0 °C Budapest

Lakást vennél? - Sokat spórolhatsz, ha...

Pénzcentrum
2006. augusztus 3. 08:30

Korábbi cikkeinkben kitértünk már arra, milyen tényezőket érdemes figyelembe venni, ha jó áron és meglehetősen gyorsan szeretnénk értékesíteni ingatlanunkat, jelenlegi összeállításunkban azonban a vevői oldalon állóknak igyekszünk némi segítséget nyújtani. A legfontosabb, hogy az adás-vétel lezárásáig ne feledjük, hogy óriási jelentőségű tranzakcióról van szó, így érdemes minden apró kis trükköt bevetni, hogy faragjunk az árból, illetve elérjük céljainkat!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Kulcsfontosságú lehet az időzítés!

Mint minden piacon, az ingatlanok területén is érvényesül a kereslet-kínálat alapösszefüggése, érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy a piac szezonális, így ügyesen vadászva kifoghatunk vevői szemszögből kedvező vásárlái időpontokat.

Természetes, hogy a legtöbb eladó szeretne még a nyár végi piaci visszaesés előtt megszabadulni lakásától vagy házától, hiszen a télies időjárás beköszönte egyben a költözési hajlandóság és ezzel együtt a kereslet visszaesését is magával hozza. Ebben az eladók számára nehéz időszakban megérheti lecsapni, figyelembe kell azonban venni, hogy a relatíve kedvező pozíciónkat valamelyest kompenzálja a kínálat beszűkülése.

Összességében azért elmondható, hogy aki eladóként a nem éppen csúcsszezonban is a piacon marad, az minden bizonnyal minél előbb túl akar adni ingatlanán és az odatévedt vevővel komolyan és esetleg valamelyest engedékenyen fog tárgyalni. (Értelemszerűen más a helyzet tavasszal, amikor egymásnak adják a kilincset az érdeklődők...)

Igaz persze, hogy a szezonalitás piaconként változó lehet: egy síparadicsomban természetes a kiugró téli aktivitás, míg egy tengerparti üdülőhelyen inkább a melegebb hónapokban jelennek meg a vevők. Mielőtt "fejest ugrunk a piacba" érdemes mérlegelni, mikor lehetünk kedvezőbb pozícióban.

A vevőtömeg elkerülése, azaz a megfelelő időzítés több szempontból is előnyös lehet számunkra:
- több időnk lesz a szóba jöhető ingatlanok végignézésre anélkül, hogy elhalásznák az orrunk elől a kiválasztott lakást, mielőtt meghoznánk a végső döntést
- keményebben alkudhatunk, melynek eredménye remélhetőleg tükröződik a végeredményben
- ha nem is sikerül óriási engedményt kiharcolnunk, a szerződés részleteivel kapcsolatban minden bizonnyal rugalmasabb lesz az eladó, így körülbástyázhatjuk magunkat.

Ismerd meg az eladót!

Már az első találkozástól kezdve igyekezz minél többet megtudni az eladóról, hiszen minél jobban informált vagy, annál sikeresebben tárgyalhatsz.

Az eladó motivációja kulcsszerepet játszik az ingatlan árazásában, ebből kiindulva következtetni lehet arra, hogy a meghirdetett ár mennyire tekinthető irányárnak. Nyilvánvalóan nem tudhatunk meg mindent magától az eladótól, de ne szégyelljük körbejárni a környéket és kérdezősködjünk!

Elég sok pénzről van szó ahhoz, hogy utánanézzünk a közelben mikor és mennyiért cseréltek gazdát hasonló kategóriájú ingatlanok. Megpróbálhatunk magukról az eladókról, illetve a szóban forgó lakásról is érdeklődni, nem ártana ugyanis megtudni a következőket:

- Valóban el akarják-e adni a lakást, vagy csak fel szeretnék mérni, mennyiért lenne rá vevő?
- Szorítja-e őket az idő egy esetleges lefixált költözés miatt?
- Miért árulják az ingatlant?
- Mióta laknak benne és mennyit fizettek érte korábban? (Utóbbit az USA-ban már különböző portálok segítségével elég könnyen meg lehet tudni...)

Állítsuk fel a prioritásokat!

Természetesen az ár mindig kiemelkedően fontos, de korántsem ez az egyetlen tényező, amire figyelni kell! Fontos, hogy a tárgyalások során mindvégig legyünk tisztában azzal, mennyire fontos számunkra az ár mellett a beköltözés dátuma, a finanszírozás és az egyéb extrák.

Ne feledjük, hogy mindennek ára van, ha a régi tulaj nem szeretne kifestetni elköltözés előtt, tudjuk számszerűsíteni, hogy ez mekkora diszkontot indokol a vételárban. Ugyanígy, ha később költözhetünk az plusz kiadást jelenthet számunkra (pl.: albérlet), amit nem árt megpróbálni visszanyerni a végső ár csökkentésével.

Mindezek tudatában is csak remélhetjük persze, hogy vevőként jókor tévedünk a jó helyre, a szerencse-faktor mellett azonban nem árt felkészültnek lenni, melyben tárgyalástechnika sorozatunk is sokat segíthet.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39