3 °C Budapest

Fény az alagút végén? Magához térhet az amerikai lakáspiac!

Pénzcentrum
2008. május 8. 15:00

Az amerikai Ingatlanügynökök Országos Egyesülete közzétette legfrissebb tanulmányát és előrejelzéseit. Az elemzés szerint a használt lakások eladása még mindig gyengélkedik, de a szervezet becslése alapján az év második felében beindulhat az értékesítés.

Az egyesület index formájában méri a lakáspiaci aktivitást, ami egy ponttal 83-ra csökkent az elmúlt egy hónapban. A tavalyi adatoktól továbbra is jelentősen elmaradnak, de akad olyan régió az országban, ahol élénkült a piac. Az országrészek közül észak-keleten mérték a legmagasabb aktivitást, ott 12,5 %-kal emelkedett az index. A 2001-től alkalmazott összehasonlító adat még így is mélyen a korábbi csúcsok alatt maradt.

Az egyesület vezető elemzője szerint a hitelezési lehetőségek javulása esetén a kereslet is magára találhat, elsősorban a nagyvárosokban, de a vidéki ingatlanpiacon is érzékelhető lenne a változás. Remélik a javuló tendencia országosan is érzékelhető lesz és mind a gazdaságban, mind a lakáspiacon jelentősebb növekedést várnak.

Az új eladásokra vonatkozó index idén még tovább csökkenhet, de 2009-ben ezen a téren is 10 %-os növekedést prognosztizálnak. A hosszú távú lakáshitelek iránti kereslet ezzel együtt várhatóan 6 % körül növekedhet jövőre. Az egyesület szerint az előttünk álló negyedév vízválasztó lehet, még tart a visszaesés, de utána várhatóan tisztul a kép és magához térhet az amerikai lakáspiac.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57