3 °C Budapest

Keress 25 százalékot a lakásodon - jókor, jó helyen

Pénzcentrum
2007. október 30. 09:45

A lakásvásárlási döntések meghozatalakor szerepet játszó tényezők között egyre előkelőbb helyre kerül a lakásárak növekedése által elérhető hozam, nem csupán a befektetési céllal vásárlók esetében, de a következő otthonukat keresőknél is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Horizont Lakásbörze ügyvezető, Kövesdi Marcell a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy az elmúlt öt esztendőben a legjobb fővárosi kerületekben használt lakást vásárlók átlagos 4 százalékos árszínvonal-emelkedéssel számolhattak.

A használt lakás preferálók általában az alkalmi vételek felkutatására vagy a vételárak alkuval való leszorítására növekednek, így növelve az értéknövekményből egyébként adódó hasznot.

Kövesdi Marcell azt is elmondta, hogy az új lakások esetében az átadás után elérhető hozam ennél magasabb, körülbelül 5-10 százalék, a befektetők azonban általában nem ily módon, hanem még elsőkként, a tervezőasztalról vásárolva spekulálnak az árak növekedésére.

A jól megválasztott beruházások esetében ugyanis az értékesítés kezdetén és a végső szakaszban alkalmazott árak között akár 25 százalékos különbség is lehet, amely még abban az esetben is szép hozamnak tekinthető, ha a beruházás kivitelezése két évig elhúzódik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tervezőasztalról való vásárlás azonban kockázatos ügylet, hiszen elképzelhető, hogy a fejlesztés végül el sem indul, a 10 százalékos foglalóval való taktikázás esetében pedig az a kockázat áll fent, hogy később nem tudjuk értékesíteni a lefoglalózott ingatlant, így ha nem rendelkezünk a megfelelő forrássokkal, befektetett tőkénket is elveszítjük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?