MACD Forest

Pénzcentrum
2004. február 26. 19:08

Két újabb hasznos indikátort tekintünk át az alábbiakban, melyek megkönnyítik a technikai elemzést Olvasóink számára. Szokásunkhoz híven az MACD Forest és a Súlyozott átlagár lényegének, valamint eladási és vételi jelzéseinek a bemutatása után kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

Két újabb hasznos indikátort tekintünk át az alábbiakban, melyek megkönnyítik a technikai elemzést Olvasóink számára. Szokásunkhoz híven az MACD Forest és a Súlyozott átlagár lényegének, valamint eladási és vételi jelzéseinek a bemutatása után kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

1. MACD Forest

2. Súlyozott záróár (Weighted Close)

MACD Forest


Amint neve is mutatja, az MACD Forest az MACD függvényen alapszik, annak használatát könnyíti meg. Az MACD Forest ugyanis az MACD grafikonjában található pozitív és negatív különbségeket mutatja, azaz az MACD vonal, valamint a szignál vonal eltéréseit viszonyítja a nullához.

Számítási módja így értelemszerűen a következő:

MACD Forest = MACD - az MACD exponenciális mozgóátlaga

Vételi és eladási jelzések
A fentiekből fakadóan a vételi és az eladási jelzések nagyon hasonlítanak az MACD-éhez. Az MACD Forest alapján való kereskedés gyakorlatilag ugyanazt mutatja, mint az MACD, csak a jelzéseket könnyebb értelmezni, ugyanis az eladási jelzést akkor kapunk, amikor az MACD Forest grafikonja 0 alá csökken, ami azt jelenti, hogy az MACD a szignál vonala alá esett. Hasonlóan értelmezhető a vételi jelzés is, mely akkor lép fel, ha az MACD Forest 0 fölé megy, vagyis az MACD a szignál vonalát alulról metszi át.

Az MACD Forest használata
Az MACD Forest a függvények között érhető el a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójában. A periódusok értelmezése azonos az MACD periódusaihoz, vagyis az első a rövid távú mozgóátlag periódusa, a második a hosszú távúé, a harmadik pedig az MACD mozgóátlagának, vagyis a szignál vonalnak a periódus számát jelenti. Ezek magadása után a hozzáad gombra, majd a bezárra kattintva aktivizálhatjuk a függvényt.


Súlyozott záróár (Weighted Close)

A módszer gyakorlatilag az árfolyam grafikon újrarajzolását jelenti úgy, hogy átlagoljuk a napi legmagasabb és legalacsonyabb árat, valamint a záróárat. Természetesen nem mindegy, hogy ezeket milyen súllyal vesszük figyelembe. A függvény a legalacsonyabb és a legmagasabb árat mindig egyenlő súllyal számítja, a záró ár súlyát azonban meg tudjuk adni, ami természetesen meghatározza az előző két ár súlyát is.

A súlyozott záróár számítási mód a következő:


A módszer tehát gyakorlatilag egy alternatív módszer a grafikon megrajzolására, aminek az a lényege, hogy kevésbé tükröződik benne a záróár. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy a súlyozott záróárban nem csak a záróár hatása tükröződik, hanem a napi legextrémebb árak is, így egy vonal grafikon is tartalmaz a legalacsonyabb és a legmagasabb árról valamennyi információt, tehát kombinálja a vonal és a gyertya diagramm előnyeit.

A súlyozott záróár használata
A súlyozott záróár berajzolása a grafikonba a következő módon történik: a függvények között az MACD Forest alatt kiválasztjuk a súlyozott záróárat, majd az egyetlen állítható paramétert megadjuk. Ez a paraméter a fenti képletben lévő súly, ami meghatározza, hogy mekkora súllyal vegye figyelembe a függvény a záróárat. Természetesen minél nagyobb a súly, annál nagy mértékben van hatása a záróárnak, így annál jobban rásimul a súlyozott záróárral készített grafikon az eredeti chart-ra. Az érvényesítés a hozzáad, majd a bezár gombra való kattintással történik.Olvasóink a technikai elemzéseket maguk is elvégezhetik interaktív grafikon rajzolónk segítségével.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24