31 °C Budapest

Sokat akar a szarka, de ... - Bulgária és Horvátország is megelőz bennünket?

Pénzcentrum
2005. október 11. 12:06

A jövő évi költségvetés legnagyobb problémája, hogy egyszerre akarja megoldani az összes előtte álló főbb problémát, ami viszont nem lehetséges - jelentette ki Palócz Éva, a Kopint-Datorg tudományos vezérigazgató-helyettese a 2005/3. Konjunktúrajelentésről rendezett mai sajtótájékoztatón.


Az Országgyűlésnek benyújtott 2006-os költségvetési tervezet egyszerre akar adócsökkentést végrehajtani, szociális juttatásokat eszközölni, autópályát építeni, mindezt a bürokratikus kiadások lefaragása nélkül (holott a minisztériumi körben mintegy 300 milliárdos kiadáscsökkentést ígértek), az adósság növekedése miatt növekvő adósságteher mellett - fejtette ki Palócz.

A szakértő jelezte, hogy a jövő évi hiányprognózis megfogalmazásánál jelentős bizonytalansági tényezőt jelent az autópálya-építések, illetve a Gripen-beszerzés egyelőre még nem részleteiben ismert elszámolástechnikai módszertana. Palócz azonban elmondta, hogy a jövő évi 4.7%-os magánnyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált GDP-arányos hiánycél bizonyára nem lesz tartható, inkább 6-6.5% körüli hiány valószínűsíthető.

Ha a jelenleg ismert keretek között fogadja el az Országgyűlés a 2006-os költségvetést, az gyakorlatilag kizárja a 2010-es euró bevezetését. Palócz szerint ugyanis nem lehet egyszerre ragaszkodni a 2006-os büdzséhez, és a 2010-es célhoz. Ez utóbbi betartása "olyan irdatlan megszorításokat tenne szükségessé 2007-2008-ban, melyeket békeidőkben egyetlen kormány sem vállalhat fel" - jegyezte meg a szakértő, majd hozzátette, hogy van rá esély, hogy még Bulgária, vagy akár Horvátország is előbb vezetheti be az eurót, mint mi.

A Kopint javaslata szerint a kormánynak át kellene gondolnia a jövő évi költségvetést, ha mégis ragaszkodik hozzá, akkor pedig decemberben jelentse be a 2010-es euró-bevezetés elhalasztását.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?