16 °C Budapest

Február közepéig a kormány elé kerül a II. Nemzeti Fejlesztési Terv

Pénzcentrum
2006. január 17. 08:03

Február közepéig a kormány elé kerülnek az operatív programok és a II. Nemzeti Fejlesztési Terv - közölte Baráth Etele, az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. A dokumentumokat várhatóan március 31-én fogadja el a kabinet.

A II. Nemzeti Fejlesztési Tervet és az operatív programokat február 15-éig a kormány elé terjeszti a Nemzeti Fejlesztési Hivatal - közölte Baráth Etele európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn. A 2007-2013 közötti időszakra szóló stratégiát várhatóan március 31-én fogadja el a kabinet, melyet az Európai Uniónak küldenek tovább - írja a kormányzati portál. A hivatal még az előterjesztés előtt egyeztet a négy parlamenti párttal, illetve a kiemelt társadalmi partnerekkel, és csak azután kezdődik a részletes szakmai vita.

Öt irányító hatóság is alakulna

Baráth Etele a javaslatokról szólva elmondta, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Tervhez öt irányító hatóság tartozna: gazdasági versenyképességi, humánerőforrás-fejlesztési, környezeti, területfejlesztési és központi koordináló. A központi irányító hatósághoz tartozna többek között az informatikai szektor, a műszaki, területi infrastruktúra-fejlesztés, az államigazgatás, a közigazgatás reformjának szervezeti programja, valamint a kutatás-fejlesztés teljes hazai koordinálása; a gazdasági versenyképességi irányítóhatósághoz pedig az üzleti környezet javítása és a vállalati kérdések.

Első az oktatás

A miniszter hozzátette, hogy a prioritások tekintetésben természetesen megvan a saját sorrendük: az oktatás, a közlekedés, a kis- és középvállalkozások üzleti környezetének javítása területén, valamint a kijelölt pólusok képzésében - Budapest, az öt legnagyobb város, illetve Veszprém és Székesfehérvár térségében - kezdené el a munkát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Száz százalékos garancia a forrásokra

Baráth Etele a 2004-2006. közötti időszakra szóló I. Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtásáról elmondta, hogy száz százalékos garancia van a 2008-ig felhasználható európai uniós források elköltésére. A kormány átlagosan tíz százalék kereten túli vállalásra ad lehetőséget, és döntés született a pályáztatás folyamatosságának biztosítására is. Az irányító hatóságok 12,240 pályázatot támogatottak 573 milliárd forint értékben, eddig 127 milliárd forintot fizettek ki.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?