3 °C Budapest

Miért ne örüljünk az árak esésének?

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 15:00

A legfrissebb inflációs adatok alapján már kezd mérséklődni az árak növekedésének üteme. Nagy-Britanniában azonban júliusban az infláció váratlan "mélységbe" süllyedt, elérte az 1,9 százalékot, s így kétségessé vált a további jegybanki beavatkozás szükségessége. Nálunk egyelőre ilyen alacsony inflációról még nincs szó, de nem árt tudni, miért nem jó, ha túl alacsony.

Az infláció mérésére használatos fogyasztói árindex (Consumer Price Index - CPI), a júniusi 2,4 százalékos szint után váratlanul 1,9 százalékra esett, amely jócskán alulmúlja az elemzők várakozását, a 2,3 százalékot.

Sőt, több mint egy éve ez az első eset, hogy a pénzromlás üteme a jegybank hosszú távú inflációs célja, 2 százalék alá csökkent, így már többen egyből arra spekulálnak, hogy nem lesz szükség újabb kamatemelésre.

Az angol jegybank első negyedéves jelentése még arról értekezett, hogy valószínűleg szükséges lesz az alapkamat 6 százalékra történő megemelése. A kamatemelési sorozat végének sok jelzáloghiteles örülhet, pláne Nagy-Britanniában, itt ugyanis az elmúlt év alatt több ízben is emelkedett a hitelesek kamatfizetési kötelezettsége, a tavaly augusztus óta 1,5 százalékpontos sorozatos emelés következtében.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy előfordulhat, hogy csupán átmeneti zsugorodásról van szó, elemzők szerint a júliusi adat várhatóan a nyári értékesítések következménye, a következő időszakban pedig inkább felfelé irányuló nyomást gyakorolhat az olajár, illetve a rossz időjárás miatt felszökő élelmiszerek ára.

Az inflációcsökkenésnek vannak, akik nem örülnek, ilyenek azok, akiknek befektetése valamilyen módon az inflációhoz kötött, így például brit National Savings takarékjegye, melynek hozama a kiskereskedelmi árindexhez kötött.

A nyugdíjasoknak ugyan kedvező lehet az élelmiszerárak, a gáz és elektromos áram árának csökkenése, hiszen ebben a korcsoportban a fogyasztás legnagyobb részét ezek a termékek teszik ki. Az már kevésbé kecsegtető számukra, hogy az állami nyugdíj szintén az inflációhoz igazodik.

Nálunk azért még messze van a jegybank hosszú távú célkitűzése, a 3 százalék. A legfrissebb, júliusi adat szerint az éves infláció 8,4 százalék, míg márciusban ez 9 százalékos volt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?