Sokat akar a szarka, de ... - Bulgária és Horvátország is megelőz bennünket?

Pénzcentrum
2005. október 11. 12:06

A jövő évi költségvetés legnagyobb problémája, hogy egyszerre akarja megoldani az összes előtte álló főbb problémát, ami viszont nem lehetséges - jelentette ki Palócz Éva, a Kopint-Datorg tudományos vezérigazgató-helyettese a 2005/3. Konjunktúrajelentésről rendezett mai sajtótájékoztatón.


Az Országgyűlésnek benyújtott 2006-os költségvetési tervezet egyszerre akar adócsökkentést végrehajtani, szociális juttatásokat eszközölni, autópályát építeni, mindezt a bürokratikus kiadások lefaragása nélkül (holott a minisztériumi körben mintegy 300 milliárdos kiadáscsökkentést ígértek), az adósság növekedése miatt növekvő adósságteher mellett - fejtette ki Palócz.

A szakértő jelezte, hogy a jövő évi hiányprognózis megfogalmazásánál jelentős bizonytalansági tényezőt jelent az autópálya-építések, illetve a Gripen-beszerzés egyelőre még nem részleteiben ismert elszámolástechnikai módszertana. Palócz azonban elmondta, hogy a jövő évi 4.7%-os magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált GDP-arányos hiánycél bizonyára nem lesz tartható, inkább 6-6.5% körüli hiány valószínűsíthető.

Ha a jelenleg ismert keretek között fogadja el az Országgyűlés a 2006-os költségvetést, az gyakorlatilag kizárja a 2010-es euró bevezetését. Palócz szerint ugyanis nem lehet egyszerre ragaszkodni a 2006-os büdzséhez, és a 2010-es célhoz. Ez utóbbi betartása "olyan irdatlan megszorításokat tenne szükségessé 2007-2008-ban, melyeket békeidőkben egyetlen kormány sem vállalhat fel" - jegyezte meg a szakértő, majd hozzátette, hogy van rá esély, hogy még Bulgária, vagy akár Horvátország is előbb vezetheti be az eurót, mint mi.

A Kopint javaslata szerint a kormánynak át kellene gondolnia a jövő évi költségvetést, ha mégis ragaszkodik hozzá, akkor pedig decemberben jelentse be a 2010-es euró-bevezetés elhalasztását.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?