ilyen tényezőket figyelembe vevők is kedvelték ezt a kategóriát, hiszen a későbbiekben reményeik szerint jó áron lehetett értékesíteni. A lakásfejlesztők a trendeket követve projektjeikben nagy arányban képviseltették a kislakásokat. Ez egyébként a mai piacon szinte azonnal szembe is tűnik, elég megnéznünk, egy még az újlakás építési hullám elején épült házat, amelyben rengeteg egyszobás lakással találkozhatunk.

A cikk folytatódik, kattintson!

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 30. csütörtök
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem