27 °C Budapest

Sokat akar a szarka, de ... - Bulgária és Horvátország is megelőz bennünket?

Pénzcentrum
2005. október 11. 12:06

A jövő évi költségvetés legnagyobb problémája, hogy egyszerre akarja megoldani az összes előtte álló főbb problémát, ami viszont nem lehetséges - jelentette ki Palócz Éva, a Kopint-Datorg tudományos vezérigazgató-helyettese a 2005/3. Konjunktúrajelentésről rendezett mai sajtótájékoztatón.


Az Országgyűlésnek benyújtott 2006-os költségvetési tervezet egyszerre akar adócsökkentést végrehajtani, szociális juttatásokat eszközölni, autópályát építeni, mindezt a bürokratikus kiadások lefaragása nélkül (holott a minisztériumi körben mintegy 300 milliárdos kiadáscsökkentést ígértek), az adósság növekedése miatt növekvő adósságteher mellett - fejtette ki Palócz.

A szakértő jelezte, hogy a jövő évi hiányprognózis megfogalmazásánál jelentős bizonytalansági tényezőt jelent az autópálya-építések, illetve a Gripen-beszerzés egyelőre még nem részleteiben ismert elszámolástechnikai módszertana. Palócz azonban elmondta, hogy a jövő évi 4.7%-os magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált GDP-arányos hiánycél bizonyára nem lesz tartható, inkább 6-6.5% körüli hiány valószínűsíthető.

Ha a jelenleg ismert keretek között fogadja el az Országgyűlés a 2006-os költségvetést, az gyakorlatilag kizárja a 2010-es euró bevezetését. Palócz szerint ugyanis nem lehet egyszerre ragaszkodni a 2006-os büdzséhez, és a 2010-es célhoz. Ez utóbbi betartása "olyan irdatlan megszorításokat tenne szükségessé 2007-2008-ban, melyeket békeidőkben egyetlen kormány sem vállalhat fel" - jegyezte meg a szakértő, majd hozzátette, hogy van rá esély, hogy még Bulgária, vagy akár Horvátország is előbb vezetheti be az eurót, mint mi.

A Kopint javaslata szerint a kormánynak át kellene gondolnia a jövő évi költségvetést, ha mégis ragaszkodik hozzá, akkor pedig decemberben jelentse be a 2010-es euró-bevezetés elhalasztását.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 30. csütörtök
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm